SIIRAPPILASTUT

1 makea ruislimppu, kuten Maalahden Limppu
½ dl vettä
2 rkl siirappia
sormisuolaa

1. Leikkaa limppu ohuiksi viipaleiksi. Paloittele viipaleet kolmeen osaan tikuiksi.

2. Kuumenna vesi ja liuota siirappi joukkoon.

3. Asettele leipäviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele palat siirappiseoksella.

4. Paahda leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia.

5. Ota uunista. Anna lastujen jäähtyä ja kovettua. Ripottele pintaan kevyesti suolaa.

Vinkki! Lastujen seurassa maistuu Apetitin uutuus, kylmäsavustettu siikafilee.

---

KANELIPESTO

1 runsas ruukku kanelibasilikaa
1 ps (70 g) saksanpähkinöitä
1 dl rypsiöljyä
¾ dl parmesanraastetta
1 tl väkiviinaetikkaa
½ tl kanelia
½ tl inkiväärijauhetta
¼ tl suolaa

1. Revi basilikan lehdet ja pehmeät varret monitoimikoneen kulhoon. Lisää pähkinät ja öljy ja jauha massa hienoksi.

2. Lisää loput aineet ja pyöräytä massa tasaiseksi.

3. Anna maustua viileässä seuraavaan päivään.

---

WASABILEVITE

6 keskikokoista etikkapunajuurta
1 prk (noin 100 g) smetanaa
½  rkl wasabia
1 rkl sokeria

1. Soseuta etikkapunajuuret monitoimikoneessa.

2. Lisää muut aineet ja surauta tasaiseksi.

Vinkki! Voit raastaa punajuuret, jos keittiöstä ei löydy monitoimikonetta.

Teksti: Christina Aaltio, kuva: Arto Vuohelainen


Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.