Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää 4-6 asteessa. Näillä vinkeillä pidät pöpöt pois ruokapöydästa myös kesäkuumalla.

Herkästi pilaantuvia ovat raaka kala, äyriäiset ja kaikki lihat sekä maitotuotteet. Poikkeus on iskukuumennettu maito, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä kesälläkin. Avattu purkki säilyy jääkapissa noin viisi päivää.

Muoviset kylmälaukut ja styrox-laukut eivät riitä elintarvikkeiden säilytykseen hellesäällä. Ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kuljetukseen. Jos olet menossa esimerkiksi mökille, kylmäsäilytystä vaativat tuotteet kannattaaostaa vasta mökkipaikkakunnalta tai mahdollisimman läheltä määränpäätä.

Buffet-pöytä kylmäksi

  • Ruuat ovat pitkään buffet-pöydässä. Kalat ja liha vaativat kuitenkin viileää ympärilleen, ja kermakakutkin sulavat nopeasti.

  • Viilennä buffet-pöytä laittamalla pöytäliinan päälle kylmäkalleja ja niiden päälle toinen pieni liina. Lihat ja kalat nostetaan astioissaan tämän asetelman päälle.

  • Kaunista viilennystä saat, kun laitat jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostat tarjoiluvadin jääpala-astian päälle.

  • Varaa juomia varten reilusti jääpaloja isoon astiaan ja työnnä pullot sinne. Juomat säilyvät viileinä muutaman tunnin myös kylmäkasseissa, joissa on kylmäkalleja.

Kylmiä vinkkejä

  • Varaa ruokien kuljetukseen kova kylmälaukku ja monta kylmäpatruunaa. Kova laukku on kassia tiiviimpi ja pitää viileän pidempään.

  • Jos pakasteet ovat ehtineet sulaa kuljetuksen aikana, käytä ne vuorokauden sisällä.

  • Pakkausten viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät koskevat vain avaamattomia tuotteita.

  • Jääkaapin lämpötilan pitää olla 4-6 astetta, pakastimen -18 astetta.

  • Älä sullo jääkaappia ja pakastinta liian täyteen, muuten jäähdytysteho heikkenee. Ennen juhlia säädä kylmälaitteet tavallista kylmemmälle.

  • Jäähdytä valmiit ruuat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Siirrä heti jäähdytyksen jälkeen jääkaappiin.

  • Kun kuumennat ruokaa uudelleen, ota jääkaapista vain se määrä, jonka syöt kerralla. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei pidä lämmittää enää toista kertaa.

  • Laita noutopöytään tarjolle ruokia pienissä erissä ja täytä tarjoiluvateja menekin mukaan.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.