Kun lapset syntyivät, Elena lakkasi haaveilemasta omakotitalosta. Uusi, isompi koti etsittiin tutusta kerrostalosta, jonka pihalla on aina leikkikavereita.

Elenalle ja Mikolle oli selvää, että vaikka he hankkivat isomman asunnon, taloyhtiötä ei vaihdeta.

"Kun lapset syntyivät, unohdimme haaveet rivitaloista ja omakotitaloista. Valitsimme asumismallin, jossa ympärillä on paljon ystäviä ja lapsille kavereita", Elena kertoo.

Perhe viihtyi kerrostalossa Espoon Iivisniemessä ja nautti lähiön hyvistä palveluista ja liikenneyhteyksistä. Samalla pihalla oli kymmeniä leikkikavereita lapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Moni muukin perhe on etsinyt uuden asunnon aina samalta alueelta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perheen kolmio meni myyntiin, kun kotitalosta vapautui neljän huoneen ja keittiön asunto. Kaupat tehtiin puolitoista vuotta sitten.

"Oli mahtavaa suunnitella remonttia asuntoon, jossa pääsi käymään soittamalla naapurin ovikelloa. Kiersimme vaikka kuinka monta ystävien asuntoa, joissa oli sama pohjaratkaisu ja napsimme parhaat remontti-ideat omaan kotiimme", Elena kertoo.

Elena piirteli pohjaa naapureitten asunnosta saatujen oivallusten pohjalta, kunnes sopiva ratkaisu löytyi. Seiniä päätettiin siirtää niin, että suuret makuuhuoneet pienenivät ja antoivat lisää tilaa eteiselle, aulalle ja olohuoneelle.

Kaikki pinnat maalattiin tai tapetoitiin. Lattiaan Elena valitsi valkolakatun saarniparketin, ja keittiö sai mustat kaapistot. Remontissa koko koti otti pienen värikylvyn, kun seiniin maalattiin punaista ja laatoitettiin keltaista.

Uutta vain harkiten

Elena on ammatiltaan ympäristökasvattaja, joten kestävät sisustusvalinnat olivat hänelle itsestään selviä. Kalusteiden hankinnassa kierrätys on perheelle ykkösvaihtoehto.

"Harvoin tulee mitään uutena ostettuakaan. Kun olin töissä Kierrätyskeskuksen hallinnossa, kävin melkein päivittäin myös kaupan puolella etsimässä löytöjä kotiin."

Uusien kalusteiden ostamisessa Elena luottaa ajatukseen, ettei köyhän kannata ostaa halpaa.

"Siksi olemme hankkineet myös designkalusteita, joiden ulkonäkö kestää aikaa ja materiaalit kulutusta. Artekin huonekaluja olen ostanut vähitellen. Osa on kulkenut mukanani jo opiskeluajoista ja joitain olen saanut lahjaksi vanhemmiltani."

Perheestä parasta kodissa ovat valoisuus ja pohjaratkaisu. Huoneet ovat isoja, ja läpi talon ulottuvaan asuntoon tulvii valoa.

"1960-luvun arkkitehtuuri miellyttää meitä."

Yksi kierrätyskeskuslöydöistä on olohuoneen nojatuoli, jonka Elena päätti verhoiluttaa kauniin oranssilla villakankaalla. Olohuoneen vastakkainen seinä maalattiin vastaavalla sävyllä.

"Isona pintana väri on kyllä lähempänä tomaatinpunaista, mutta olen silti tyytyväinen valintaan", Elena nauraa.

Koti:

4 huonetta ja keittiö Espoon Iivisniemessä 1968 rakennetussa kerrostalossa, 89 neliötä.

Asukkaat:

Elena Saarikallio, 37, ja Mikko Saarikallio, 39. Lapset Raiku, 7, Touko, 3, ja Iida, 1.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2016.

Elenan vinkit kestävään sisustukseen

  1. Hanki vain tarpeeseen.
  2. Valitse ajatonta ja laadukasta.
  3. Kierrätä, jos mahdollista.

Hei nimimerkki Tutkija/muusikko Tukholmasta, kiitos kivasta viestistäsi! Tuo on varmasti ihan totta, että lapsille - ja aikuisillekin - värit antavat virikkeitä, onhan monissa tutkimuksissakin todettu erilaisten värien hyvää tekevä vaikutus. Kiva, jos lisäät teidänkin kotiinne väriä! Hauskoja sisustushetkiä ja hyvää syksyä sinne Tukholmaan!

Tutkija/muusikko Tukholmasta

Ihanaa väri-iloa tässä asunnossa. Piristää niin lapsia kuin aikuisia. Itse olen nykyään yksinhuoltajaäiti ja asun kolmivuotiaan kanssa Tukholman Södermalmilla 32 neliön yksiössä. Ei ole varaa isompaan ja asuntopula täällä on valtava. Iso makuualkovi on nykyään pojan huoneena. Putkiremontin myötä pikkuruinen keittokomero yhdistettiin olohuoneeseen. Pienessä asunnossa mahtuu asumaan kun vaan asunto on hyvin suunniteltu. Isokin asunto voi olla epäkäytännöllinen mikäli on huonosti suunniteltu. Jutun asunnosta heräsi into alkaa lisäämään värejä asuntoon nyt kun pimeä vuodenaika on edessä. En usko että tyylikkäät kokovalkoiset sisustukset antavat lapsille tarpeeksi virikkeitä. Onneksi ne ovatkin jo poissa muodista. Itsekin olen panostanut laatuun sisustuksessa jo opiskeluajoista alkaen. En lainkaan ymmärrä nykyajan kertakäyttösisustamista, varsinkaan huonekaluissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla