Ämpäreihin istutetut värikkäät syyskasvit pidentävät puutarhakautta.
Ämpäreihin istutetut värikkäät syyskasvit pidentävät puutarhakautta.

Kun huollat puutarhan syksyllä talvikuntoon, saat nauttia vehreästä pihasta seuraavana kesänä. Listasimme, mitä kannattaa tehdä juuri nyt.

1. Syys-lokakuun vaihde on paras aika istuttaa valkosipulia. Irrottele kynnet ja työnnä ne yksitellen parin sentin syvyyteen voimakkaaseen, esimerkiksi kompostimullalla parannettuun multaan. Kastele ja jätä kasvamaan seuraavan vuoden syyskuuhun. Vasta silloin sipulit nostetaan maasta ja annetaan kuivahtaa.

2. Muotoile havut ja karsi lehtipuiden ja pensaiden oksia. Karsi vaurioituneet kasvustot, mutta leikkaa muutoin säästeliäästi.

3. Kunnosta keittiöpuutarhan maa lisäämällä siihen lantaa ja kalkkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Varaa talvikäyttöön riittävästi kuivaa kompostikuiviketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Suojaa hedelmäpuut jäniksiltä ja myyriltä.

6. Istuta kukkapenkin aukkopaikkoihin vielä uusia kasveja. Tiivis istutustapa suojaa juurakoita. Ehdit istuttaa vielä myös porkkanaa, persiljaa ja mustajuurta.

7. Möyhennä kovettunut maa ilmavaksi. Ennen kuin huomaatkaan, on aika myös haravoida lehdet ja ajaa ne silpuksi ruohonleikkurilla.

Muista myös nämä:

Äärisäiden vaikutus näkyy puutarhassa pitkään. Syksyllä kannattaa elvyttää kuivan kesän nuuduttamia ja sitä edeltäneen pakkastalven vaurioittamia kasveja.

Jos loppusyksy on kuiva ja maaperä vettäläpäisevä, kastele kukkapenkkejä, puita ja pensaita, vaikka kasvu on jo loppunut.

Levitä arkojen kasvien juurille talvehtimisturvetta loka-marraskuussa, juuri ennen kuin maa alkaa routia.

Muista myös, että moni puutarhan perenna talvehtii paremmin, jos sitä ei leikkaa maata myöten syksyllä. Erityisesti koristeheinät ja onttovartiset kasvit pärjäävät pakkaskuukausien yli paremmin sellaisinaan.

Lumen läpi törröttävistä syyskimikeistä, punahatuista ja sinipallo-ohdakkeista on myös silmäniloa.

 

Lue myös: Näin istutat valkosipulin + 3 muuta vinkkiä syyskylvöön

Haravoi huolimattomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla