Isoäidinneliöistä tehdään usein peittoja, mutta istuinalustoja ja bikineitäkin niistä on tehty!
Isoäidinneliöistä tehdään usein peittoja, mutta istuinalustoja ja bikineitäkin niistä on tehty!

Isoäidinneliöt syntyvät usein jämälangoista, ja lopputuloksena on värikäs päiväpeitto. Kolmannes KK:n kyselyyn vastanneista saa isoäidinneliön valmiiksi alle kymmenessä minuutissa.

Vastausten perusteella isoäidinneliöitä virkataan kausittain. Yli puolet kaikkiaan 1 200 vastaajasta kertoi, että toisinaan neliöitä syntyy varsin nopeasti, mutta sen jälkeen virkkausinto hiipuu hetkeksi.

Noin joka kymmenes vastaaja on joskus virkannut neliöitä, mutta harrastus on sittemmin unohtunut. Muutama kymmenen innokkainta virkkaa neliöitä lähes päivittäin, ja niitä onkin kertynyt heille jo satoja tai tuhansia.

Vartissa valmista

Isoäidinneliö syntyy nopeasti, sillä puolet vastaajista taiteilee sen alle puolessa tunnissa. Kolmanneksella neliö syntyy vielä joutuisammin: jopa alle kymmenessä minuutissa! Viisitoista prosenttia viettää neliön parissa vajaan tunnin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neliöitä syntyy usein televisiota katsellessa.

Yhdeksän kymmenestä pitää isoäidinneliötä melko tai todella helppona ja neliöitä syntyykin usein televisiota katsellessa. Osa vastaajista nappaa keskeneräisen isoäidinneliön bussimatkalle tai mökkilomalle, sillä se on helppo kuljettaa mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virkkaaminen opetellaan itse

Kodin Kuvalehden villasukkakyselyssä todettiin, että sukkien kutomisen opettaa usein äiti. Isoäidinneliöt eivät siirry samaan tapaan sukupolvelta toiselle. Kyselyyn vastanneista yli puolet oli opetellut neliöiden virkkauksen itse.

Viisitoista prosenttia oppi taidon koulussa ja vain joka kymmenes vastaaja äidiltään. Muutama kertoi katsoneensa neuvoja YouTube-videolta.

Vaikka taitoa ei opita sukulaiselta, joillekin tulee neliöistä mieleen lapsuus ja oma isoäiti. Yhtä vastaajaa isoäidinneliöt muistuttavat turvallisesta lapsuudesta ja alaluokan ihanasta opettajasta, kun taas toinen muistelee isoäitiä ja hänen keinutuolinsa mattoa.

Torkkupeittoja ja bikineitä

Valmiista neliöistä syntyy useimmiten peitto tai tyynynpäällinen. Seuraavaksi eniten valmistuu vaatteita ja hartiahuiveja.

Moni virkkaa neliöistä lahjaksi torkkupeittoja.

Suurin osa käsitöistä tehdään itselle, mutta myös perheenjäsenet ja ystävät saavat osansa luomuksista. Moni vastaaja kertoo virkkaavansa lahjaksi torkkupeittoja. Niitä annetaan vanhemmille, lapsille ja lapsenlapsille.

Yksi vastaaja virkkaa miehelleen sukkia, jotka on tarvittaessa helppo paikata vaihtamalla rikkoutunut neliö uuteen. Isoäidinneliöistä on syntynyt myös istuinalusta, rahin päällinen ja jopa bikinit.

Langanloput hyötykäyttöön

Suositussa käsityössä viehättää erityisesti helppous. Moni nauttii siitä, että neliöt onnistuvat ilman ohjetta ja sopivat moneen eri tarkoitukseen.

Isoäidinneliöt ovat myös loistava paikka langanlopuille. Useat vastaajat kertovat käyttävänsä niihin muista käsitöistä jääneitä jämälankoja.  

Vastaajat pitävät myös siitä, että neliöitä voi muunnella mielin määrin. Kuten yksi vastaaja muistuttaa, isoäidinneliö voi toteutuksesta riippuen olla joko perinteinen tai moderni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla