Perinteiset punaiset pelargonit ovat kestävimmästä päästä. Oikealla hoidolla ja kukkien nyppimisellä kaikenväriset kukoistavat!
Perinteiset punaiset pelargonit ovat kestävimmästä päästä. Oikealla hoidolla ja kukkien nyppimisellä kaikenväriset kukoistavat!

Pelargoni on helppo trendikasvi, joka kestää melkein kaikkea muuta paitsi kovaa sadetta. Puutarhuri kertoo hyvät hoitovinkit.

Pelargonin paikka ei enää vuosiin ole ollut vain mummon ikkunalla, vaan se on yksi kesän suosituimmista ruukkukasveista. Se ei ole mikään ihme. Pelargoni on kaunis ja kestää kehnommallakin hoidolla. Varsinainen aloittelijan unelmakasvi siis.

Puutarhuri Maria Kylmäluoma kertoo lisää.

Millainen kasvupaikka ulkona on pelargonille paras?

Parhaiten pelargoni viihtyy katoksen alla ja kukkii runsaimmin puolivarjossa tai auringossa. Aivan varjoisan paikan kasvi se ei ole eikä kestä kovia sateita. Silti osa pelargoneista tuntuu pärjäävän missä vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voiko pelargonin laittaa kotona ruukkuun niine multineen, mitä sen mukana ostaessa tulee?

Voi. Multaa ei muutenkaan kannata alkaa raapia pois, ettei vahingoita kasvin juuria.

Välillä pelargoneilla on ihmepelastumisia, vaikka ne olisivat olleet kastelematta parikin viikkoa.

Kuinka pelargonia kannattaisi kastella?

Istutuksen yhteydessä pelargonia kastellaan tavallisella vedellä. Kun kasvi on juurtunut, on hyvä kastella myös veden sekaan laitetulla kastelulannoitteella – silloin pelargoni jaksaa kukkia entistä paremmin. Lannoittaa voi kerran, kaksi viikossa.

Yleensä pelargoni kannattaa kastella melko reilusti mutta vasta, kun multa on kuivaa. Kuumassa paikassa kannattaa silti kastella jopa joka päivä.

Välillä pelargoneilla on myös ihmepelastumisia niin, että ne virkoavat, vaikka olisivat olleet kastelematta parikin viikkoa. Jos ei saa mökille tai reissuun lähtiessä ketään kasteluavuksi kotiin, pelargoniruukut kannattaa laittaa poissaolon ajaksi varjoon.

Koska pelargoni selviää ulkona?

Pelargoni ei kestä varsinaista pakkasta, mutta pieni halla öisin ei sitä nujerra. Kasvupaikka vaikuttaa selviämiseen. Pelargoni mätänee herkästi, jos se saa liikaa vettä eli jos on suorassa sateessa.

Onko värillä väliä pelargonin kestävyyden suhteen?

Pelargoneja saa nykyisin vaikka minkä värisinä. Perinteiset "peruspunaiset" ovat varmaankin kestävimpiä. Ruusunnuppupelargonit ja muut pidemmälle jalostetut hienoudet ovat arempia. Eniten ne kärsivät sateesta.

Kuivien kukkien nyppimisen lisäksi koko kukkavarsi kannattaa välillä leikata pois.

Miten pelargonia muuten kannattaisi hoitaa?

Kukat kukkivat paremmin ja ovat paremman näköisiä, kun kuivuneita kukkia nyppii pois. Nyppimisen lisäksi koko kukkavarsi kannattaa välillä leikata pois, se parantaa kukintaa.

Jos pelargoni pääsee kuivumaan, tilannetta ei kannata paikata ylikastelulla. Muuten kasvi meinaa ensin kuolla janoon ja sitten hukkua. Parempi on kastella ihan normaalisti kuivan jakson jälkeenkin. Paras ruukku on saviruukku, koska se hengittää.

Jos laittaisit pelargonin viereen ruukkuun yhden kasvin, mikä sopisi sen pariksi?

Muratti. Muratti siksi, että sekin kestää pientä kuivahtamista. Vaikkapa muuten viereen sopiva matalampi lobelia pitää tasaisesta kosteudesta.

Ammattipuutarhuri

TAAS! Uskokaa nyt jo ammattilaista - pelargoni kirjoitetaan ilman lopussa olevaa aa:ta ?

  • ylös 31
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla