SIIRAPPILASTUT

1 makea ruislimppu, kuten Maalahden Limppu
½ dl vettä
2 rkl siirappia
sormisuolaa

1. Leikkaa limppu ohuiksi viipaleiksi. Paloittele viipaleet kolmeen osaan tikuiksi.

2. Kuumenna vesi ja liuota siirappi joukkoon.

3. Asettele leipäviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele palat siirappiseoksella.

4. Paahda leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia.

5. Ota uunista. Anna lastujen jäähtyä ja kovettua. Ripottele pintaan kevyesti suolaa.

Vinkki! Lastujen seurassa maistuu Apetitin uutuus, kylmäsavustettu siikafilee.

---

KANELIPESTO

1 runsas ruukku kanelibasilikaa
1 ps (70 g) saksanpähkinöitä
1 dl rypsiöljyä
¾ dl parmesanraastetta
1 tl väkiviinaetikkaa
½ tl kanelia
½ tl inkiväärijauhetta
¼ tl suolaa

1. Revi basilikan lehdet ja pehmeät varret monitoimikoneen kulhoon. Lisää pähkinät ja öljy ja jauha massa hienoksi.

2. Lisää loput aineet ja pyöräytä massa tasaiseksi.

3. Anna maustua viileässä seuraavaan päivään.

---

WASABILEVITE

6 keskikokoista etikkapunajuurta
1 prk (noin 100 g) smetanaa
½  rkl wasabia
1 rkl sokeria

1. Soseuta etikkapunajuuret monitoimikoneessa.

2. Lisää muut aineet ja surauta tasaiseksi.

Vinkki! Voit raastaa punajuuret, jos keittiöstä ei löydy monitoimikonetta.

Teksti: Christina Aaltio, kuva: Arto Vuohelainen


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.