Pate sallii Paulan helliä itseään olohuoneen sohvalla. Maalla kasvanut Paula oli haaveillut jonain päivänä asuvansa juuri tällaisessa kodissa.
Pate sallii Paulan helliä itseään olohuoneen sohvalla. Maalla kasvanut Paula oli haaveillut jonain päivänä asuvansa juuri tällaisessa kodissa.

Punainen tupa lumosi Paula Pesosen, vaikka sisällä lemusi tupakka ja seinät olivat kellastuneet. Raikas, valoisa ja vaalea koti syntyi omin käsin nikkaroiden ja pienellä budjetilla.

Kissat Olli, Elma ja Pate käyvät vuorotellen teroittamassa kynsiään keittiön kynnykseen. Huoneen puulattia on muutenkin naarmuuntunut niiden vauhdikkaissa takaa-ajoissa.

Paula Pesonen ei kuitenkaan raaski uusia kynnyslistaa tai maalata lattiaa uudelleen. Kissat saavat vapaasti tuoda vanhaan 1938 rakennettuun hirsitaloon lisää ilmettä. Ne päivystävät ikkunalaudoilla ja venyttelevät sohvalla kohti auringon heittämiä säteitä.

”Mietin lattian maalaamista, mutta kulunut ilme kertoo elämästä ja sopii tämän kodin tyyliin”, Paula sanoo.


Elma-kissan lempipuuhaa on pihan tarkkailu ikkunalaudalla istuen.

Kun Paula saa vieraita, hän ensi töikseen tarjoaa tulijoille villasukat jalkaan. Talvi on vanhalle talolle vastus, sillä alkuperäisten ikkunoiden välistä vetää.

”Riittävästi pukeutumalla pärjäämme hyvin.”

”Lattiat ovat paukkupakkasella kylmät, mutta riittävästi pukeutumalla pärjäämme hyvin.”

Kiertävät myyjät yrittivät jo saada Paulaa innostumaan uusista ikkunoista, mutta myyntipuheet eivät purreet. Lopulta he yrittivät kehua, miten helppo uusia ikkunoita on pitää puhtaana. Paula naurahtaa. Hänelle riittää ikkunateippi.

”Pidän enemmän vanhoista ikkunoista, sillä ne ovat aidot ja sopivat. Lämmityskulutkin ovat kohtuulliset.”

Paulasta parasta kodissa on kaunis valo, jota riittää joka nurkkaan.

Sattumalta sopiva

Paula asui tyttärensä Sofien kanssa aiemmin Turussa ja haaveili vanhasta talosta maaseudun rauhassa. Siitä oi­keasta, pienestä ja söpöstä auralaistalosta vinkkasi Paulan siskon tuttava.

”Minusta tuntui siltä, että olimme saapuneet kotiin.”

”Siskoni oli varma, etten olisi kiinnostunut Auraan muuttamisesta, mutta mitä vielä! Olin käynyt katsomassa jo ihan liian monta ehdokasta. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, tämän talon pihassa minut valtasi lämmin tunne siitä, että olimme saapuneet kotiin.”

Paula näki kodin potentiaalin ohi kellastuneiden mäntypintojen ja tupakalta haisevan kokolattiamaton. Hän ihastui vanhoihin ikkunoihin, suojaisaan puutarhaan ja yläkertaan asti auki olevaan eteiseen.


Vanhan uunin on ilmeisesti valmistanut Turun Kaakelitehdas. Suuren uunin lämmittäminen tuo pakkasiltoina tunnelmaa, vaikka se onkin hidasta puuhaa. Perhosjuliste on tilattu Country by mail -nettikaupasta.


Kaipuu maalle

Entinen pimeä ja tunkkainen loukko on nyt valoisa ja avara koti. Paula oli jo valmistautunut tilaamaan otsonoinnin tupakanhajun häätämiseksi, mutta sille ei ollut tarvetta. Kun lattiamatto oli kuskattu ulos, katot pesty ja seinät maalattu, haju oli poissa. Mustat seinät ja mäntyiset pinnat muuttuivat vaaleiksi ja raikkaiksi.

Remontin hauskin yllätys oli juuri se kissojenkin rakastama keittiön vanha puulattia, joka löytyi muovimaton ja tiukasti kiinni naputellun lastulevykerroksen alta.


Sisustus ei tullut kalliiksi. Olohuneen korituoli löytyi likaisena kaatopaikalta. Siron lipaston Paula sai siskonsa anopilta.

Paula teki remontin itse tuttavien avulla. Pian asuntokauppojen jälkeen Sofie lähti pariksi kuukaudeksi mummulaan hoitoon, jotta koti saataisiin kesän aikana kuntoon. Silloin Paulalta pääsi itku.

”Koti näytti keskeneräisten töiden ja tavaroiden kuorruttamana kaatopaikalta. Ajattelin välillä, että tuleekohan tästä mitään. Epätoivo puski päälle, mutta päivä kerrallaan alkoi näyttää valmiimmalta.” 

”Kuluneet kohdat kertovat elämästä. En raaski korjata niitä pois.”

Lopputulos palkitsi. Koti tuli valmiiksi ja tytär takaisin kotiin. Sofie oli muuton aikaan 11-vuotias ja innoissaan saadessaan sisustaa yläkertaan oman huoneensa.

Ensimmäisenä päivänä uudessa koulussa tyttö hätisti äitinsä ja tätinsä pois, kun nämä saattoivat hänet koulun pihaan.

”Olin ihan pistoksissa miettiessäni, miten Sofiella sujuu. Huoli oli turha. Iltapäivällä hän käveli kotiin uuden ystävän kanssa.”


Bilteman raudoitusristikkoon on laitettu esille kortteja.

Entisen kodin kalusteet Paula lahjoitti pois. Ne eivät tyyliltään ja väreiltään sopineet vanhaan puutaloon.

Uuden kodin sisustuksen hän toteutti pikkurahalla. Keittiön astiakaappi maksoi Facebook-kirpputorilla kympin, ja roskalavalta ja kaatopaikalta löytyi muutama aarre ilmaiseksi.

Maalaistalossa kasvanut Paula on tyytyväinen mummolatyyliseen kotiinsa.

”Sydämessäni tiesin, että asuisin joskus juuri tällaisessa talossa. Vuosien kuluessa kaipuuni maalle vain voimistui.”

KOTI 1938 rakennettu hirsitalo Aurassa, Varsinais-Suomessa: kolme huonetta ja keittiö, 100 neliömetriä.

ASUKKAAT myymäläpäällikkö Paula Pesonen, 48, tytär Sofie, 15, sekä kissat Olli, Pate ja Elma.

Kukkahattutäti ilman hattua

Paula remontoi vanhan talon omin käsin ja pikkurahalla – tunkkaisesta tuvasta tuli valoisa koti

Kaatis kirjoitti: Muutama kaluste roskalavoilta/kaatopaikalta. Itsekin olen löytänyt purkulavoilta ihan kivoja juttuja, työmaan toimistosta vaan kysyy ottoluvan, ja korjaa itse, niin eipä paljon maksa. Mutta sattumalöytöjähän ne ovat tietysti. Sattuma suosii sitä, joka liikkuu paljon ja pitää silmät auki ennakkoluulottomasti. Samaa mieltä. Netissäkin on nykyisin "roskalava" ryhmiä, mistä voi löytää hyväkuntoisia esineitä ja huonekaluja, joita ihmiset haluavat antaa pois tilaa viemästä. "Yhden...
Lue kommentti
Heini on maalannut kaakelit laattamaalilla ja koristellut ne salmiakkikuvioilla.
Heini on maalannut kaakelit laattamaalilla ja koristellut ne salmiakkikuvioilla.

Kun Heini alkoi lukiossa seurustella Jari-Pekan kanssa, hän ajatteli, että hevimies sopisi hyvin isännäksi punaiseen tupaan peltojen keskellä. Suunnitelmasta tuli totta.

Miten päädyitte tähän kotiin?

Heini: ”Vielä jokunen vuosi sitten tuntui siltä, ettemme päätyisikään. Pelkäsimme, ettei unelmien kotia olisi olemassakaan. Opiskelimme ja työskentelimme Tampereella ja asuimme kerrostalossa. Molempien unelma oli kuitenkin vanha hirsitalo maalla.

Jo lukiolaisena, kun aloimme seurustella, ajattelin, että Jassosta tulisi haaveideni punaisen hirsitalon isäntä. Pitkätukkainen, nahkatakkinen, kitaraa soittava hevimies sopi mielestäni täydellisesti peltojen keskelle punaiseen tupaan. Ikävä kotiin Pohjois-Pohjanmaalle oli hetkittäin sietämätön.”

”Molempien unelma oli vanha hirsitalo maalla.”

Jasso: ”Ennen tätä punaista tupaa olimme ihastelleet erästä toista vanhaa taloa. Sen hinnasta emme päässeet sopimukseen, mikä tuntui silloin aivan surkealta.”

Jari-Pekka ja Heini ovat oppineet, ettei vanhan talon kaikkia nurkkia kannata edes yrittää suoristella.
Jari-Pekka ja Heini ovat oppineet, ettei vanhan talon kaikkia nurkkia kannata edes yrittää suoristella.

Heini teki himmelit ruokapöydän ylle herkullisen värisistä muovipilleistä.
Heini teki himmelit ruokapöydän ylle herkullisen värisistä muovipilleistä.

Tuvan kirsikkatapetissa on Heinistä juuri sopivasti söpöstelyä.
Tuvan kirsikkatapetissa on Heinistä juuri sopivasti söpöstelyä.

Miltä sen oikean löytäminen tuntui?

Heini: ”Kun ensimmäisen kerran ajoimme Haukkuojan talon pihaan Haapajärvellä, kaupat oli molempien mielissä sinetöity. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ei ollut kaupungin valoja tai asfalttia, vain kylätie, vanhat aitat ja pieni, suloinen talo. Jasso keksi heti, että hän voisi rakentaa entiseen hevostalliin musastudion.

”Kun ensimmäisen kerran ajoimme talon pihaan, kaupat oli molempien mielissä sinetöity.”

Jos jokin laulu kertoisi muutostamme tänne, se olisi Egotripin Nopeimmat junat. Siinä lauletaan näin: ’Olen kasvanut kiinni maahan lapsuuden maisemaan, kasvanut kiinni tyttöön siihen oikeaan. Olen kasvanut kiinni taloon, jonka ikkunan pielistä vetää. En tahdo kuuta taivaalta kuin kerran vuoteen enää.’ Voisin vaikka vannoa, että se on kirjoitettu meistä. Nopeimmat junat eivät taatusti pysähdy enää täällä.

Ensimmäiset vuodet muuton jälkeen olin huolissani talon kunnosta. Tarkistimme katon joka rankkasateen jälkeen ja pidimme paikkoja tarkasti silmällä. Pelko on miltei häipynyt. Kaikki saakin olla tasaisesti vinossa. On turha yrittää suoristaa nurkkia, jotka eivät enää oikene.

Pikkutarkka asuja ei sopisi tänne, mutta olisihan se hassua, jos kyläkauppana ja koulunakin palvelleessa talossa ei näkyisi elämä. Sehän on jälkiä täynnä.”

Heini on hurahtanut maatouskoihin, joita löytyy kotoa puisina sekä pehmeinä. Kangasmaatuska on itse tehty. Tulvan talonpoikaissohvan koristeet on maalannut ystävä.
Heini on hurahtanut maatouskoihin, joita löytyy kotoa puisina sekä pehmeinä. Kangasmaatuska on itse tehty. Tulvan talonpoikaissohvan koristeet on maalannut ystävä.

Iso astiakaappi on Heinin isän tekemä aarre, joka maalattiin tätä kotia varten valkoiseksi.
Iso astiakaappi on Heinin isän tekemä aarre, joka maalattiin tätä kotia varten valkoiseksi.

Täydellinen työpöytä löytyi Facebookin kierrätysryhmästä. Tietokonekin maastoutuu tyyliin sopivaksi.
Täydellinen työpöytä löytyi Facebookin kierrätysryhmästä. Tietokonekin maastoutuu tyyliin sopivaksi.

Miten teitte talosta kodin?

Heini: ”Sisällä ovat puhaltaneet muutoksen tuulet. Pidän raikkaista maaleista ja värikkäistä tapeteista ja vaihdan tapetteja hetken mielijohteesta. Meistä molemmista on kehittynyt kovia vanhojen aarteiden bongaajia. Kunnostamme kirpputoreilta, netistä ja antiikkiliikkeistä hankitut huonekalut yhdessä.

Pyöritän Handmade by Heini -yritystäni ompeluhuoneessa makuuhuoneen vieressä. Yrittäminen ei aina ole helppoa kaukana kasvukeskuksista ja liikennevaloista. On onni, että toinen meistä saa säännöllisen palkkapussin, mutta toisaalta yksikään työpäiväni ei ole harmaa. Raha ei ole elämän tarkoitus.

”Täällä arki on sopivan hiljaista.”

Täällä arki on sopivan hiljaista. Kylällä ajetaan traktoreilla, ja ilmassa tuoksuu lehmä. Villasukat pysyvät vetoisilla lattioilla tiukasti jalassa kesälläkin. Talvella käymme kuntosalilla lumikolan varressa, ja hieno elämys on kipittää lumisen pihan läpi navettasaunasta sisälle.

En ole missään nähnyt niin paljon tähtiä kuin täällä. Kun saan tehdä töitä kotona ja juoda aamuteen samalla, kun aamu-usva pakenee pelloilta, on vaikea haaveilla mistään muusta.”

Tapettitalon Svinhufvud-tapetti henkii mennyttä aikaa.
Tapettitalon Svinhufvud-tapetti henkii mennyttä aikaa.

Ikean vitriinikaapeissa Heini säilyttää kankaita yrityksensä tuotteita ja äkillisiä sisustuspuuskiaan varten.
Ikean vitriinikaapeissa Heini säilyttää kankaita yrityksensä tuotteita ja äkillisiä sisustuspuuskiaan varten.

Vanha aitta on siivottu miltei tyhjäksi. Sisällä on suuri pirttipöytä, jonka ympärille rakentuu jonain päivänä viihtyisä oleskeluhuone.
Vanha aitta on siivottu miltei tyhjäksi. Sisällä on suuri pirttipöytä, jonka ympärille rakentuu jonain päivänä viihtyisä oleskeluhuone.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2018.

Me asumme täällä!

KOTI: Vuonna 1930 rakennettu talo Haapajärvellä: kaksi huonetta ja keittiö, 100 m2.

ASUKKAAT: Käsityöyrittäjä Heidi Perälä, 34, ja myyjä Jari-Pekka "Jasso" Perälä, 34.

Vierailija

Miten iloinen sisustus! Heinin ja Jari-Pekan kotitalo on kuin karkki – ”Meistä on kehittynyt kovia aarteiden bongaajia”

Ihanan värikästä😍, he ovat löytäneet sisustustyylinsä, jota seuraavat. Pitsiverhot ja -päiväpeite ovat upeita, samoin turkoosi taso, jossa on kultasävyiset metallikoukut. On mielenkiintoista ja raikasta, että he ovat valinneet värikkään sisustuksen vanhaan hirsitaloon - kivasti on hieman yhdistelty uutta ja vanhaa tyyliä oman maun mukaan.
Lue kommentti
Ruokasali, Heidin lempihuone, aukeaa olohuoneen takana. Talo rakennettiin aikoinaan kolmen perheen kodiksi Amerikassa siirtolaisena tienatuilla rahoilla.
Ruokasali, Heidin lempihuone, aukeaa olohuoneen takana. Talo rakennettiin aikoinaan kolmen perheen kodiksi Amerikassa siirtolaisena tienatuilla rahoilla.

Jokaisen huoneen remontin valmistuminen on ollut upea hetki Heidi ja Petteri Broströmin suuressa, vanhassa talossa.

Miten päädyitte juuri tähän kotiin?

Heidi: Edellinen kotimme sijaitsi maaseudulla, ja joka paikkaan piti aina kulkea autolla. Sellainen ei toimi neljän harrastavan lapsen perheessä. Kun kuopuksemme täytti vuoden, sain töitä Uudestakaupungista, entisestä kotikaupungistani.

Haaveilimme vanhasta talosta meren lähellä, ja etsimme puolitosissamme taloa kriteereillä ’iso’, ’vanha’ ja ’keskustassa’. Ehdoton edellytys oli koulujen, harrastusten ja työpaikkojen läheisyys.

Kun tuttu välittäjä vinkkasi myytävästä talosta, hän varoitteli samalla remonttitarpeista. Sehän sopi meille. Talo osoittautui olevan juuri sellainen kuin toivoimme: kävelymatkan päässä kaikesta ja aivan karmeassa kunnossa.

