Vanhenevien vanhempien hoivaaminen ei aina tunnu helpolta eikä edes reilulta.
Vanhenevien vanhempien hoivaaminen ei aina tunnu helpolta eikä edes reilulta.

Onko vanhempia autettava, vaikka heiltä ei ole koskaan saanut apua? Onko silloinkin, jos muistot lapsuudesta ovat katkeria? Tässä seitsemän näkökulmaa.

En ole saanut vanhemmiltani tukea, eivätkä he ole tukeneet myöskään lapsiani. Koska äitini ei ole koskaan kannustanut tai kehunut minua, minun on vaikea tuntea häntä kohtaan myötätuntoa. Auttaminen on vaikeaa.

Näin kirjoitti lukija Kodin Kuvalehden kyselyssä.

Jos välit omiin vanhempiin ovat huonot, heitä voi tuntua vaikealta auttaa, kun he vanhenevat. Pitäisikö silti? Tässä näkökulmia ongelmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 Hoiva voi olla monenlaista

Kun vanhemmat vanhenevat, miten paljon aikuinen lapsi heitä auttaa? Onko auttamiseen velvollisuus, jos välit ovat olleet huonot ja lapsi on itse jäänyt vaille hoivaa? Vanhempien tukeminen on asia, jota useimmat meistä joutuvat jossain vaiheessa miettimään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen antaa apua voimiensa ja resurssiensa mukaan.

Tutkimus suurista ikäluokista eli 1945–50 syntyneistä paljasti, että he keskittyvät mieluummin auttamaan lapsiaan kuin vanhempiaan. Itse he haluavat pysyä mahdollisimman riippumattomina toisten avusta. Juuri kukaan heistä ei halua ottaa vanhempiaan luokseen asumaan. Moni auttaakin vanhempaansa lähinnä hoitopaikan, koti­avun, päivätoiminnan tai ystäväpalvelun etsimisessä.

Kyllä, sekin on oikeaa auttamista. Jokainen antaa apua voimiensa ja resurssiensa mukaan.

2 Aina ei kykene auttamaan

”Lapsuudessa koetut piiskaamiset ja kellarissa seisottamiset palaavat usein mieleeni. Siksi säpsähdän äitini kosketusta yhä.”

Entä jos vanhemmat ovat kohdelleet lasta kaltoin silloin, kun tämä oli pieni? Sellaisen lapsuuden jälkeen on kohtuutonta vaatia, että aikuistunut lapsi ryhtyisi myöhemmin hoivaamaan vanhempiaan.

Ratkaisua kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti. Jos katkaiset välit kokonaan, pystytkö varmasti elämään päätöksen kanssa loppuikäsi vai tuleeko se kummittelemaan itsesyytöksinä?

Sinun ei tarvitse tehdä asioita, jotka rikkovat sinua lisää.

Ehkä voit tehdä asioita, joista saat tunteen, että olet ollut avuksi mutta joissa et joudu liian läheiseen kontaktiin vanhemman kanssa. Hyvän hoitopaikan hakeminen voi olla sellainen teko.

On päätöksesi mikä tahansa, käsittele mieltä painavat muistot luottoystävän tai ammattiauttajan kanssa. Kuuntele tuntemuksiasi. Sinun ei tarvitse tehdä asioita, jotka rikkovat sinua lisää.

3 Historia vaikuttaa

Kun vanhemmat olivat vielä hyvässä kunnossa, he auttoivat hoitamaan lapsiasi. He kutsuivat sinua syömään, kun sinnittelit opiskelijabudjetilla, latasivat matkaasi evästä, keräsivät marjoja pakastimeesi.

Tai sitten he eivät tehneet mitään noista. Vanhempien auttaminen voi tuntua vastenmieliseltä, jos heiltä ei ole saanut minkäänlaista apua.

Ota selvää vanhempiesi vaiheista. Heidän elämässään on voinut olla sairautta, riitoja tai talousvaikeuksia, joiden takia heillä ei ole ollut voimia auttaa.

Kun tiedät vanhempiesi menneisyyden, sinun on ehkä helpompi ymmärtää heidän ratkaisujaan.

4 Eroa sovussa

Jotkut päättävät ohittaa vanhat kaunat ja ryhtyvät elämään niin kuin jokainen tapaamiskerta vanhempien kanssa olisi viimeinen. Se voi olla aivan toimiva keino.

Ajatus on tämä: jos eroamme riidoissa ja äiti tai isä kuolee ennen uutta tapaamista, emme koskaan pääse tekemään sovintoa.

5 Mallia lapselle

Voit ajatella niinkin, että vanhempia auttaessasi opetat lapsillesi yhteisöllisyyttä. He saavat sinulta mallin siitä, että vanhuksista pidetään huolta, olivat nämä millaisia tahansa.

Voit ajatella niinkin, että vanhempia auttaessasi opetat lapsillesi yhteisöllisyyttä.

Sitä paitsi hankalistakin vanhemmista voi kehittyä aivan ihanat isovanhemmat.

6 Sinä vedät rajat

On vanhempia, jotka kyllä vaativat apua mutta eivät kiitä siitä eivätkä osoita arvostusta. He puhuvat aikuisille lapsilleen yhtä tylysti kuin silloin, kun nämä olivat pieniä, komentavat ja ivaavat.

Sinun on vedettävä vanhempasi käytökselle rajat, tuntui se miten pelottavalta hyvänsä. Jos vanhempi on vielä täysissä ruumiin ja sielun voimissa, kerro hänelle, että olette nyt tasavertaiset aikuiset. Sinä kohtelet häntä kun­nioittaen ja arvostaen ja vaadit samaa kohtelua itsellesi. Hoivaaminenkin on silloin helpompaa.

7 Viha vie voimia

Onko vanhemmilla suosikkilapsi, joka on aina saanut enemmän kuin muut? Jääkö vanhempien auttaminen liikaa yhden sisaruksen vastuulle? Sisarusten on syytä keskustella välejään hiertävistä asioista viimeistään silloin, kun vanhemmat alkavat olla hoivan tarpeessa. Keskusteluun löytyy ammattiapua esimerkiksi Väestöliitosta.

 Sovinnon hakeminen kannattaa, koska vihanpito masentaa ja vie energiaa.

Sovinnon hakeminen kannattaa, koska vihanpito masentaa ja vie energiaa. Sopimalla annat myös lapsillesi mallin, että suku voi ratkaista riitansa ja toimia yhteistyössä.

Asiantuntijana Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 5/2018.

Tutustu Kodin Kuvalehden juhlatarjoukseen tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla