Voimistelua ja luistelua harrastava Saaga järjestää mielellään sirkusesityksiä äidilleen Pauliinalle.
Voimistelua ja luistelua harrastava Saaga järjestää mielellään sirkusesityksiä äidilleen Pauliinalle.

Vuosia Pauliina Räsäsen ja Slava Volkovin elämä sopi pariin matkalaukkuun. Lasten synnyttyä sirkustaiteilijat kasvattivat juuret Kustaviin.

Asfaltti muuttuu hiekaksi ja tie kapenee, ennen kuin se kaartaa meren rannalle vaalean puutalon pihaan. Kustavissa, Turun saaristossa, vallitsee rauha ja hiljaisuus. Se on täydellinen vastakohta suurkaupungeille. joita sirkustaiteilijat Pauliina Räsänen ja Slava Volkov kiersivät Cirque du Soleil -sirkusryhmän mukana.

Meren rannalla sijaitseva koti on perheelle ennen kaikkea levähdyspaikka.
Meren rannalla sijaitseva koti on perheelle ennen kaikkea levähdyspaikka.

Pauliina ja Slava rakastavat sekä sirkusta että matkustamista, mutta jatkuva matkalaukkuelämä alkoi kyllästyttää, kun takana oli 2000 esitystä Amerikassa, Meksikossa, Euroopassa ja Japanissa.

Olemme aikamoisia kotikissoja, kun pääsemme tänne.

"Oli aika laittaa laukut kiinni ja asettua pysyvästi jonnekin. Kustavista tuli meille se turvallinen paikka, jossa heitämme muun maailman huolet pois. Olemme aikamoisia kotikissoja, kun pääsemme tänne", Pauliina kertoo.

Pauliina ja Slava muuttivat Kustaviin seitsemän vuotta sitten. Nyt talossa asuvat myös lapset Saaga, 6, ja Leo, 3. Perhe nauttii upeista maisemista, puhtaasta luonnosta, yhteisistä marja- ja sieniretkistä sekä saunomisesta. Myös Pauliinan vanhemmilla on kesäpaikka Kustavissa.

Olohuoneen kotistudio trapetseineen on nykyään lähinnä lasten käytössä.
Olohuoneen kotistudio trapetseineen on nykyään lähinnä lasten käytössä.

"Tukiverkosto oli tärkeä syy siihen, että muutimme Suomeen. Lapsille on kivaa, kun isovanhemmat ovat lähellä, emmekä pärjäisi ilman heidän apuaan."

Trapetsi olohuoneessa

Pauliinalle oli varhain selvää, että hän tahtoo sirkustaiteilijaksi. Lapsena hän harrasti ensin balettia ja telinevoimistelua, sitten sirkustelua Tampereella Sorin sirkuksessa. Käänteentekevä hetki oli Cirque du Soleil'n shown näkeminen 14-vuotiaana.

Pauliina on ensimmäinen suomalainen, joka pääsi Montrealin sirkuskouluun.

Lukion jälkeen Pauliina laittoi kaiken yhden kortin varaan ja onnistui. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi Montrealin sirkuskouluun. Heti valmistuttuaan hänet palkattiin Cirque du Soleil'n trapetsiryhmään, mistä löytyi myös puoliso, mestariakrobaatti Slava Volkov Venäjän Jaroslavlista.

Leo ja Slava pistävät leikiksi isän harjoitusen lomassa.
Leo ja Slava pistävät leikiksi isän harjoitusen lomassa.

Pauliinalle ja Slavalle sirkus ei ole vain leipätyö vaan elämäntapa. Kunnossa pysyminen vaatii kovaa harjoittelua sekä kurinalaista elämää. Onnistuneen sirkusnumeron taustalla on jopa 12 000 tuntia harjoittelua.

"Tällä tasolla on harjoiteltava täyspäiväisesti, jotta pysyy esiintymisvalmiudessa. Laji vaatii niin paljon tasapainoa ja notkeutta, että jo kolmen päivän tauko treeneistä näkyy", Pauliina kertoo.

Oman talon rakentaminen alkoi kymmenen vuotta sitten, kun Pauliina ja Slava kiersivät maailmaa eikä lapsia vielä ollut. He toivoivat loft-henkistä tilaa, jossa voisi myös harjoitella. Siksi yhdistetyllä olohuoneella ja keittiöllä on korkeutta viisi metriä. Kattoparrujen koukkuihin voi ripustaa trapetsin, keinun, köysiä ja renkaita.

Amerikan, Meksikon, Euroopan ja Japanin kiertueilta on tarttunut matkaan muistoja.
Amerikan, Meksikon, Euroopan ja Japanin kiertueilta on tarttunut matkaan muistoja.

Lasten synnyttyä avoin pohjaratkaisu on jaettu pienemmiksi huoneiksi. Taloon on rakennuttu kaksi parvea, joista toinen on täynnä esiintymisasuja.

Maailma on vapaa

Suurin osa harjoitusvälineistä saatiin viime kesänä siirtää kodin lähelle valmistuneeseen hirsiseen studioon. Yhdeksän metriä korkeassa salissa Pauliina ja Slava treenaavat, pitävät seudun lapsille sirkuskoulua ja järjestävät esityksiä. Sirkusstudio on osa suunnitelmaa, joka mahdollistaisi perheen pysymisen Kustavissa entistä tiiviimmin.

Sirkus- ja varietee-esitykset kuljettavat Pauliinaa ja Slavaa yhä ympäri Suomea ja maailmaa.

Viime heinäkuussa Kustavissa vietettiin ensimmäistä Saariston Sirkusfestivaalia, joka keräsi 1 800 kävijää. Tänä kesänäkin festivaali tuo Kustaviin esiintymään suuren joukon kotimaisia ja kansainvälisiä sirkustaiteilijoita.

Sirkus- ja varietee-esitykset kuljettavat Pauliinaa ja Slavaa yhä ympäri Suomea ja maailmaa. Viime vuonna pari vietti neljä kuukautta Kanadassa, jonka jälkeen he työskentelivät risteilijällä Saksassa, Tallinnassa ja Pietarissa. Seuraavaksi heidät nähdään oopperatuotannossa Berliinissä.

Saafa matkii mielellään vanhempiaan. Asut vaihtuvat lennossa ja uusi esitys on aina valmiina.
Saafa matkii mielellään vanhempiaan. Asut vaihtuvat lennossa ja uusi esitys on aina valmiina.

Vaikka lapset ovat tottuneita matkustajia, Pauliina myöntää, että matkustaminen on aiempaa haastavampaa.

"Mukana kulkee trapetsi, 80 kiloa rautaa, Slavan jättikuutio, lastenrattaat, rekvisiittaa, vaippoja ja leluja. Itselleni otan lähinnä vaihtopaidan", Pauliina luettelee.

Maailma on vapaa. Voimme tehdä mitä vain.

Ensi syksynä edessä on suuri muutos, kun Saaga aloittaa koulun. Se pitää perheen yhä tiiviimmin Suomessa, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.

"Maailma on vapaa. Voimme tehdä mitä vain", Pauliina kiteyttää.

Fakta:

Koti: Sataneliöinen puutalo meren rannalla Kustavissa. Tontilla on myös autotalli, saunamökki, vierasmaja ja laituri.
Asukkaat: sirkus-taiteilijat Pauliina Räsänen, 36, ja Slava Volkov, 39, sekä lapset Saaga, 6, ja Leo, 3.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2016.

Matilda Strömman ja Ati Airo ovat etsineet huutokaupoista ja rompetoreilta rekvisiittaa huoltoasemalleen, koska edellinen omistaja ehti polttaa osan huoltamon esineistöstä.
Matilda Strömman ja Ati Airo ovat etsineet huutokaupoista ja rompetoreilta rekvisiittaa huoltoasemalleen, koska edellinen omistaja ehti polttaa osan huoltamon esineistöstä.

Betoninen huoltoasema on Matilda Strömmanin ja Ati Airon yhteinen unelmakoti ja -työpaikka, joka tuo monien mieleen 1970-luvun suositun Tankki täyteen -tv-sarjan.

”Miksi ne teille tulee? Täällähän on kamalaa!”

Näin tokaisi Matilda Strömmanin, 28, ystävä kuullessaan Kodin Kuvalehden haluavan kirjoittaa Strömmanin ja hänen puolisonsa Ati Airon, 29, elämäntavasta. Tokaisu todistaa, ettei Strömmanin ja Airolan...

Matilda Strömman ja Ati Aro elävät kuin Tankki täyteen -tv-sarjan kulisseissa.
Matilda Strömman ja Ati Aro elävät kuin Tankki täyteen -tv-sarjan kulisseissa.

Matilda Strömman, 28, ja Ati Airo, 29, ostivat intuitiolla vanhan Shellin huoltoaseman. Miljöö tuo mieleen 1970-luvun suosikkisarjan Tankki täyteen.

Aika tuntuu pysähtyneen Mynämäen Karjalassa: vuonna 1949 rakennetun betoninharmaan rakennuksen edessä seisovat nostalgiset bensapumput, entistä myymälää koristavat 1960-luvun moottoriöljypönikät ja 1980-luvun mainoskalenterit. Huoltoaseman takana pellolla laiduntavat Matilda Strömmanin hevoset.

Matilda ja hänen puolisonsa Ati Aro ostivat paikan kaksi vuotta sitten intuitiolla: 1990-luvulla syntyneitä viehättää erityisesti 1970-luvun estetiikka. Paikallinen pankki oli ainoa, joka suostui myöntämään parille lainan hylätyn bensa-aseman ja sen yhteydessä sijaitsevan asuinrakennuksen ostamiseen.

Nuoripari elää unelmaansa. Tai ainakin he pyrkivät sitä kohti. Toiveissa on saattaa vuosikymmeniä sitten lopettanut huoltoasema vanhaan loistoonsa, vaikka siellä ei enää myydäkään polttoainetta. Siellä voisi toimia autokorjaamo, varaosamyymälä, auto- ja mopoharrastajien kokoontumispaikka, ehkä kahvila.

”Ennen tämä paikka oli kuulemma kyläläisten olohuone. Olisi hienoa, jos se voisi taas olla jotain sellaista”, Matilda Strömman sanoo.

Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 17/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.