Luuletko, ettet ole luova? Saatat sittenkin olla! "Luovuus on sitä, että tekee arjessa asioita, joista nauttii", sanoo psykologi ja kirjailija Henna Helmi Heinonen.
Luuletko, ettet ole luova? Saatat sittenkin olla! "Luovuus on sitä, että tekee arjessa asioita, joista nauttii", sanoo psykologi ja kirjailija Henna Helmi Heinonen.

Luovuus kannattaa, sillä se lisää itsevarmuutta ja iloisuutta. Täytyy vain löytää oma ihana tapansa toteuttaa itseään  – nämä 7 vinkkiä auttavat.

1. Kysy itseltäsi: mistä juuri minä saan iloa? 

Luovuus ei kuulu ainoastaan lapsille ja taiteilijoille. Se ei ole pelkkää maalaamista, näyttelemistä tai kirjoittamista.

Luovuus on myös esimerkiksi sukkien neulomista, sisustamista, lettikampauksia, meikkaamista, remonttia, leipomista, ruoanlaittoa, puutarhanhoitoa, bloggaamista...

Luovuus on kykyä ajatella asioita erilaisista näkökulmista ja nauttia siitä, mitä tekee.

2. Riko rutiini: jos palaisinkin töistä eri reittiä?

Kun asiat tekee uudella tavalla, maailma näyttäytyy rikkaampana, uudesta vinkkelistä.

Kokeile vaikka: Jätä hiukset auki poninhännän sijaan. Testaa uutta ruokaohjetta. Hae vanhat kengät kellarista ja kokeile, muistatko ne jalassa, millaista olikaan olla 17-vuotias. Valitse Spotifysta jotain muuta kuin suosikkilistasi. Hae uusi maali seinään, hanki uusi taulu.

3. Pidä rutiinista kiinni: mikä helpottaisi arkeani?

Kaikkia rutiineja ei ole pakko rikkoa, eikä se viisasta olisikaan. Jotkut rutiinit vapauttavat aikaa ja voimavaroja luovuudelle.

Hanki viikon ruokaostokset kerralla verkkokaupasta tai yritä rauhoittaa lapset nukkumaan iltakahdeksalta edes joskus. Saat tilaisuuden kuulostella omia ajatuksiasi ja tunteitasi.

Luovassa toiminnassa hyväksytään oma itse juuri sellaisena kuin on: luovuus ja ideat tulevat minusta, minun ajatuksistani, minun sielustani.
Luovassa toiminnassa hyväksytään oma itse juuri sellaisena kuin on: luovuus ja ideat tulevat minusta, minun ajatuksistani, minun sielustani.

4. Verkostoidu: mistä löydän hyviä tyyppejä ympärilleni?

Luovuus ei välttämättä ole yhden ihmisen piirre, vaan esimerkiksi työryhmä tai perhe voi olla luova yhdessä.

“Lyödään viisaat päät yhteen” -sanonta voikin tarkoittaa sitä, että porukassa on mukana kaikkea luovuuteen tarvittavaa: mielikuvitusta, toisaalta sitä kanavoivaa kontrollia, itsevarmuutta, kokeilunhalua ja myös tasapainottavaa kyseenalaistamista. 

Joskus luovuus on monen tekijän summa.

5. Lähde lenkille tai imuroi vimmaisesti: mieli virtaa kirkkaana

Moni kokee, että paras tapa herätellä aivoja on liikunta. Sen ei tarvitse olla hikiliikuntaa tai vaikeaa liikuntaa, vaan jotakin yksinkertaista, mutta aktivoivaa.

Esimerkiksi kävellessä molemmat aivopuoliskot aktivoituvat, ja mieli virtaa kirkkaana. Moni saa parhaat ideansa juoksu- tai kävelylenkillä. Solmut avautuvat tai palikat loksahtavat kohdilleen.

6. Lepää ja nuku: luovimmat ideat eivät synny pakottamalla

Usein parhaat ideat pulpahtavat mieleen juuri ennen nukahtamista – ja ovat aamulla haihtuneet mielestä. Idea kannattaa kirjoittaa tai piirtää ylös saman tien.

Samalla aivoista vapautuu kapasiteettia. Ehkä tulee uusi hyvä idea? Tai ainakin saa paremmat yöunet.

7. Tutustu itseesi: huomaat olevasi aika ihana

Kun luovuuden antaa tulla sisältään ulos kontrolloimatta, esiin tulee uusia piirteitä itsestä: ”Ai sisältäni löytyi tällaistakin!”

Luovuus tuo elämään iloa, rohkeutta, itsevarmuutta, itsetuntemusta ja jännitystä. Hippunen lisää luovuutta on hippunen lisää kaikkea hyvää.

Luovassa toiminnassa hyväksytään oma itse juuri sellaisena kuin on: luovuus ja ideat tulevat minusta, minun ajatuksistani, minun sielustani. Ja sitten huomataan: olen aika ihana.

Asiantuntijana psykologi ja kirjailija Henna Helmi Heinonen.

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.