”Olohuoneen sohva on yhteinen lempipaikkamme: luemme, poltamme takassa tulta ja juttelemme”, kertovat Jonas ja Elsa.
”Olohuoneen sohva on yhteinen lempipaikkamme: luemme, poltamme takassa tulta ja juttelemme”, kertovat Jonas ja Elsa.

Jonas Sundström ja Elsa Kemppainen sanoivat Helsingille heipat ja kunnostivat kodin kummitustalosta. Kokemuksista oli iloa, kun Jonas aloitti Strömsö-tv-ohjelman juontajana.

Mikä sai teidät kaksi kaupunkilaista muuttamaan maalle?

Jonas: Veri veti Helsingistä takaisin Raaseporin suuntaan, lähelle lapsuudenmaisemiani. Olin ollut riittävän kauan poissa, jotta saatoin taas tykätä kotikulmista. Viikon kuluttua siitä, kun näin myynti-ilmoituksen kivitalosta Billnäsissä, olin tehnyt kaupat. Talo ei ole iso, mutta siinä on sielua. Ostohetkellä 2012 se näytti kuitenkin kummitustalolta.

Muutimme kunnostettuun taloon yhdessä keväällä 2016, kun Elsa oli vihdoin vastannut myöntävästi ehdotukseeni muuttaa maalle. Itse olin ollut silloin jo pari vuotta Yle Vegan toimittaja Tammisaaressa.

Talon julkisivu on tehty mineriitistä, mutta Jonas Sundstöm haaveilee rapatuista ulkoseinistä.

Ensiavuksi mineriittilevyt maalattiin kivimaalilla valkoisiksi.


Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten kummitustalo muuttui kodiksi?

Jonas: Teimme 80-vuotiaaseen taloon ison remontin. Lattiat olivat muovimattojen peitossa, ja seinillä oli tummat, riekaleiset tapetit. Keittiö oli 1960-luvun tyyliin ruskea ja kylppäri räkäinen kuin kalliolaisen kulmakuppilan vessa. Talo on saanut uuden katon, savupiipun ja maalipinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välillä vihasin remonttia tai ainakin se toisinaan turhautti. Vaikka lopputulos on hieno, remontissa on usein muiden armoilla. Se on opettanut odottamaan kärsivällisesti. Tai sen olisi pitänyt opettaa.


Tummat tapetit vaihtuivat remontissa vaaleisiin maaleihin. Komea parketti on alkuperäinen Billnäs-parketti. Uudelleen maalattu rottinkituoli on Jonaksen lapsuudenkodista. Rauhalliset värit antavat tilaa taideteoksille.
Tummat tapetit vaihtuivat remontissa vaaleisiin maaleihin. Komea parketti on alkuperäinen Billnäs-parketti. Uudelleen maalattu rottinkituoli on Jonaksen lapsuudenkodista. Rauhalliset värit antavat tilaa taideteoksille.

Elsa: Jonaksen perhe auttoi paljon remontissa.

Jonas: Elsa on meillä sisustuksen aivot. Kotimme on yhdistelmä ja kompromissi asioista, joista pidämme. Tyyliämme voisi kuvailla minimalistiseksi ja skandinaaviseksi.

Mistä hankitte sisustuksen?

Jonas: Emme juuri ostaneet kalusteita. Olohuoneen korituoli on lapsuudenkodistani, jossa oli rottinkikalusto. Ne narisivat aina ja sain rottingista traumat, mutta yhden narinan kyllä kestän.

Elsa: Klassinen ja ajaton sisustustyyli on meidän juttumme. On kiva, ettei kodissa kaikki ole uutta. Haluaisin hankkia kestäviä huonekaluja, designia, joka ei mene muodista. Kokeellinen taidekin kävisi seinille.

Jonas: Olemme aika samaa mieltä kaikesta kotiin liittyvästä. Ainoastaan retrorumilus, markoilla toimiva Atarin pelikoneeni ei saanut Elsalta lupaa muuttaa taloon.

Aiemmin romahtamiskunnossa ollut parveke avautuu makuuhuoneesta puutarhaan. Kesällä se on ihana lisähuone.

Milloin olette kodissa onnellisimmillanne?

Jonas: Kun viikonloppuna herään aikaisin, kävelen kumppareissa ja kalsareissa postilaatikolle hakemaan Hesarin. Sitten luen hartaasti lempipaikallani sohvalla.

Elsa: Keittiö on lempipaikkani, ja siellä myös keskityn. Ruuanlaitto on luovaa ja kivaa kokeilua, vaikka Jonas on ollut enemmän mikroruokamies. Nautin siitä, että sienimetsään on vain viiden minuutin kävelymatka.

Keittiön aito vuoristolaismatto on Elsan lempiasia. Se löytyi Kantti-liikkeestä Fiskarsista. Punainen pöytä on peräisin Jonaksen äidiltä.

Päätitte kuitenkin vaihtaa asemapaikkaa, miksi?

Jonas: Sen jälkeen, kun nämä kuvat otettiin viime kesänä, aloitin syksyllä uudessa työssä televisiosarja Strömsön juontajana. Niinpä päädyimme toistaiseksi laittamaan Billnäsin-talon vuokralle ja muuttamaan Vaasaan, missä tv-ohjelmaa tehdään.

Osa sydämestäni jäi Billnäsiin, osa kaipaa Helsinkiin, mutta toistaiseksi asumme pääsiäisenä syntyneen vauvamme kera Vaasassa. Taloa emme ole myymässä, ja toivottavasti palaamme vielä joskus Billnäsiin.

Kotipihan vanhasta hiekkalaatikosta tuli yrttimaa.

Miltä kotinne näyttää vuonna 2028?

Elsa: Talon takapihalla voisi olla ihana poolhouse, mutta uima-allasta en tarvitse. Amme riittää.

Jonas: Meillä on sävyjä seinillä mutta ei tapetteja, sillä en pidä kuvioista. Tyylimme on entisestään kristallisoitunut. Meillä on myös ehkä sauna. Ja kodin seinissä metrin korkeudella väriliitujen raitoja lasten jäljiltä.

 

Tervetuloa!

KOTI Arkkitehti Max Frelanderin suunnittelema talo valmistui 1939 Billnäsin ruukin johtajan asunnoksi. Talossa on 4–5 huonetta ja keittiö, 120 neliömetriä.

ASUKKAAT Toimittaja-juontaja Jonas Sundström, 35, toimittaja Elsa Kemppainen, 31, ja vauva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla