Yhdestä auringonkukasta saa kelpo kourallisen siemeniä.
Yhdestä auringonkukasta saa kelpo kourallisen siemeniä.

Myös itse kasvatettujen auringonkukkien siemenet voi popsia suihinsa. Asiantuntija neuvoo, miten irrotat siemenet ja saat ne säilymään.

Miten otan pihalla kasvaneista auringonkukista siemenet talteen, puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista?

”Auringonkukkien siemenet tarvitsevat kukinnan jälkeen 5 – 6 viikkoa kypsymisaikaa. Ne ovat kypsiä, kun ne irtoavat kukasta varistamalla.

Kukkaa ei pidä katkaista, jos siitä haluaa siemeniä. Siemenet eivät valmistu keruukuntoon katkaistussa kukassa, koska niiden kypsymiseen tarvitaan vielä ravinteita ja vettä juuristosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten odota kuivaa säätä, aseta sanomalehti kukan alle ja ravista siemenet lehdelle. Siemenet säilyvät ohuena kerroksena paperipussissa – pussia ei siis pidä latoa täyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Märkinä pakatut siemenet homehtuvat.

Jos joudut keräämään siemenet sateella, levitä leivinpaperin päälle kuivahtamaan. Märkinä pakatut siemenet homehtuvat."

Uskaltaako itse kerättyjä siemeniä syödä?

"Toki uskaltaa, auringonkukansiemenissä ei ole mitään myrkyllistä. Tietysti niiden laatu saattaa vaihdella. Siihen vaikuttavat esimerkiksi kukan kasvupaikka ja se, kuinka paljon se on saanut vettä. Mutta jos siemenet eivät tunnu riittävän pulleilta omaan suuhun, ne voi aina säästää pihan pikkulinnuille."

Kanaset

Auringon kukan siemen,voiko syöttää kanoille jos siemenet ovat kerätty omista kukkasista.onko salmonella vaaraa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla