Ystävän tärkein tehtävä on olla saatavilla. Osoittaa, että olen tässä, tukena. ”Jos lähdet, et ole yksin”, Naisten Linjan sosiaalityöntekijä Noora Siivonen sanoo.
Ystävän tärkein tehtävä on olla saatavilla. Osoittaa, että olen tässä, tukena. ”Jos lähdet, et ole yksin”, Naisten Linjan sosiaalityöntekijä Noora Siivonen sanoo.

Lähes miljoona suomalaista naista on kohdannut joskus väkivaltaa lähisuhteessaan. Mitä voi tehdä, jos epäilee, että ystävä elää väkivaltaisessa parisuhteessa? ”Jätä se sika” on harvoin hyvä neuvo.

1. Kuuntele vaistoasi.

Jos huoli herää, siihen on usein syy, sanoo Naisten Linjan sosiaalityöntekijä Noora Siivonen.

Väkivalta jättää fyysiset jäljet, mutta useammin se havaitaan väkivaltaa kokeneen muuttuneesta käytöksestä. Väkivallan uhri voi esimerkiksi kääntyä sisäänpäin, lopettaa yhteydenpidon läheisiin ja kokea masennusta, ahdistusta tai unettomuutta.

Selkeä merkki on usein se, että väkivaltaa kokeneen käytös muuttuu selvästi, kun väkivallan tekijä on lähettyvillä. Hän voi esimerkiksi olla hyvin varautunut tai valehdella toisen puolesta.

2. Kerro, että olet huolissasi.

Väkivallasta kannattaa puhua silloin, kun tilanne on rauhallinen ja turvallinen, eikä henkilö, joka on käyttänyt väkivaltaa, ole lähistöllä.

Varaudu siihen, että ystävän ensireaktio on puolustautuminen. On hyvin tavallista, että väkivaltaa peitellään.

”Se on inhimillinen defenssi”, Noora Siivonen sanoo.

3. Älä kyseenalaista.

Väkivaltainen puoliso saattaa olla ulospäin hurmaava persoona ja vastuullinen vanhempi.

Jos ystävä kertoo kokemastaan väkivallasta, älä kyseenalaista tai kysy, mitä hän on tehnyt ärsyttääkseen toista. Tärkeintä on välittää viesti: Uskon sinua. Väkivalta ei ole sinun syytäsi. Jos haluat joskus puhua, olen täällä. Voit soittaa koska tahansa.

”Väkivalta aiheuttaa häpeän ja syyllisyyden tunteita, ja sitä kokenut saattaa eristäytyä muista. Silloin on tärkeä tietää, että toinen ihminen on valmis kuuntelemaan ja turvana”, Siivonen sanoo.

”On valtavan iso asia, että voi puhua siitäkin, mikä hävettää.”

Tärkeintä on välittää viesti: Uskon sinua. Väkivalta ei ole sinun syytäsi.

Väkivaltaa pitää uskaltaa kutsua väkivallaksi.

”Jos väkivaltaa ei nimeä, viesti on se, että väkivalta on jotain niin häpeällistä, ettei siitä voi puhua.”

4. Tuomitse teko, älä ihmistä.

Luopuminen vie aikansa. Voi olla turhauttavaa seurata vierestä, jos ystävä ei ole heti valmis lähtemään vaarallisesta suhteesta.

Siivosesta on tärkeää, ettei avusta tee silti ehdollista: jos et nyt jätä sitä, en voi enää auttaa.

”Se on kauhean lohduton viesti. Jos ei pystykään lähtemään, kukaan ei enää auta.”

Väkivaltaa kokenut tekee päätöksen, kun on siihen valmis. Tärkeintä on olla saatavilla. Osoittaa, että olen tässä, tukena. Jos pelkäät, luokseni voi tulla milloin vain. Jos lähdet, et ole yksin.

”Jätä se sika” on usein kehno neuvo.

”Sen sijaan voi sanoa, että tuo, mitä sinulle tehdään, on tosi väärin”, Siivonen sanoo.

”Ihminen on lähtenyt suhteeseen tietoisesti, ja siinä on myös rakkautta ja lämpimiä tunteita. Jos ei tuomita väkivaltaa vaan sen tekijä, väkivaltaa kokenut saattaa kääntyä puolustamaan tekijää.”

Lisäksi moni turvakotiin lähtenyt palaa vielä takaisin kotiin. Se saattaa hävettää.

Jos ystävä on haukkunut väkivaltaisen puolison ja ihmetellyt, mikset jo jätä sitä, kynnys kertoa suhteeseen palaamisesta on korkea.

”Jos ei tuomita väkivaltaa vaan sen tekijä, väkivaltaa kokenut saattaa kääntyä puolustamaan tekijää.”

Väkivalta vaikuttaa myös lapsiin, vaikka he eivät näkisi sitä. ”Pelon ilmapiiri vaikuttaa. Oikeasti ihan vauvatkin reagoivat”, sanoo Naisten Linjan sosiaalityöntekijä Noora Siivonen.
Väkivalta vaikuttaa myös lapsiin, vaikka he eivät näkisi sitä. ”Pelon ilmapiiri vaikuttaa. Oikeasti ihan vauvatkin reagoivat”, sanoo Naisten Linjan sosiaalityöntekijä Noora Siivonen.

5. Älä jätä yksin.

Viime vuonna Suomessa kuoli 12 naista parisuhdeväkivallan seurauksena. Viisi heistä joutui entisen kumppaninsa surmaamaksi.

Väkivaltaisessa suhteessa elävälle ero on kaikkein vaarallisinta aikaa. Väkivaltaisen kuoleman riski kasvaa, ja väkivalta voi muuttua eron jälkeen vainoksi.

On tärkeää, ettei väkivaltaa kokeneen tarvitse kohdata entistä kumppaniaan yksin. Ystävät voivat mennä mukaan, ilmoittaa poliisille tai sopia turvatoimista: jos et vastaa, kun soitan, soitan poliisille.

6. Kerro mieluummin mahdollisuuksista kuin uhkista.

Vaikka lapset eivät kokisi väkivaltaa, sen todistaminen vaikuttaa myös heihin. Usein juuri pelko lasten turvallisuudesta motivoi hakemaan apua.

Joskus se saa jäämään.

”Ystävälle voi kertoa, että monet ovat olleet samassa tilanteessa ja selvinneet. Heidän lapsensa elävät nyt täysipainoista elämää. Et ole rikkomassa perhettä tai viemässä lapselta toista vanhempaa”, Noora Siivonen sanoo.

7. Auta hakemaan apua.

Väkivaltaa kokeneen voimavarat voivat olla vähissä. Jo se, että autat häntä googlaamaan apua tarjoavia tahoja, on iso palvelus.

Jos pelkäät ystävän hengen puolesta, ole aina yhteydessä poliisiin. Apua ja vertaistukea saa myös Naisten Linjasta ja turvakodeista.

”Naisten Linjaan soitetaan paljon ystävän puolesta. Se on tosi arvokas tapa tukea läheistä”, Siivonen sanoo.

8. Pidä huolta myös itsestäsi.

On raskasta katsoa ja pelätä vierestä. Jos tuntuu, että väsyt, uskalla hakea apua myös itsellesi.

”Väkivaltaa todistavan on erittäin tärkeää pitää itsestään huolta. Kenestäkään ei ole tukijaksi, jos alkaa olla itsekin romuna.”

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.