Jari Sinkkonen tunnetaan tervejärkisistä lasten- ja teinienkasvatusohjeista, mutta samat teesit pätevät myös keski-ikäisiin!
Jari Sinkkonen tunnetaan tervejärkisistä lasten- ja teinienkasvatusohjeista, mutta samat teesit pätevät myös keski-ikäisiin!

Päätimme soveltaa rakastetun kasvatusgurun, lastenpsykiatri Jari Sinkkosen keskeisiä teesejä keski-ikäisiin – ja kas, nehän toimivat täydellisesti!

Moniin on iskostunut ajatus, että keski-ikä on vaikeaa, ja niin se usein onkin. Se ei tarkoita, että keski-ikäistä pitäisi yrittää ymmärtää ja kompata kaikessa – sellainen on säälittävää.

Keski-ikäiseltä täytyy vaatia myös epämiellyttäviä asioita.

Vaikka kotityöt eivät motivoisi keski-ikäistä, hänelle on tehtävä selväksi, että koti ei ole lepokoti. Kun lapset ovat muuttaneet pois, keski-ikäisen on opittava viemään roskapussi jälleen itse. Kotityöt on hoidettava, sillä elämä ei ole aina kivaa ja helppoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapset kuvittelevat, että keski-ikäinen on aikuinen. Usein ei ole. Keski-ikäinen on hämmentynyt ihminen, joka tuntee itsensä epävarmaksi muuttuvassa kehossa. Se vaikuttaa käytökseen ja saattaa aiheuttaa selittämättömiä kiukku- ja itkukohtauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keski-ikäinenkin ihminen on fyysinen olento, ja siksi hänen olemukseensa saa kiinnittää myönteistä huomiota.

Keski-ikäistä saa ja pitää ihastella

Keski-ikäisen ulkoista olemusta saa ja pitää ihastella. Jos puoliso tai lapsi sanoo keski-ikäiselleen, että ”voi kulta oletpa ihana, onpa sulla nätit silmät tai näytätpä tyylikkäältä tuossa paidassa”, keski-ikäinen tulkitsee sen näin: Olen noiden mielestä ihan jumalattoman söpö ja rakastettava ja hyväksytty ja aivan mahtava.

Ihastelu ei lisää keski-ikäisen ulkonäköpaineita – päinvastoin. Keski-ikäinenkin ihminen on fyysinen olento, ja siksi hänen olemukseensa saa kiinnittää myönteistä huomiota.

Keski-ikäistä pitää möyhentää, rutistella, roikottaa ja pyytää kainaloon. Keski-ikäinen tarvitsee hellää riepottelua, vaikka ei osaisi pyytää sitä.

Kun keski-ikäinen onnistuu siinä, mitä ei luullut osaavansa tai mikä ei huvittanut, hän alkaa uskoa, että pystyy ja pärjää ja selviää.

Älä seuraa vierestä, kun keski-ikäinen pilaa mahdollisuuksiaan

Keski-ikäiselle on tyypillistä haaveilla suuria mutta kuvitella samalla, että kaikki järjestyy lopulta itsestään. Keski-ikäiselle voi sanoa, ettei voi vain katsoa sivusta, kun keski-ikäinen pilaa mahdollisuuksiaan.

Sen kuuleminen ei useinkaan ilahduta keski-ikäistä. Sitten pitää vain sietää, että keski-ikäiseltä tulee lunta tupaan.

Lopulta se tyhmäkin homma sitä paitsi tuo hyvää. Kun keski-ikäinen onnistuu siinä, mitä ei luullut osaavansa tai mikä ei huvittanut, hän alkaa uskoa, että pystyy ja pärjää ja selviää. Tämä nostaa aivojen dopamiinitasoja eli tuo mielihyvää.

Keski-ikäisen kanssa pärjää, jos on tavalliset hoksottimet ja empatiakykyä. Jos keski-ikäinen esimerkiksi opettelee uuden viestintävälineen kuten Snapchatin käyttöä, hänelle ei kannata nauraa vaan hänen pyrkimyksistään kannattaa olla kiinnostunut. On hyvä muistaa, että keski-ikäinen on lapsuudessaan ja nuoruudessaan saanut ystäviinsä yhteyden vain lankapuhelimella ja huutamalla. Keski-ikäinen tykkää, kun nuoriso on kiinnostunut hänen Instagram-kuvistaan ja siitä, että hän on saanut uuden seuraajan.

Keski-ikäisen ei tarvitse harrastaa mitään eikä olla aina reipas.

Huonoa käytöstä ei saa hyväksyä jotenkin keski-ikään kuuluvana

Keski-ikäisen keskeneräisyyden ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että kaikkea pitäisi sietää. On hämmästyttävää, että fiksut lapset saattavat sietää keski-ikäisiltä mitä vain, koska pistävät sen keski-iän piikkiin.

Lapset, jotka kestävät koulussa ja päiväkodissa 200 hengen ryhmiä, saattavat sietää kotona yhdeltä keski-ikäiseltä käsittämätöntä törkyä ja pompotusta.

Jos keski-ikäinen on aamiaispöydässä kuin perseeseen ammuttu karhu, huonoa käytöstä ei tarvitse eikä saa hyväksyä jotenkin keski-ikään välttämättä kuuluvana. Sen sijaan voisi miettiä vaikka sitä, että iän myötä unen tarve kasvaa, ja nukkuminen vaikuttaa paitsi käytökseen myös keskittymiskykyyn. Että paljonkohan se keski-ikäinen on viime aikoina nukkunut?

Moni keski-ikäinen pitää puhelinta yötä päivää vieressään, koska siinä puhelimessa on myös ajastettuna aamuherätys. On yleistä, että keski-ikäinen tulee samalla roikkuneeksi puhelimella yötä myöten. Silloin keski-ikäiselle voi sanoa, että otan puhelimen yöksi pois ja tässä on lahjaksi herätyskello.

Ratikkakuski, kukkakaupan myyjä tai kuka tahansa voi katsoa keski-ikäistä ystävällisesti tai puhua hänelle ystävällisesti.

Keski-ikäistä pitää suojella ärsyketulvalta

Vauhti on nyt huima, digimaailmassa ja muussa. Meidän täytyy tajuta, että meidän pitää paremmin suojella keski-ikäisiä tältä valtavalta ylikuormalta ja liialta ärsykkeiden tulvalta.

Myös työpaikan melu on joillekin keski-ikäisille stressaavaa. Samoin se, jos lapset riitelevät kotona viikosta toiseen. Keski-ikäisestä tulee ärtyvä ja lyhytjännitteinen.

Keski-ikäisten pitäisi välillä saada olla rauhassa, koska silloin into ja luovuus heräävät.

Meillä korostetaan vähän liikaa keski-ikäisten reippautta ja ulospäinsuuntautuneisuutta. On ihan ok, jos keski-ikäinen on toisenlainen eikä vaikkapa viihdy isoissa ryhmissä. Keski-ikäisen ei tarvitse harrastaa mitään eikä olla aina reipas.

Asiat, jotka saattavat keski-ikäiselle olla valtavan tärkeitä, voivat olla todella pieniä. Usein riittää se, että hänet huomioidaan. Ratikkakuski, kukkakaupan myyjä tai kuka tahansa voi katsoa keski-ikäistä ystävällisesti tai puhua hänelle ystävällisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla