Kun kuuntelee myös omia tarpeitaan,  ei vain ajelehdi tai tohota elämän mukana, vaan voimautuu.
Kun kuuntelee myös omia tarpeitaan, ei vain ajelehdi tai tohota elämän mukana, vaan voimautuu.

Kuulutko heihin, jotka ajattelevat aina ensin muita ja sitten vasta itseään? Onko sinun vaikea sanoa "ei", vaikka tahtoisit? Näistä ajatuksista on sinulle apua.

1. Unohda nämä: ”Syö näin”, ”Liiku tämän verran”

Pyykit, tiskit, työt, selvittämättömät asiat ja muiden huolet ajavat yleensä hyvinvointimme edelle. Usein hyvinvointia ajautuu myös suorittamaan: syö sitä, mitä ”pitää syödä” tai liikkuu niin kuin ”täytyy liikkua” – vaikka ei nauti.

Opettele sallimaan itsellesi lepoa, herkuttelua, hauskanpitoa, hemmottelua tai itseesi keskittymistä joka päivä. Nautiskele sinua ilahduttavista asioista hyvällä omallatunnolla!

Itsensä hemmottelun ei tarvitse olla mitään mahtipontista. Rauhassa juotu kupillinen teetä, hetki sohvalla villasukat jalassa, mikä ilahduttaisi sinua?

2. Kysy tämä: Mitä minulle kuuluu?

Kun alkaa huomioida ja hemmotella itseään, alkaa kuulla sisäisyyttään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein väistämme hiljentämistä ja itsemme hoitamista, koska ne tekevät tilaa omille tunteille, tarpeille ja sisäiselle äänelle. Mitä haluan, mitä vaille olen jäänyt?

Saatamme pelätä vastauksia. Jos haluaa voida syvästi hyvin, on olennaista kysellä itseltään silloin tällöin, mitä minulle kuuluu ja mitä nyt tarvitsisin.

Lisäksi voi kysyä, mitä voisin tehdä huolehtiakseni tarpeistani. Silloin ei vain ajelehdi tai tohota elämän mukana, vaan voimautuu.


3. Sano tämä: ”Ei, nyt ajattelen itseäni”

Suostumisessa, puurtamisessa, miellyttämisessä ja toisten huolien kantamisessa on jotakin, mikä alitajuisesti houkuttaa. Emme sano ei, koska emme usko ansaitsevamme parempaa.

Ein sanomiseen tarvitaan turvaa ja levollisuutta. Mille asioille elämässäsi vapautuisi tilaa ja aikaa, jos sanoisitkin enemmän ei?

Jos sanot muille ei, sanot itsellesi kyllä. Omanarvontunne kasvaa, kun alkaa asettua itsensä puolelle. Silloin hyvä olo lisääntyy ja elinvoimaa vapautuu siihen, mikä itsestä tuntuu aidosti hyvältä.

4. Mieti tätä: Mikä riittää?

Riittämättömyyden tunne ajaa suorittamiseen, kaikille kaikkea olemiseen ja omien tarpeiden sivuuttamiseen. Hyvää lääkettä on raivata enemmän aikaa omille kiinnostuksen kohteille.

Kun tunnistat ja keskityt siihen, mikä sinusta tuntuu hyvältä, alat riittää itsellesi.

Voit myös listata eri elämänalueitasi: mitä vaadit itseltäsi vaikkapa työn tai liikunnan suhteen? Jos esimerkiksi vaadit itseltäsi lenkin juoksemista neljä kertaa viikossa ja se on epärealistista, elät jatkuvasti riittämättömyyden tunteessa liikunnan suhteen.

Millaiset tavoitteet ovat sinua kannustavia ja pohjautuvat myötätuntoon itseäsi kohtaan?

5. Muista myös: Vähättelyyn ei tarvitse suostua

Kenenkään ei tarvitse suostua jatkuvaan parjaamiseen, kritiikkiin tai vähättelyyn  – ei itsensä eikä toisten taholta.

Omia mielenliikkeitään voi hiljentyessä oppia kuulemaan. Millaista kieltä sisälläni puhutaan? Taistelenko mielessäni jatkuvasti itseäni tai maailmaa vastaan? Mihin keskittyminen tuottaisi levollisuutta?

Sisäinen puhe muuttuu sinnikkäästi itseä hoitamalla. Kun jatkat sitä, huomaat ajattelevasi yhä useammin: olen ihana, saan elää oman näköistä elämääni, näin on hyvä.

Asiantuntijana Sydänjuttu-kirjan (Otava 2017) kirjoittaja ja valmentaja Anna Taipale.

Sisältö jatkuu mainoksen alla