Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää 4-6 asteessa. Näillä vinkeillä pidät pöpöt pois ruokapöydästa myös kesäkuumalla.

Herkästi pilaantuvia ovat raaka kala, äyriäiset ja kaikki lihat sekä maitotuotteet. Poikkeus on iskukuumennettu maito, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä kesälläkin. Avattu purkki säilyy jääkapissa noin viisi päivää.

Muoviset kylmälaukut ja styrox-laukut eivät riitä elintarvikkeiden säilytykseen hellesäällä. Ne on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen kuljetukseen. Jos olet menossa esimerkiksi mökille, kylmäsäilytystä vaativat tuotteet kannattaaostaa vasta mökkipaikkakunnalta tai mahdollisimman läheltä määränpäätä.

Buffet-pöytä kylmäksi

  • Ruuat ovat pitkään buffet-pöydässä. Kalat ja liha vaativat kuitenkin viileää ympärilleen, ja kermakakutkin sulavat nopeasti.

  • Viilennä buffet-pöytä laittamalla pöytäliinan päälle kylmäkalleja ja niiden päälle toinen pieni liina. Lihat ja kalat nostetaan astioissaan tämän asetelman päälle.

  • Kaunista viilennystä saat, kun laitat jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostat tarjoiluvadin jääpala-astian päälle.

  • Varaa juomia varten reilusti jääpaloja isoon astiaan ja työnnä pullot sinne. Juomat säilyvät viileinä muutaman tunnin myös kylmäkasseissa, joissa on kylmäkalleja.

Kylmiä vinkkejä

  • Varaa ruokien kuljetukseen kova kylmälaukku ja monta kylmäpatruunaa. Kova laukku on kassia tiiviimpi ja pitää viileän pidempään.

  • Jos pakasteet ovat ehtineet sulaa kuljetuksen aikana, käytä ne vuorokauden sisällä.

  • Pakkausten viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät koskevat vain avaamattomia tuotteita.

  • Jääkaapin lämpötilan pitää olla 4-6 astetta, pakastimen -18 astetta.

  • Älä sullo jääkaappia ja pakastinta liian täyteen, muuten jäähdytysteho heikkenee. Ennen juhlia säädä kylmälaitteet tavallista kylmemmälle.

  • Jäähdytä valmiit ruuat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Siirrä heti jäähdytyksen jälkeen jääkaappiin.

  • Kun kuumennat ruokaa uudelleen, ota jääkaapista vain se määrä, jonka syöt kerralla. Uudelleen lämmitettyä ruokaa ei pidä lämmittää enää toista kertaa.

  • Laita noutopöytään tarjolle ruokia pienissä erissä ja täytä tarjoiluvateja menekin mukaan.