Erkki ja Pirjo Reimanin mielestä mökillä on oltava aikaa narrata kalaa ja nauttia rauhallisesta elämänmenosta.
Erkki ja Pirjo Reimanin mielestä mökillä on oltava aikaa narrata kalaa ja nauttia rauhallisesta elämänmenosta.

Puutarhurit Pirjo ja Erkki Reiman totesivat, ettei kesämökkiä ympäröivää kaunista metsää kannata raivata istutuksia varten – ainakaan liikaa. Koska työpäivät kuluvat tietokoneella, mökillä on ihana upottaa sormensa multaan.

Tie mutkittelee peltojen halki ja läpi sankan metsän. Ympärillä kohoaa komeaa kuusimetsää, jonka alla levittäytyy vihreä sammalmatto. Pian metsän siimeksestä pilkottaa mökki ja puiden välistä häivähdys vettä. Olemme saapuneet meren rannalle, puutarha-alan ammattilaisten Pirjo ja Erkki Reimanin kesämökille Raaseporissa.

Omaa puutarhaliikettään pitävä pariskunta hankki mökin rentoutumispaikakseen yhdeksän vuotta sitten. Pieni 45 neliön mökki remontoitiin ja laajennettiin arkkitehti Ulla-Maija Liljan suunnitelmien mukaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jyrkkä, kallioinen rinne kasvaa sammalta, heiniä ja kallioimarretta. Terassin kaiteita koristavat kesäkukkaistutukset. 

Mökin laajennustöissä jouduttiin mylläämään ympäristöä, joten remontti laajeni myös pihapiiriin. Mökin piha oli aiemmin lähes luonnontilassa. Jyrkkä kallioinen rinne, metsäinen tontti ja meren läheisyys toivat haastetta puutarhan suunnitteluun ja toteutukseen. Pirjo ja Erkki halusivat kunnioittaa paikan alkuperäistä tunnelmaa.

”Mökkipuutarha saa olla huoleton ja helppohoitoinen. Pieni kuopsuttelu silloin tällöin on rentouttavaa, jopa terapeuttista, mutta kannattaa miettiä, kuinka paljon mökillä on valmis tekemään puutarhatöitä”, Pirjo neuvoo.

Puutarhan remontti lähti liikkeelle maan muokkauksesta. Erkki muokkasi ammattilaisen varmuudella maan Bobcatilla ja siirsi tontilta löytyneitä kiviä portaisiin, istutusalueiden rajauksiin ja muureihin. Kauneimmat kivet saivat paikan veistoksellisina yksityiskohtina.

 

Pirjo Reimanin silmä lepää kesämökkimaisemassa.

Kivien rinnalle yhdistettiin puuta. Mökin ympärillä ja rantaan vievässä rinteessä on useita patioita, jotta tontilta löytyy kaikkina päivän tunteina aurinkoinen paikka. Puuta ovat myös jyrkkää rinnettä merenrantaan vievät portaat.

Maanrakennustöiden jälkeen tontille tuotiin reilu ruokamultakerros. Pirjo ja Erkki päätyivät vahvistamaan mökkipihansa metsäistä tunnelmaa. Metsäpuutarhat ovat kasvattaneet suosiotaan maailmalla, ja varsinkin mökillä luonnonvaraiset kasvit luovat rentoa ja huoletonta tunnelmaa. Sammalet saavat rauhassa asettua aloilleen ja saniaiset lisääntyä kallion koloissa.

Luonnonkasveihin Pirjo yhdisti tuttuja perennoja ja pensaita. Alkukesällä sisäänkäynnin vieressä kukkivat pihan vanhat alppiruusut ja 1960-luvulla istutettu komea hapankirsikka. Alppiruusujen viereen Pirjo istutti bonsaimännyn eli bonsain tapaan leikatun ja typistetyn vuorimännyn.

 

Alppiruusut ja bonsain tapaan leikattu vuorimänty muodostavat oman alueensa. Tiilikate on hyvä kontrasti männylle ja vähentää rikkakasvien valloitusretkiä. Luonnonkivet on poimitettu talteen omalta tontilta.

Portaiden vierellä muurin päällä levittäytyy seppelvarpu. Se kasvaa tiiviisti maata peittäen, kunhan on saanut rauhassa asettua aloilleen. Hyvä maanpeittäjä puolivarjoisalle ja varjoisalle paikalle on myös kuunlilja. Pirjo leikkaa sen lehtiä myös työpaikalle vietäviksi. Selkeät lehdet sopivat hyvin kukkakimppuihin.

Varsinaista keittiötarhaa Pirjo ei mökille kaivannut. Pääasia oli mansikkamaa, sillä kesän makeat mansikat maistuvat loma-aikaan heinäkuussa.

Vaikka mustikkametsät ovat vieressä, Pirjo istutti mansikkamaan laidalle muutaman mustikkapensaan. Suurikokoisia marjoja tuottavat pensasmustikat sopivat erinomaisesti metsäpuutarhaan.

Vaikka pensasmustikoista löytyy myös itsestään pölyttyviä vaihtoehtoja, on parin eri lajikkeen hankkiminen viisasta, sillä ristipölytys varmistaa runsaamman sadon.

 

Terassilta on komeat näkymät merelle.

”Jotta marjat eivät hupenisi lintujen ja eläinten suihin, viritämme marjatarhan suojaksi harjateräksestä kaaret. Niiden varaan on helppo levittää suojaverkko”, Erkki sanoo.

Puutarhan viimeistelevät kesäkukat. Kun ruukku- ja parvekelaatikkoistutukset tekee huolella, ei hetkellinen poissaolo mökiltä hetkauta kasveja.

Monessakaan työssä ei näe vaivannäkönsä konkreettista lopputulosta yhtä hyvin kuin puutarhassa.

”Vaikka olen puutarha-alan ammattilainen, työaikani kuluu enimmäkseen tietokoneen parissa. Siksi pihapiirin kitkentä on täällä mökillä niin mieluista touhua. Paljain käsin puuhatessaan tuntee luonnon sormissaan”, Pirjo huokaa.  

 

Suuri koivu verhoaa lempeästi rantasaunaa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa numerossa 2/2013. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla