Joskus suurinta rakkautta on se, että tunnustaa, ettei jaksa enää hoitaa läheistään.

"Kunnes kuolema meidät erottaa."

Niin vastaa moni suomalainen omaishoitaja, kun kysytään, kauanko hän aikoo hoitaa muistisairasta läheistään kotona.

Muistiliiton asiantuntijan Anita Pohjanvuoren mielestä lupaus on suuri rakkaudenosoitus, mutta vaatii paljon. Joskus liikaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Totuus on, että kaikista meistä ei ole omaishoitajiksi - eikä tarvitsekaan", Anita Pohjanvuori sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On tärkeää uskaltaa sanoa ääneen, jos ei halua ryhtyä omaishoitajaksi tai on uupunut läheisensä hoitamiseen. Sen myöntäminen ei tee kenestäkään huonompaa ihmistä."

Päinvastoin: omien rajojen tunnustaminenkin voi olla joskus suurinta rakkautta.

Koti ei aina ole paras

Miten kauan omaishoitajan sitten on viisasta venyä?

Mistä hälytysmerkeistä hän tietää, ettei muistisairasta voi enää hoitaa kotona?  

"Yksi vakavimmista merkeistä on se, että muistisairas lähtee kotoaan yksin ja eksyy. Ammattiapua voidaan tarvita silloinkin, jos omaishoitaja asuu eri taloudessa eikä muistisairas muista enää syödä", Anita Pohjanvuori sanoo.

"Koti ei ole muistisairaalle aina paras paikka, vaan hän voi tuntea olonsa turvallisemmaksi esimerkiksi hoitokodissa. Suoraviivaisia ohjeita omaisille on mahdoton antaa, sillä jokainen ihminen on yksilö. Persoonallisuus ja sairauden vaihe vaikuttavat siihen, mikä hoitoratkaisu on kulloinkin paras."

Anita Pohjanvuori kertoo tavanneensa monia sitkeitä ja kilttejä omaishoitajia, jotka sinnittelevät jaksamisensa äärirajoilla.

Heille hän vakuuttaa, uudelleen ja uudelleen: teillä on oikeus huolehtia myös omasta hyvinvoinnistanne, se ei tee teistä itsekkäitä vaan hiukan onnellisempia - ja onnellisuuteen on omaishoitajallakin oikeus.

Viimeistään silloin, jos alkaa kärsiä unettomuudesta, alakulosta tai muista masennusoireista, omaishoitajan on aika sanoa ääneen: Enää en jaksa.

"Sekin on hyvä muistaa, ettei omaishoitajan arki ole aina kärsimystä. Jos parisuhteen perusta on hyvä, keskinäinen rakkaus ja hellyys voivat säilyä pitkäänkin." 

Pitääkö ex-miestä hoitaa?

Kun ikääntynyt, isästä eronnut äiti tai ex-puoliso sairastuu etenevään muistisairauteen, alkaa entistä monimutkaisempi pohdinta: Kuka hoitaa, kenen vastuulla muistisairas on?

"Yksiselitteistä vastausta on yhä vaikeampi löytää, sillä perhesuhteet ovat viime vuosina muuttuneet", Anita Pohjanvuori sanoo.

"Uusperheet ja erot ovat yleistyneet. Harva voi olettaa, että esimerkiksi ex-vaimo alkaisi hoitaa entistä miestään, ja siksi vastuu muistisairaasta vierähtää usein työikäisille lapsille." 

Työikäisillä tyttärillä ja pojilla taas saattaa olla paitsi ura, myös omia, pieniä lapsia. Omaishoitajaksi voi olla mahdoton ryhtyä, eikä sopivaa palvelutaloa tai hoivakotia välttämättä heti löydy.  

Päätyy muistisairaan läheinen mihin ratkaisuun tahansa, syyllisyyden tunteelta hän säästyy harvoin.

Siksi Anita Pohjanvuori kannustaakin kaikkia hakemaan itselleen vertaistukea. Joskus lohtua tuo pelkkä oivallus siitä, että ei ole yksin: tuhannet muutkin omaiset painivat samojen kysymysten ja riittämättömyyden tunteen kanssa.

 

 

Arvokas Vanhuus Kaikille - Ann...

ARVOKAS VANHUUS KAIKILLE
https://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille
Kohta 1 PITKÄAIKAISHOITOPAIKAT / Kohta 2 PITKÄAIKAISHOIDON MAKSUT / Kohta 3 OMAISHOITAJUUS / Kohta 4 HENKILÖKUNTA
EN VÄRDIG ÅLDERDOM FÖR ALLA
https://www.skrivunder.com/arvokas_vanhuus_kaikille
Punkt 1 LÅNGVÅRDSPLATSER / Punkt 2 AVGIFTER FÖR LÅNGVÅRD / Punkt 3 NÄRSTÅENDEVÅRD / Punkt 4 PERSONAL

Adressi luovutetaan hallituksen ja eduskunnan edustajille myöhempänä ilmoitettavana ajankohtana, kun olemme saaneet 20.000 allekirjoitustamme taaksemme. 
Kaikki allekirjoitukset ovat terve tulleita. Jakakaa tietoa adressista eteenpäin, jotta saamme runsaasti allekirjoituksia ja ikäihmisten hoiva-asiat kuntoon.

Nähnyt ja kokenut

Koti on paras paikka ja omaishoito, jos kunnan vanhustenhoito on sillä tasolla, että vanhus kärsii siellä ja menehtyy ennen aikojaan ja näitä paikkojahan on.

"Ammattiapua voidaan tarvita silloinkin, jos omaishoitaja asuu eri taloudessa eikä muistisairas muista enää syödä". Saavatko vanhukset syödä itse hoitopaikoissa kaikessa rauhassa vai mättävätkö hoitajat ruokaa suuhun, niin että ei ehdi edes kunnolla niellä? Sitä tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla