Kävely on lääkettä nivelrikkoonkin. Kävelysauvat vähentävät tutkitusti nivelen rasitusta.

Nivelrikkoisenkin nivelet kaipaavat liikuntaa, ja kävely on siihen aivan mainio laji. Se nostaa kestävyyskuntoa, hillitsee nivelten tulehdusta ja tekee hyvää myös mielialalle.

Jos nivelrikko on polvessa tai lonkassa, kävelylle kannattaa ottaa kaveriksi kävelysauvat, vinkaa erikoistutkija Marjo Rinne UKK-instituutista.

"Silloin kuormaa voi jakaa sauvojen varaan. Kävelyssä askel rullaa eteenpäin varvastyönnöillä, ja sitäkin liikettä pystyy sauvoilla auttamaan."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jalka törmää maahan pienemmällä voimalla, kun liikkeen saa ottaa vastaan sauvalla."

UKK-instituutissa on tehty tutkimus sauvakävelystä ja sen vaikutuksista muun muassa niveliin. Tutkimuksessa oli mukana vaihdevuodet ohittaneita naisia, joista osa käveli ilman sauvoja ja osa sauvojen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Sauvakävelijöille tuli vähemmän rasitusvaivoja jalkojen niveliin. Sauvat antavat kävelijälle kaksi tukipistettä lisää", Marjo Rinne kertoo.

"Nivelet kuormittuvat vähemmän myös sen ansiosta, että sauvoilla voi käyttää avuksi käsien työntövoimaa. Ja jalkakin törmää maahan pienemmällä voimalla, kun liikkeen saa ottaa vastaan sauvalla."

Vierailija

Todellakin harjaan 2 minuuttia aamuin illoin, siitä pitää huolen asianmukainen sähköhammasharja, joka pysähtyy kun aika on täysi. Lisäksi käytän hammaslankaa iltaisin, ainakin 5 iltaa viikossa. Eikä yhtään reikää 35 vuoteen, viimeksi hampaita on paikattu lukioikäisenä. Että kyllä kannattaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla