10-12 palaa

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä

Täyte
1 kg omenia
50 g voita
6-8 rkl sokeria
1 tl kanelia

Jogurttipäällinen
4 liivatelehteä
3 dl vaniljajogurttia
100 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
1 dl laimennettua sitruunamehua

---


1. Nypi taikina nopeasti, painele litteäksi ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan tai pidempäänkin. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat ja leivinpaperi kevyesti rasvalla.

2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reiluiksi lohkoiksi. Sulata voi ja sokeri paistokasarissa. Lisää omenalohkot ja kaneli. Kuumenna hiljalleen hämmennellen kannen alla noin 10 minuuttia. Älä polta.

3. Levitä omenapalat irtopohjavuokaan ja kaada päälle sokerinen liemi kasarista. Kauli taikinasta leivinpaperin päällä vuoan kokoinen ympyrä. Nosta taikina kanneksi tortun päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Kansi voi jäädä ruttuiseksi, sillä siitä tulee oikeastaan tortun pohja. Painele taikinan reunat omenoiden ja vuoan reunan väliin.

4. Paista torttua uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä vuoassaan.
Kumoa torttu tarjoiluvadille leivinpaperin päälle, jolloin kansitaikina jää tortun pohjaksi. Sen jälkeen torttu nostetaan takaisin irtopohjavuokaan, niin että leivinpaperi jää alle ja omenapuoli on ylöspäin.

5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Sulata liivatelehdet kiehuvaan sitruunamehuun. Jäähdytä 10 minuuttia. Sekoita kermavaahto, jogurtti, sula suklaa ja liivateneste keskenään. Kaada vuokaan omenien päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Vinkki! Kakku on perinteinen ranskalainen keikauskakku, kun jätät sen ilman jogurttikuorrutusta. Halutessasi voit sivellä sitruunamehua omenien päälle.

Teksti Kiia Renko, kuva Nico Backström

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.