Teini voi haluta jäädä yksin aiemmin kuin vanhemmat malttaisivat päästää. ”Vaikka nuori olisi itse mitä mieltä tahansa, vanhemman kuuluu tehdä arvio”, MLL:n ohjelmajohtaja Marie Rautava sanoo.
Teini voi haluta jäädä yksin aiemmin kuin vanhemmat malttaisivat päästää. ”Vaikka nuori olisi itse mitä mieltä tahansa, vanhemman kuuluu tehdä arvio”, MLL:n ohjelmajohtaja Marie Rautava sanoo.

MLL:n ohjelmajohtaja Marie Rautava ei jättäisi alle 16-vuotiasta yöksi yksin. ”Nuori ei voi etukäteen tietää, miltä yksin jääminen tuntuu”, hän sanoo.

Kysyimme lukijoilta, minkä ikäinen lapsi on tarpeeksi vanha jäämään yöksi yksin. 15-vuotias, sanoi kolmasosa kyselymme vastaajista.

Viidesosa vastaajista uskoo, että sopiva ikä on 16 vuotta. 14 prosenttia jättäisi lapsen yöksi yksin vasta 17-vuotiaana.

”Lapset ovat yksilöitä. Kasvavat ja kypsyvät eri tavalla ja ottavat ja ymmärtävät vastuun eri iässä, joten ikärajaa ei voi tarkkaan määritellä. 14–15-vuotiaana voisi jo olla yksin kotona yhden yön. Vastuun ottaminen itsestä ja se, onko toisten vietävissä, ratkaisee paljon yksin jättämisessä”, eräs vastaajista sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

MLL:n ohjelmajohtaja ja psykologi Marie Rautava on samoilla linjoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tähän ei ole mitään selkeää sääntöä. Se riippuu siitä, minkä luontoinen lapsi on ja millainen ympäristö on”, Rautava sanoo.

”Itse en jättäisi alle 16-vuotiasta yöksi yksin, elleivät esimerkiksi isovanhemmat asuisi ihan vieressä. Olisin mieluummin ylivarovainen kuin luottavainen.”

”Kysyisin myös, miksi lapsen pitäisi olla yksin kotona.”

Rautava kehottaa vanhempia miettimään aina, mitä vaihtoehtoja yksin jäämiselle on. Asuuko naapurissa tuttuja aikuisia? Voiko joku tulla käymään, jos tulee hätä?

”Kysyisin myös, miksi lapsen pitäisi olla yksin kotona. Jos teini ei halua tulla vanhempien kanssa mökille, voisiko hän ottaa mukaan kaverin? Onko mökkeily vanhemmillekaan rentouttavaa, jos he joutuvat koko ajan jännittämään, miten lapsi pärjää?” Rautava kysyy.

”Jos lapsi on alle 18-vuotias ja jotain sattuu, vanhemmat ovat vastuussa. Olisin mieluummin varovainen kuin ottaisin riskejä.”

Rautava uskoo, että yksin jättämisen suhteen ollaan nykyään tiukempia kuin hänen omassa lapsuudessaan. Yhä useampi vanhempi ajattelee, että alle 18-vuotias on vielä lapsi.

”Nykyvanhemmilla saattaa olla omakohtaisia kokemuksia siitä, että he ovat näennäisesti pärjänneet yksin mutta joutuneet pinnistelemään sen kanssa”, Rautava sanoo.

”Omassa lapsuudessani lapsille annettiin enemmän vapauksia. Nykyisin ollaan tarkempia, ja myös lasten tapaturmat ovat vähentyneet.”

Jokainen lapsi on yksilö

Marie Rautava kehottaa tarkkailemaan, miten lapsi suhtautuu ajatukseen yksinolosta. Jännittääkö lasta? Epäröikö hän?

”Vanhempien pitää tuntea lapsensa tarpeet”, Rautava sanoo.

Se, kuinka lapsi käyttäytyy muina aikoina, kertoo paljon siitä, onko hän valmis jäämään yksin. Pitääkö hän kiinni kotiintuloajoistaan? Osaako hän huolehtia avaimistaan ja kännykästään? Miten lapsi reagoi, jos sattuu jotakin odottamatonta? Onko hän yleensä vastuuntuntoinen? Millainen kaveripiiri hänellä on?

Miten toimin, jos avain jää kotiin? Avaanko oven, jos ovikello soi?

Ennen kuin lapsi jää kokonaiseksi yöksi yksin, on hyvä harjoitella yksinoloa päiväsaikaan ja käydä turvaohjeet yhdessä läpi. Miten toimin, jos avain jää kotiin? Avaanko oven, jos ovikello soi? Mitä saa ja ei saa tehdä? Kenet saa kiinni puhelimella? Kuinka nopeasti vanhemmat pääsevät paikalle, jos jotain sattuu?

”Tämä on näitä asioita, joissa jokainen varmasti kehittyy ja kasvaa omaan tahtiinsa. Toinen on valmis olemaan yksin kotona aiemmin, toinen ei vielä 15-vuotiaanakaan. Mielestäni tässäkin asiassa pitäisi mennä jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti”, eräs kyselyn vastaajista sanoo.

Pelko voi iskeä yllättäen

Yli kolmasosa Kodin Kuvalehden kyselyn vastaajista kertoi, että ei ole antanut lapsen jäädä yksin, vaikka tämä on itse pyytänyt.

”Haluan, että lapseni tuntee, että hänestä välitetään, vaikka murrosikäinen ei aina viihdykään vanhempien seurassa ja haluaa omaa rauhaa. On eri asia antaa lapsen olla yksin kuin jättää hänet yöksi yksin”, eräs vastaajista sanoo.

”Nuori ei voi etukäteen tietää, miltä yksin jääminen tuntuu.”

Vaikka lapsi olisi innokas jäämään yksin, hän ei välttämättä osaa ennakoida, mitä yksin jääminen tarkoittaa.

”Vaikka nuori olisi itse mitä mieltä tahansa, on vanhemman tehtävä tehdä arvio”, Marie Rautava sanoo.

”Nuori ei voi etukäteen tietää, miltä yksin jääminen tuntuu. Pitääkö tarkistaa kaapit ja sängynaluset viisi kertaa vai onko ihan turvallinen olo?”

Jos lapsi jää yksin liian varhaisessa vaiheessa, hän voi kokea olonsa turvattomaksi. Pimeä saattaa pelottaa tai mielikuvitus laukata liian lujaa.

”Lapselle on stressitilanne, jos hän joutuu ponnistelemaan äärirajoille. Se aiheuttaa turvattomuuden tunnetta”, Rautava sanoo.

”Vanhempien läsnäolo ja huolehtiminen vahvistaa lapsessa tunnetta, että hänestä välitetään. Se murrosikäinenkin, joka rähjää, että menkää vain, arvostaa sitä, että vanhemmat pitävät huolta.”

Mietityttääkö? Lisätietoa ja keskusteluapua saa esimerkiksi MLL:n nettisivuilta ja vanhempainpuhelimesta.

Kuinka vanha on tarpeeksi vanha? Näin lukijat vastasivat

12-vuotias:

”12-vuotias alkaa ymmärtää jo, että vanhempien luottamus täytyy ansaita, ja osaa selvitä hätätilanteessa. Hätätilanteessa voisin antaa nuoremmankin kuin 12-vuotiaan jäädä yksin kotiin. Lähtökohtaisesti en luota alle 12-vuotiaan selviytymiskeinoihin hätätilanteen sattuessa.”

13-vuotias:

”Mielestäni yksin jäävällä lapsella tulee olla valmiudet selviytyä myös mahdollisessa yllättävässä tilanteessa yksin ollessaan. Tällaisia tilanteita voisivat olla esimerkiksi pidempi sähkökatkos, sairastuminen tai jokin haaveri vaikka ruuanlaiton yhteydessä. Teini-ikään mennessä lapsi on jo oppinut, miten toimia poikkeustilanteissa ilman hätääntymistä. Hänen on myös helpompi ottaa vastaan ohjeita puhelimitse.”

14-vuotias:

”Minulla on omatoimiset 9- ja 11-vuotiaat tyttäret, enkä hetkeäkään epäile, etteivätkö he jo pärjäisi kotona yhden yön ajan keskenään. Haluan kuitenkin taata heille turvallisuuden tunteen. Ehkä siinä vaiheessa voin ajatella jättäväni heidät keskenään, kun alkavat itse puhua asiasta.”

15-vuotias:         

”Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän hän on aikuisen vastuulla. Pelkotiloja voi aiheuttaa pelkkä pimeys ja mielikuvitus. Oikeitakin vaaratilanteita voi aiheutua, ja yöllä avun hakeminen ja saaminen on hitaampaa.”

16-vuotias:

”Lapsi on lapsi, eikä pysty aikuisen lailla toimimaan esimerkiksi yllättävissä tilanteissa. Haluan, että lapseni voivat harjoitella itsenäistymistä ja vastuunottoa turvallisesti. Yksin kotona yötä oleminen on tarpeetonta.”

17-vuotias:

”17-vuotias on jo lähes täysi-ikäinen. Hän pystyy tai hänen pitäisi pystyä huolehtimaan itsestään ja myös kodista sekä osata kantaa vastuu.”

Vierailija

Itse 90- syntynyt muutin toiselle paikkakunnalle 16 - vuotiaana ammattikoulun vuoksi, ja niin moni muukin samalla luokalla oli tehnyt. Eikä mihinkään asuntolaan vaan vuokralle kerrostaloon. Tuntuu nyt tosi erikoiselta kun asiat muuttuneet näin paljon.

  • ylös 10
  • alas 0
Vierailija

Minulla oli 11-vuotiaana turvallisempi olo yksin kotona kuin humalaisten aikuisten seurassa mökillä .

Sisältö jatkuu mainoksen alla