
Luovuus kannattaa, sillä se lisää itsevarmuutta ja iloisuutta. Täytyy vain löytää oma ihana tapansa toteuttaa itseään – nämä 7 vinkkiä auttavat.
1. Kysy itseltäsi: mistä juuri minä saan iloa?
Luovuus ei kuulu ainoastaan lapsille ja taiteilijoille. Se ei ole pelkkää maalaamista, näyttelemistä tai kirjoittamista.
Luovuus on myös esimerkiksi sukkien neulomista, sisustamista, lettikampauksia, meikkaamista, remonttia, leipomista, ruoanlaittoa, puutarhanhoitoa, bloggaamista...
Luovuus on kykyä ajatella asioita erilaisista näkökulmista ja nauttia siitä, mitä tekee.
2. Riko rutiini: jos palaisinkin töistä eri reittiä?
Kun asiat tekee uudella tavalla, maailma näyttäytyy rikkaampana, uudesta vinkkelistä.
Kokeile vaikka: Jätä hiukset auki poninhännän sijaan. Testaa uutta ruokaohjetta. Hae vanhat kengät kellarista ja kokeile, muistatko ne jalassa, millaista olikaan olla 17-vuotias. Valitse Spotifysta jotain muuta kuin suosikkilistasi. Hae uusi maali seinään, hanki uusi taulu.
3. Pidä rutiinista kiinni: mikä helpottaisi arkeani?
Kaikkia rutiineja ei ole pakko rikkoa, eikä se viisasta olisikaan. Jotkut rutiinit vapauttavat aikaa ja voimavaroja luovuudelle.
Hanki viikon ruokaostokset kerralla verkkokaupasta tai yritä rauhoittaa lapset nukkumaan iltakahdeksalta edes joskus. Saat tilaisuuden kuulostella omia ajatuksiasi ja tunteitasi.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/koneet.jpg?itok=bWZbOATi)
4. Verkostoidu: mistä löydän hyviä tyyppejä ympärilleni?
Luovuus ei välttämättä ole yhden ihmisen piirre, vaan esimerkiksi työryhmä tai perhe voi olla luova yhdessä.
“Lyödään viisaat päät yhteen” -sanonta voikin tarkoittaa sitä, että porukassa on mukana kaikkea luovuuteen tarvittavaa: mielikuvitusta, toisaalta sitä kanavoivaa kontrollia, itsevarmuutta, kokeilunhalua ja myös tasapainottavaa kyseenalaistamista.
Joskus luovuus on monen tekijän summa.
5. Lähde lenkille tai imuroi vimmaisesti: mieli virtaa kirkkaana
Moni kokee, että paras tapa herätellä aivoja on liikunta. Sen ei tarvitse olla hikiliikuntaa tai vaikeaa liikuntaa, vaan jotakin yksinkertaista, mutta aktivoivaa.
Esimerkiksi kävellessä molemmat aivopuoliskot aktivoituvat, ja mieli virtaa kirkkaana. Moni saa parhaat ideansa juoksu- tai kävelylenkillä. Solmut avautuvat tai palikat loksahtavat kohdilleen.
6. Lepää ja nuku: luovimmat ideat eivät synny pakottamalla
Usein parhaat ideat pulpahtavat mieleen juuri ennen nukahtamista – ja ovat aamulla haihtuneet mielestä. Idea kannattaa kirjoittaa tai piirtää ylös saman tien.
Samalla aivoista vapautuu kapasiteettia. Ehkä tulee uusi hyvä idea? Tai ainakin saa paremmat yöunet.
7. Tutustu itseesi: huomaat olevasi aika ihana
Kun luovuuden antaa tulla sisältään ulos kontrolloimatta, esiin tulee uusia piirteitä itsestä: ”Ai sisältäni löytyi tällaistakin!”
Luovuus tuo elämään iloa, rohkeutta, itsevarmuutta, itsetuntemusta ja jännitystä. Hippunen lisää luovuutta on hippunen lisää kaikkea hyvää.
Luovassa toiminnassa hyväksytään oma itse juuri sellaisena kuin on: luovuus ja ideat tulevat minusta, minun ajatuksistani, minun sielustani. Ja sitten huomataan: olen aika ihana.
Asiantuntijana psykologi ja kirjailija Henna Helmi Heinonen.