Terveyshuolia on toisinaan melkein kaikilla, mutta turhille epäilyille ei kannata antaa valtaa.

Näyttääkö tämä luomi hieman tummemmalta kuin ennen? Ettei vain olisi melanooma. Entä jos ihottuma ei olekaan harmiton juttu? Voihan kyseessä olla myös borrelioosi. Voiko päänsärky kertoa jostakin vakavasta? Googlaanpa äkkiä aivokasvaimen.

Kuulostaako tutulta? Terveyteen liittyviä pelkoja on lähes jokaisella. Joskus ne vain häilähtävät mielessä, mutta toisinaan pelot saattavat vaivata pitkäänkin ja haitata jopa arkea.

"Esimerkiksi stressi voi aiheuttaa psykosomaattista oireilua. Siitä on kyse silloin, kun ruumiillisille oireille ei lääketieteellisissä tutkimuksissa löydy riittävää selitystä", sanoo psykiatrian professori Tiina Paunio Helsingin yliopistolta.

Varsinainen luulosairaus, hypokondria, on paljon harvinaisempaa. Siinä ihminen pelkää jatkuvasti sairautta, vaikka selkeitä oireita tai löydöksiä ei ole ja lääkärikin on sulkenut sairauden mahdollisuuden pois.

Ihmisiä huolestuttavat usein epämääräiset oireet.

Tieto lisää tuskaa

Tiina Paunio on huomannut, että ihmisiä huolestuttavat usein epämääräiset oireet: vatsan ja suoliston toiminnan häiriöt, epämääräiset kivut ja ihomuutokset, yskä ilman selvää syytä. Lääkärinkin voi joskus olla vaikea päätellä, onko kyse turhasta huolesta vai todellisesta fyysisestä ongelmasta.

On tavallista, että terveyteen liittyvä psyykkinen oireilu lyö päälle silloin, kun tietystä sairaudesta kuulee tavallista enemmän. Jos esimeriksi joku läheinen sairastuu, ihmiset hänen ympärillään saattavat huomata samoja oireita itsessään.

"Opiskeluaikoina luimme jatkuvasti erilaisista sairauksista. Harva se viikko joku opiskelutovereista pelkäsi sairastuneensa vastikään opinnoissa käsiteltyyn sairauteen", Tiina Paunio kertoo.

Netti tarjoaa loputtomat mahdollisuudet ammentaa terveystietoa. Joskus se voi rauhoittaa mieltä, usein taas syventää huolta. Meillä kun on taipumus kiinnittää eniten huomiota tietoon, joka vahvistaa omia ennakkokäsityksiämme.

"Jatkuva huolestumisen tunne kertoo jostakin."

Miksi jotkut ihmiset pohtivat terveyttään jatkuvasti, toiset taas viis veisaavat asiasta?

"On ihmisiä, jotka näkevät jatkuvasti uhkakuvia ja huolestuvat herkästi. Sitten on heitä, jotka mennä rynnistävät vailla huolta huomisesta. Uskon, että ihmislajin säilymisen näkökulmasta molempia suhtautumistapoja on tarvittu."

Tuttu lääkäri, paras lääkäri

Jos huomaa itsessään taipumusta terveyshuoliin, Tiina Paunio kehottaa kääntymään tutun ja turvallisen omalääkärin puoleen. Tämä osaa yhdistellä tietoa ja oppii tuntemaan potilaansa. Silloin lääkärin on ehkä myös helpompi erottaa todellinen pulma kuvitellusta. Kokemus potilaasta auttaa lääkäriä tilanteen arvioinnissa.

"Jatkuva huolestumisen tunne kertoo jostakin. Onko ihmisen elämässä ehkä muita suruja, ongelmia tai huolia? Esimerkiksi yksinäisyys voi ajaa potilaan lääkäriin yhä uudelleen. Inhimillisen kontaktin puute voi näyttäytyä erilaisina oireina", Paunio miettii.

Liiallista huoli ja itsetarkkailu alkaa hänen mukaansa olla silloin, kun se alkaa haitata muuta elämää. Tällöin psykologi saattaa olla yleislääkäriä osuvampi auttaja.

Hyvää omahoitoa on Paunion mukaan suunnata ajatukset sairauksia valoisampiin aiheisiin.

"Parasta lääkettä turhiin huoliin ovat harrastukset, perhe-elämä, työ ja ylipäätään kaikki mielekäs tekeminen."

"Juuri tämän takia esimerkiksi pitkiä sairauslomia ei nykyisessä terveydenhuollossa suosita. Pitkään kotona istuminen ja oireiden märehtiminen voi saada ihmisen tuntemaan olonsa vain entistä sairaammaksi. Ihmisen täytyy myös hyväksyä se, ettei kaikkea voi hallita."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 1/2017.

5 vastalääkettä

1 Mieti syitä

Onko joku läheisesi hiljattain sairastunut vakavasti? Se saattaa heijastua mieleesi.

2 Unohda internet

Älä googlaa lisätietoja oireista ja jumitu keskustelupalstalle. Ne vain pahentavat oloa.

3 Älä pingota

Säännölliset lääkärintarkastukset ja terveet elämäntavat ovat fiksuja tapoja huolehtia terveydestään. Neuroottinen itsetarkkailu ei sitä ole.

4 Aloita liikunta

Liikunta saattaa tepsiä niin ahdistukseen kuin fyysisiin oireisiinkin. Jos liikunta auttaa, kyse tuskin on mistään vakavasta.

5 Hyväksy epävarmuus

Kaikkeen ei elämässä voi varautua. Kun tämän hyväksyy, olo helpottuu ja energiaa vapautuu.

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.