Kun lemmikki on poissa, poissa on ystävä, joka nukkui vieressä ja rakasti huonolla hetkellä.  Ei sellaista aukkoa maailmassa tukita tokaisemalla lohdutukseksi, että hanki uusi ystävä.
Kun lemmikki on poissa, poissa on ystävä, joka nukkui vieressä ja rakasti huonolla hetkellä. Ei sellaista aukkoa maailmassa tukita tokaisemalla lohdutukseksi, että hanki uusi ystävä.

Lemmikin kuolema voi olla yhtä suuri suru kuin läheisen ihmisen. Ikävöinnille kannattaa varata aikaa, sillä käsittelemätön suru sairastuttaa kropan ja mielen.

Vilho jäi bussin alle ja kuoli. Verijäljet näkyivät kotikadulla melkein viikon ennen kuin rankkasade pesi ne pois.

Itkin monta viikkoa. Joidenkin mielestä minun ei olisi pitänyt itkeä niin paljon. Voithan aina hankkia uuden kissan, sanoi eräskin.

Hänen mielestään Vilho oli vain eläin.

Koska ikävä loppuu?

Lemmikin menetystä saa itkeä niin pitkään ja vuolaasti kuin kyyneleitä riittää, sanoo ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Silva Hatakka.

En ole ainoa itkijä. Hatakka kertoo, että terapiassa eläimistä puhutaan paljon.

Karu mies kyynelehtii ensimmäistä kertaa sohvalla, kun kertoo lopettaneensa itse koiransa metsässä.

Vanhan ja sairaan eläimen eläinlääkäriin vienyt pohtii, olisiko jotain vielä ollut tehtävissä ja kysyy, koska ikävä loppuu.

Lemmikin rakkaus suojaa pahalta maailmalta.

Kolmas kertoo, ettei mökillä käyminenkään tunnu enää samalta. Hän ripotteli koiransa tuhkat tontin rajoille ja erityisesti niihin kohtiin, jotka olivat yhteisten vuosien aikana vakiintuneet aamupissapaikoiksi.

"Suru lemmikin kuolemasta voi olla yhtä aitoa kuin suru läheisen ihmisen menettämisestä. Lemmikki on tuonut elämään rakkautta ja hyväksyntää. Sen luottamus ja lojaalius ovat suojanneet pahalta maailmalta."

Pitää uskaltaa rakastaa – ja luopua

Silva Hatakka toteaa, että lemmikki on kuin joulukalenteri. Jo hankkimisen hetkellä tiedät saavasi iloa joka päivä, mutta olet samalla tietoinen siitä, että viimeinen luukku tulee avattavaksi jossain vaiheessa.

Pitää uskaltaa rakastaa, vaikka tietää joutuvansa luopumaan. Sekin on yksi lemmikin opetuksista.

Kuinka arvokas on hetki, jolloin kissaa hauraan luottamuksen jälkeen saa silittää.

"Elämme lemmikin kautta vahvasti omia tunteitamme ja muistojamme. Monet vaikeatkin asiat tulevat käsitellyksi vähän kuin huomaamatta, eläinterapeutin lähellä."

Lapsena huonosta kohtelusta kärsinyt tietää, miksi hylätty kissa peruuttaa takanurkkaan, kun sitä lähestytään. Hän ymmärtää, kuinka arvokas on hetki, jolloin kissaa hauraan luottamuksen jälkeen saa silittää.

Kenties kukaan ei kuuntele huolia yhtä hyvin kuin kehräävä kissa tai iltalenkillä hiljakseen rinnalla asteleva koira.

Käsittelemätön suru sairastuttaa

Jos surun jättää surematta, se jää möykyksi sisälle. Käsittelemätön suru tekee sairaaksi ja etsii myöhemmin purkautumistien esimerkiksi psyykkisinä tai ruumiillisina oireina.

"Ehyt aikuinen kykenee ilmentämään tunteita vapautuneesti omassa arjessaan päivittäin", Silva Hatakka sanoo.

Surun lisäksi on ilo niistä hetkistä, jotka saatiin viettää yhdessä.

Tunteista tärkeimmät ovat ilo, suru, pelko ja aggressio. Usein niiden kirjo on läsnä myös lemmikin menettämisen hetkellä: surun lisäksi ilo niistä hetkistä, jotka saatiin viettää yhdessä.

"Jos tunteita alkaa vältellä, menetämme vähitellen taitomme ilmentää niitä. Ihmisestä saattaa tulla tasaisen, jopa kelottuneen oloinen."

Silloin tasaisen pinnan alla muhii surumöykky, joka ei katoa.

"Olen pahoillani menetyksesi johdosta" on hyvä lohdutus

Kun lemmikki on poissa, poissa on ystävä, joka nukkui vieressä, lohdutti huonolla hetkellä ja sai nauramaan hyvällä.

Ei sellaista aukkoa maailmassa tukita tokaisemalla lohdutukseksi, että hanki uusi ystävä.

"Läheinen voi sanoa: näen, että sinua surettaa ja olen pahoillani menetyksesi johdosta. Sen kummempaa ei tarvita. Surevan mieli eheytyy, kun tunne tulee tunnistetuksi ja nähdyksi", Silva Hatakka sanoo.

Rakastinko tarpeeksi, kun aikaa vielä oli – ja muistinko näyttää sen?

Surutyön myötä suru pienenee, vaikkei häviäkään kokonaan. Samalla suru opettaa.

Kun ajattelen Vilhoa, kysyn itseltäni seuraavia kysymyksiä:

Jaksoinko huolehtia avuttomasta pennusta hyvin?

Minkä verran purin omaa pahaa oloani ystävään?

Jätinkö ystävän liikaa yksin?

Rakastinko tarpeeksi, kun aikaa vielä oli – ja muistinko näyttää sen?

Silva Hatakan mukaan peilaan samalla kysymyksiä omaan elämääni: saamani ja antamaani hoivaan, rakkaimpiin ympärilläni.

Asiantuntijana ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Silva Hatakka.

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.