Kysyimme eronneilta, millaisia vaiheita he eroprosessissaan kokivat. Vastauksista erottuivat nämä viisi. Ne koettelevat mutta niistä selviää, kokeneet lupaavat.

1 Eropäätöksen tekeminen

Ennen eroa on tehtävä päätös eroamisesta. Toinen puolisoista sen tekee, tai ainakin nostaa ensimmäisenä esille eron mahdollisuuden.

Päätös pelottaa, ahdistaa ja vie aikaa. Joskus siihen menee vuosia.

Onko ero sittenkään paras ratkaisu? Vieläkö olisi muita vaihtoehtoja? Miltä tulevaisuus näyttää, jos vain pidän pahan olon sisälläni ja jatkan entiseen malliin? Miten ja milloin kerron puolisolle, etten enää halua jatkaa? Kaikki tämä on käytävä lävitse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka kukaan ei vielä puhuisi erosta ääneen, se roikkuu kodin ilmapiirissä. Se väsyttää, tekee alakuloiseksi ja saa eroa miettivän vetäytymään perheen arjesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työelämäänkin se vaikuttaa. Töihin ei millään jaksaisi lähteä, tai päinvastoin siellä alkaa viihtyä entistä tiiviimmin. Jos kotona on paha olla, ylitöihin jääminen on helpompaa.

Kun päätös on valmis, edessä on yksi vaikea tehtävä lisää. Siitä pitää kertoa. Paitsi puolisolle myös sukulaisille, ystäville, työkavereille  ja lapsille.

"Vaikeinta oli tehdä lopullinen päätös ja myöntää itselleen, ettei se avioliitto, instituutio ja elämän kulmakivi, kantanutkaan."

2 Lähtijän ja jätetyn haavat

Jos ero tulee toiselle puolisoista yllätyksenä, vastassa on isoja ja vaikeita asioita.

Jätetystä tuntuu petetyltä. Onko puoliso koskaan oikeasti rakastanut minua vai oliko koko suhde huijausta? Eikö meidän pitänyt vanheta yhdessä? Mitä minä nyt teen yhteisille muistoille?

Helppoa ei ole silläkään, joka lähtöpäätöksen teki. Myös hän joutuu luopumaan vanhoista unelmista. Jotkut yhteisistä ystävistä valitsevat puolensa ja katoavat elämästä.

Yksi eropäätöksen tehnyt kuvaa kokemaansa näin:

"Olin kuin jättäjän stigmassa, ilkeä, ahne ja kylmä, ilman lohduttajaa. Vaikken sääliä kaivannutkaan, ainakin ymmärtävää katsetta, pientä auttamisen elettä: Oletko ok?"

Pahimmalta tuntuu, jos eroa haluavalla puolisolla on uusi suhde odottamassa. Viha, katkeruus, järkytys ja häpeä voivat purkautua äänekkäinä riitoina, itku- tai paniikkikohtauksina tai masennuksena.

Joku juo pahaan oloonsa, toinen solmii hädissään harkitsemattoman laastarisuhteen.

Luottamus kaikkiin ihmisiin voi hävitä pitkäksi aikaa.

"Pahinta oli erosta kuuleminen mieheltäni ja hänen suhteensa parhaaseen ystävääni.  Menetin kaksi tärkeää ihmistä kerralla."

3 Lasten suru

Tämä on yksi vaikeimmista kohdista eroaville vanhemmille: miten lapset suhtautuvat eroon?

Miten lapsille edes osaa kertoa, että äiti ja isä aikovat erota?

Miten jaksaa ottaa vastaan heidän tunnevyörynsä, kun omassakin on kestämistä?

"Vaikeinta oli sulattaa pettymys, etten pystynyt tarjoamaan lapsille yhtenäistä kotia", yksi kyselyyn vastanneista äideistä kertoo.

Jaksaminen on todella koetuksella, jos ero johtaa riitaan lasten huoltajuudesta, tapaamisista ja elatusmaksuista. Viimeistään silloin on aika pyytää ammattiapua.

"Kuinka saada pieni lapsi ymmärtämään, että isi ei voi jäädä? Lapsen surua oli raastavaa katsella."

4 Uusi elämä yksin

Vaikka päätös erosta on tehty ja molemmat ovat sen hyväksyneet tai ainakin nielleet, vanhasta elämästä luopuminen voi olla yllättävän vaikeaa. Kummallekin.

Piinallisimmalta tuntuu aika, jolloin joudutaan asumaan eronneina saman katon alla.

"Asuin eronneen puolison kanssa, kunnes hän sai asunnon. En halunnut olla kotona, joten tein ylitöitä", yksi vastaajista kertoo.

Kun uusi koti on löytynyt, seuraavaksi pitää ryhtyä opettelemaan elämää ilman entistä puolisoa.

Talous voi mennä tiukille, kun enää ei ole toista aikuista jakamassa menoja.

On opeteltava hoitamaan hommia, jotka aiemmin olivat puolison kontolla. Osaanko laittaa ruokaa? Päivittää digiboksin? Huollattaa auton? Auttaa lasta matematiikan kotitehtävissä?

Ikävä, yksinäisyys ja tyhjyyden tunne yllättävät voimakkuudellaan. Samoin mustasukkaisuus, kun entinen puoliso löytää uuden kumppanin.

Toisaalta helpottaa, kun jatkuva riitely loppuu.

"Ihan kaikesta tuli selvitä yksin. Sen tajuamiseen meni muutama kuukausi, mutta sitten helpotti. Kun ymmärsi, ettei toisaalta ole tilivelvollinen kenellekään. Kun lapset olivat poissa, sain oikeasti tehdä mitä halusin ja keskittyä vain itseeni."

5 Tunteet vellovat kauan

Tunteiden vyöry yllättää jokseenkin jokaisen, vaikka ero olisi tuntunut ainoalta mahdolliselta ratkaisulta.

Mieleen ryöppyää yhteisiä muistoja. Ne sattuvat sydämeen, tuntuvat joskus aivan konkreettisesti sydänvaivoina.

Ensimmäisen vuoden aikana tulevat ensimmäiset juhlapyhät, syntymä- ja nimipäivät ilman puolisoa.

Itsesyytöksiä, epäonnistumisen tunnetta, häpeää, pettymystä, pelkoa, katkeruutta, vihaa. Synkät tunteet jatkuvat joskus pelottavan kauan.

"Ensimmäiset kolme vuotta, ehkä viisikin itkin päivittäin. Itkukin auttaa", kertoo nainen, jonka mies halusi ottaa eron 30 vuoden liiton jälkeen.

"Vaikein vaihe tuli puoli vuotta eron jälkeen. Surua, pohjatonta kaipausta. laihtumista ja elämänilon katoamista."

Kokeneet lupaavat: aika parantaa

Vaiheet tulevat ja ne on pakko käydä läpi, eron kokeneet kertovat. Jokainen heistä muistuttaa kuitenkin myös siitä, että jokainen vaihe päättyy aikanaan. Vaikka juuri nyt tuntuisi, että vihaan ja ikävään pakahtuu, jonain päivänä nekin tunteet laimenevat.

Tärkeintä on, ettei eroava jää yksin vaan puhuu, puhuu ja puhuu. Ystäville, sisaruksille, vanhemmille, ammattiauttajalle.

"Aika parantaa, ihan varmasti." Siinä on eron läpikäyneiden tärkein lupaus niille, joilla prosessi on vasta käynnissä.

"Vaikka ero tuntuu pahalta, se ei kaada koko elämää. Paha olo katoaa ajan kanssa, ja jokaiselle on luvassa vielä parempaa. Kaikki kokemukset vahvistavat."

Neuvot ja sitaatit: Kodin Kuvalehden kysely

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olipa tyhjänpäiväinen teksti.
Näitä on 13 tusinassa.
Aika ei auta yhtään mitään. Päinvastoin.

Ei se ehkä auta vihaan ja katkeruuteen jämähtänyttä, mutta muita kyllä. Useimmat eivät jää vellomaan tunteisiin loppuiäksi vaan käsittelevät ne.

Jos noin koville ottaa, suosittelen ammattiapua, ellet halua pilata omaa ja läheistesi loppuelämää.

Olen eronnut kahdesti. Viime erosta on 3 vuotta. Kyllä elämä on monin verroin parempi pois siitä huonosta suhteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla