
Komeiden oranssien kurpitsojen sesonki on juuri nyt, mutta voit leipoa syksyisen herkun myös vaaleammasta myskikurpitsasta.
Ihanan mehevässä kurpitsakakussa on kurpitsaa kahdella tavalla: raasteena taikinassa ja hillokkeena kakun päällä. Yksi muhkea kurpitsa riittää molempiin. Myös myskikurpitsa toimii yhtä hyvin, vaikka hillokkeesta ei välttämättä tule yhtä aurinkoisen oranssia.
Hillokkeen voit keittää valmiiksi edellisenä päivänä. Jos maltat, anna myös kakun mehevöityä yön yli jääkaapissa ennen täyttämistä. Jos hilloketta jää yli, tarjoa sitä kakun kanssa tai säästä vaikkapa pannarin päälle.
Kurpitsakakku
12–16 palaa | 30 min + 45 min
n. 1 kg kurpitsaa tai myskikurpitsaa
3 munaa
3 dl fariinisokeria
1 prk (239 g) ananasmurskaa
1½ dl rypsiöljyä
1 rkl inkivääritahnaa
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 ½ tl kanelia
½ tl suolaa
Kurpitsahilloke
3½ dl vettä
n. 1 l kurpitsaa kuutioina
1 sitruuna
1 vaniljatanko
4 dl hillosokeria
¼ tl suolaa
Kuorrutus
2 rs (á 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
75 g pehmeää voita tai margariinia
1½ dl tomusokeria
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan (ø 20–24 cm) pohjalle.
Lohko kurpitsa. Koverra lusikalla siemenet pois. Kuori lohkot. Raasta kurpitsasta 4 dl karkeaa raastetta taikinaan. Paloittele lopuista noin litra pieniä kuutioita hilloketta varten.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää ananasmurska mehuineen, öljy sekä inkivääri.
Siivilöi joukkoon kuivat aineet. Lisää kurpitsaraaste. Sekoita.
Kaavi taikina vuokaan. Paista noin 45 minuuttia uunin alatasolla.
Valmista hilloke. Kiehauta vesi. Lisää kurpitsakuutiot ja hauduta 10 minuuttia.
Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet. Lisää ainekset hillokattilaan, myös vaniljatanko.
Lisää hillosokeri ja suola. Hauduta 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Yhdistä tuorejuusto, pehmeä voi ja tomusokeri. Lusikoi kakulle ensin kuorrutetta ja sitten hilloketta.
Kurpitsakakun ohje löytyy upeasti uudistuneesta Kodin Kuvalehdestä 20/2022. Voit lukea sen myös digilehtenä.