Petteri tekee useimmat remonttityöt itse. Ikkunoiden kunnostukseta vastasi turkulainen Wanhan restaurointi.
Petteri tekee useimmat remonttityöt itse. Ikkunoiden kunnostukseta vastasi turkulainen Wanhan restaurointi.

Millainen haaveidenne talo oli?

Muutaman kerran nieleskelimme tupakan kellastamien seinien ja kattojen, muovimattojen ja kulahtaneiden keittiökalusteiden keskellä, mutta samalla hurmaannuimme alkuperäisistä ovista, kakluuneista ja korkeista huoneista.

Rakennus seisoo kaupungin korkeimmalla mäellä, joten valo tulvii ikkunoista ja upeat näkymät avautuvat yli kaupungin. Piha oli varsinainen ryteikkö. Ihanat hedelmäpuut, pionit ja jasmiinipensas ovat vasta raivauksen jälkeen päässeet oikeuksiinsa.

”Talo on niin iso, että remontin suuruus hieman yllätti.”

Remontin suuruus oli toki tiedossa, mutta talo on niin iso, että silti se hieman yllätti. Nyt valmiina on kaksi lastenhuonetta, keittiö, olo- ja ruokailuhuone, kirjasto, wc, kuisti, eteinen ja sauna. Vuoroaan odottavat kaksi makuuhuonetta, kylpy- ja työhuone, toinen eteinen, kodinhoitohuone ja kaksi kuistia. Hommaa riittää, mutta pikkuhiljaa kodista tulee juuri sellainen kuin haluamme.

Raikas kuisti oli ensimmäisiä valmistuneita osia talosta.
Raikas kuisti oli ensimmäisiä valmistuneita osia talosta.

Olohuoneen rauhallinen mutta iloinen tunnelma on luotu harmaan ja keltaisen sävyillä.
Olohuoneen rauhallinen mutta iloinen tunnelma on luotu harmaan ja keltaisen sävyillä.

"Sisustan mielelläni, mutta remonttiin en puutu. Se tehköön, joka osaa. Seinien värit ja keittiön kaapistot on toki valittu yhdessä", Heidi kertoo.
"Sisustan mielelläni, mutta remonttiin en puutu. Se tehköön, joka osaa. Seinien värit ja keittiön kaapistot on toki valittu yhdessä", Heidi kertoo.

Kuka teillä sisustaa?

Sisustuksesta vastaan pääasiassa minä. Makumme menevät hyvin yksiin, mutta silloin tällöin Petteri pyörittelee päätään, kun lähdemme hakemaan sieltä täältä löytämiäni vanhoja huonekaluja. Vanhat kalusteet ovat kauniita ja kestäviä, ja haluan myös tukea kestävää kehitystä. Toivon opettavamme lapsille, ettei kaiken tarvitse olla uutta.

Teemme remontissa mahdollisimman ekologisia valintoja. Otamme huomioon vanhan talon hengen ja hengittävyyden.

Suurin osa kalusteistamme on vanhoja ja vuosien varrella kertyneitä, 1930-luvun tyyliä tai hiukan uudempia.

”Remontin keskellä on pakko sisustaa pikkuhiljaa. Olen valmis odottamaan juuri sen oikean kalusteen löytymistä.”

Pidän luonnonmateriaaleista ja puun sävyistä. Mustaa nahkaa tai metallipintoja meille ei tule koskaan.

Hillityt lempivärini saattavat olla jonkun mielestä tylsiä. Harmaaseen ja valkoiseen on helppo yhdistää värejä. Meillä oli jo edellisessä kodissamme maalaistalossa paljon talonpoikaistyylisiä, valkoiseksi maalattuja kalusteita.

Remontin keskellä on pakko sisustaa pikkuhiljaa. Olen valmis odottamaan juuri sen oikean kalusteen löytymistä. Välillä tosin tulee eteen sellaisia helmiä, että ne on hankittava, vaikka ei olisi tilaakaan. Billnäsin korkea rulokaappi seisoo nyt tarpeettomana lastenhuoneen nurkassa, mutta kyllä sille käyttöä tulee, kunhan työhuoneeni valmistuu.

Venlan huone on yläkerrassa mansardikaton alla. Lempivaatteet ovat kätevästi esillä rekillä.
Venlan huone on yläkerrassa mansardikaton alla. Lempivaatteet ovat kätevästi esillä rekillä.

Kunnon kaasuliesi on ahkerien kokkien käytössä korvaamaton. Myös Sisu laittaa ruokaa mielellään. Klassinen shakkiruutuinen lattia on tehty linoleumlaatoista.
Kunnon kaasuliesi on ahkerien kokkien käytössä korvaamaton. Myös Sisu laittaa ruokaa mielellään. Klassinen shakkiruutuinen lattia on tehty linoleumlaatoista.

Mitä remontointi on opettanut?

Moni ihmetteli ja sanoi suoraankin, että olemme hulluja lähtiessämme tällaiseen projektiin. Uuden talon saisi helpommalla, mutta meille tämä on se ainoa oikea tapa. Tajuamme jo, että ensimmäisen remonttikierroksen valmistuttua saa aloittaa alkupäästä uudelleen.

Hyvää kannattaa odottaa. Ensimmäiset yhdeksän kuukautta me kaikki kuusi asuimme kahdessa huoneessa talon toisessa päässä. Kylpyhuone oli minikokoinen, astiat tiskattiin käsin ja pyykkikone jäätyi kellarissa pariin otteeseen talvella.

”Oli upea tunne, kun pääsin tekemään pääsiäisateriaa viimeisen päälle kauniiseen keittiöön.”

Samaan aikaan Petteri remontoi talon toiseen päätyyn keittiötä, ruokailutilaa ja olohuonetta. Kun pääsin tekemään pääsiäisateriaa viimeisen päälle kauniiseen keittiöön, se oli upea tunne.

Olen kärsimätön luonne, mutta vanhan talon kanssa on pakko nöyrtyä ja jättää hoppuilu. Vieläkin jokaisen huoneen valmistuessa tunne on yhtä hieno.

Koti merkitsee minulle paljon. Se on paikka, jossa voi jakaa ilot ja surut ja jossa saa oma itsensä. Kodissa on myös rakkaita elämän jälkiä, kiitos lastemme. Sohvamme odottaa uutta verhoilua ja aikaa, jolloin kukaan ei enää niistä siihen. Tuolin käsinojassa on hampaanjälkiä, rulokaapin kyljessä haparoiva nimikirjoitus ja pöydässä lusikan iskemiä koloja siinä, missä syöttötuoli on aina ollut.

Kirjastohuoneenkin kohdalla Heidi odotti juuri sopivien huonekalujen löytymistä.
Kirjastohuoneenkin kohdalla Heidi odotti juuri sopivien huonekalujen löytymistä.

Paras aamu on sellainen, kun kenenkään ei tarvitse ehtiä mihinkään. Silloin kuluu pannullinen kahvia, ja aamun lehti luetaan hitaasti pihapöydässä.
Paras aamu on sellainen, kun kenenkään ei tarvitse ehtiä mihinkään. Silloin kuluu pannullinen kahvia, ja aamun lehti luetaan hitaasti pihapöydässä.

Miten Café Kukonmäki löysi pihapiiriinne?

Oma pihakahvila sai alkunsa syksyllä 2015 Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumassa. Kun kerran avasimme ovemme, päätimme samalla pitää pientä kahvilaa kesähuoneessa, joka on remontoitu pihavarastoon. Siitä tuli menestys.

Muutaman kerran kesässä auki oleva Café Kukonmäki on mukavaa puuhaa koko perheelle. Pidän leipomisesta yli kaiken, ja Petteri on aiemmalta koulutukseltaan kokki, joten minä hoidan leivonnaiset ja Petteri lounaan. Lapset hääräävät tarjoilijan hommissa, vievät annoksia pöytiin ja keräävät likaisia astioita pois.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/2018.

Täällä me asumme

KOTI: Vuonna 1931 rakennettu puutalo Uudessakaupungissa, 9–10 huonetta ja keittiö, 280m².
ASUKKAAT: Luokanopettaja Heidi Broström, palomies Petteri Broström, Emma, 13, Venla, 11, Sisu, 8, ja Urho, 6. Kissat Bertta ja Hilma, puput Hilda ja Hulda sekä akvaariokaloja. Perheen pihakahvila Café Kukonmäki on kesällä avoinna muutamana viikonloppuna. Aukiolopäivät löytyvät kahvilan Facebook-sivuilta.