Komeaa ja tukevan näköistä pääsiäisruohoa saa myös vaihtamalla tutun rairuohon vaikkapa ohraan tai vehnään.
Komeaa ja tukevan näköistä pääsiäisruohoa saa myös vaihtamalla tutun rairuohon vaikkapa ohraan tai vehnään.

Rairuohon piti olla komea, vihreä tupas, mutta jälleen kerran multa pilkottaa pitkien haivenien välistä. Kuulostaako tutulta?

Tiheän ja kauniin rairuohon kasvattamisessa on omat niksinsä. Kysyimme asiantuntijoilta neuvot, joilla jätät historiaan epäonniset rairuohoistutukset.

  1. Käytä tuoreita siemeniä. Mitä uudempi siemen, sitä nopeammin ja paremmin se itää. Muista, että siemenet tulee säilyttää ennen kylvöä kuivassa ja tasaisessa lämmössä.
  2. Anna ruoholle kunnollinen kasvualusta. Tavallinen kukkamulta käy, ja sitä kannattaa laittaa istutusastiaan ainakin 1,5-2 senttimetriä. Siten mullan vedenpidätyskyky on riittävä ja kastelu helppoa. Tasoita mullan pintaa vähän, mutta älä painele sitä liian tiiviiksi.
  3. Kylvä siemenet tasaisesti ja riittävän tiheään koko astian alueelle. Peittele ne kevyesti niin, että niiden päälle jää noin puolen sentin kerros multaa. Liian paksu kerros tukahduttaa.
  4. Peitä multa muovilla, jossa on ilmarakoja. Poista muovi, kun näet siementen itäneen.
  5. Kastele ja pidä multa etenkin itämisen aikana tasaisen märkänä. Kun ruoho on kasvanut pidemmäksi, kastele pari kolme kertaa viikossa. Multa ei saa lillua vedessä, mutta ei myöskään kuivua korpuksi.
  6. Valitse idätykseen lämmin paikka. Kylmä ikkunalauta ei rairuohon kasvatukseen sovi. Idätykseen sopivia paikkoja ovat esimerkiksi jääkaapin päällys tai lattialämmitetty huone, sillä itäminen tapahtuu parhaiten noin 22-30 asteen lämmössä. Kun näet rairuohon nousevan, siirrä astia valoisaan paikkaan.
  7. Pidä ruoho siistinä leikkaamalla. Leikkaa ensimmäisen kerran jo silloin, kun ruohot ovat parisenttisiä. Näin varmistat, että myöhemmin itävät siemenet ehtivät samaan kasvuvauhtiin. Kun kasvusto ei pääse venymään, se ei myöskään muutu repsahtaessaan harvan näköiseksi.
  8. Kokeile eri siemeniä. Uuden näköisen pääsiäisruohon saa myös ohrasta, vehnästä, kaurasta, heinänsiemenestä ja jopa auringonkukan siemenistä. Isoja siemeniä kuten viljoja voi liottaa yön yli, jolloin itäminen nopeutuu. Koska viljojen lehdet ovat leveitä, niitä täytyy kylvää erityisen tiheästi: siemeniä voi laittaa vaikka kolmeen kerrokseen.
  9. Jos haluat pelata täysin varman päälle, istuta kasvavan kuun aikaan. Vanhaan viljelytietoon kuuluu, että kasvit lähtevät paremmin kasvamaan, kun ne kylvetään kasvavan kuun aikaan.

Vinkit antoivat hortonomi Elina Vuori Kauppapuutarhaliitosta ja toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla