Auts. Nyt pois auringosta!
Auts. Nyt pois auringosta!

Joskus iho pääsee palamaan kaikista varotoimista huolimatta. Olo helpottuu eivätkä vammat ainakaan pahene, kun teet nämä kuusi asiaa.

  1. Kääri märkä pyyhe palaneen ihon ympärille tai käy viileässä suihkussa. Se helpottaa kirvelyä.
  2. Rauhoita iho perusvoiteella tai kortisonivoiteella.
  3. Ota kipuun ja huonoon oloon tulehduskipulääkettä.
  4. Juo runsaasti vettä.
  5. Mene uudestaan aurinkoon vasta, kun iho on kunnolla parantunut eli noin viiden päivän päästä.
  6. Suojele palaneita kohtia auringolta erityisen hyvin. Ne palavat herkästi uudelleen.

Asiantuntijana Anne Vuorenmaa, Allergia-, iho- ja astmaliitto. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 10/2018.

Lue myös:

Auringossa on ihanaa, kun muistaa perusasiat suojautumisesta. Tässä niistä kaksi.
Auringossa on ihanaa, kun muistaa perusasiat suojautumisesta. Tässä niistä kaksi.

Ettäkö auringon ottaminen olisi synti, häpeä tai kiellettyä? Höpö höpö, terveellistä se on, kunhan suojaat ihon ja silmät hyvin.

Kesän ensimmäisen, ihanan hellejakson aikana alkavat myös varoittelut auringon vaaroista, mutta eihän se niin yksioikoista ole. Muistutettakoon se tässä heti aluksi: auringosta on hirmuisesti iloa. Sen paiste virkistää mieltä, tuottaa iholla luustolle välttämätöntä D-vitamiinia ja rauhoittaa atooppista ihottumaa.

Kohtuus ja ennen kaikkea ihon tehokas suojaaminen toki pitää auringosta nautiskellessa muistaa. Muistutettakoon tästä heti toiseksi: ihosyöpien määrä lisääntyy hurjaa vauhtia.

Aurinkoon kannattaa kaikesta huolimatta uskaltautua.

Mitä useammin nahkansa käräyttää, sitä suurempi on syövän vaara. Jokainen palaminen jättää ihoon muistijäljen. Yltiöpäinen itsensä ruskettaminen lisäksi vanhentaa ihoa ja tekee siihen ryppyjä.

Mutta aurinkoon siis kannattaa kaikesta huolimatta uskaltautua, ei siitä liiaksi pääse näillä leveysasteilla nauttimaan. Tässä kuuden kohdan terveysmuistilista auringonottajalle.

1 Millainen tyyppi olet?

Ennen kuin lähdet auringon alle, pohdiskele hetki ihotyyppiäsi eli sitä, miten hyvin juuri sinun ihosi kestää aurinkoa.

Kaikkein herkin ihotyyppi ei rusketu juuri ollenkaan mutta palaa 5–20 minuutissa ilman aurinkosuojaa. Noin kolmannes suomalaisista kuuluu tähän ryhmään. Siihen luetaan myös pienet lapset, joiden iho on vielä ohut ja kehittymätön.

Noin puolet suomalaisista on ristiveristä tyyppiä, joka kyllä ruskettuu vähitellen mutta palaa edelleen kohtalaisen helposti. Jos kuulut tähän ryhmään, ihosi kestää suojaamatonta paistetta korkeintaan 20–30 minuuttia.

Miten ihosi on aiempina kesinä käyttäytynyt. Paloitko? Rusketuitko?

Oman tyyppisi tunnistat parhaiten, kun mietit, miten ihosi on aiempina kesinä käyttäytynyt. Paloitko? Rusketuitko?

Ja olitpa millainen tyyppi tahansa, aurinkoon ei siis tosiaankaan pidä lähteä suojautumattomana.

2 Kertoimia peliin

Auringonottajan paras kaveri on aurinkovoide. Sen suojakerroin tarkoittaa tätä: jos suojakerroin on 20, voit oleskella auringossa palamatta 20 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.

Suomessa onkin syytä käyttää vähintään kaksikymppistä kerrointa, ja etelän lomalla kerroin saa olla yli 30. Lapsilla se on aina vähintään 50.

Kannattaa tarkistaa purkista, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Auringon UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja vanhentavat sitä. UVB-säteet imeytyvät ihon pintakerrokseen, polttavat ja aiheuttavat syöpää.

Oikea mitta aurinkovoiteelle on koura.

Voide on tarpeen myös tuulisena ja viileänä päivänä, jos UV-indeksi on yli 3. UV-indeksiennusteet löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

3 Kourallinen rasvaa, pläts

Oikea mitta aurinkovoiteelle on koura. Vähäisempi määrä ei anna luvattua suojakerrointa.

Rasvaa koko kroppa reilulla kourallisella voidetta 15–30 minuuttia ennen kuin otat auringonottoasennon. Lisää voidetta, kun olet ollut paisteessa puolisen tuntia ja sitten parin tunnin välein sekä jokaisen uintikerran jälkeen. Rasvata pitää siitä huolimatta, että voide mainitaan vedenkestäväksi.

Eikä huolta, rusketus tarttuu kyllä korkeillakin suojakertoimilla. Se vain tulee hitaasti ja turvallisesti. Se myös kestää kauemmin kuin ihon palamisen kautta hankittu rusketus, joka kesii nopeasti pois.

Viime kesän voiteita ei kannata enää käyttää. Ne ovat menettäneet tehonsa.

4 Ylle tummaa ja tiheää

Tehokkaimman turvan UV-säteiltä antavat tummat ja tiheäkankaiset vaatteet – juuri sellaiset, joita ei mielellään kesähelteellä päälleen pukisi.

UV-suojavaatteita on myytävänä sekä lapsille että aikuisille.

Aurinkosuojavoiteet eivät sovi alle 2-vuotiaille lapsille. Heidän ihonsa suojataan pelkästään vaatteilla ja varjossa pysyttelemällä.

UV-suojavaatteita on nykyisin myytävänä sekä lapsille että aikuisille. Ne antavat parhaimmillaan aurinkosuojakertoimen 50.

Sitten pääasia: lierihattu varjelee kehon herkimmin palavia kohtia eli päänahkaa, korvanlehtiä, niskaa ja hartioita.

5 Brillit täydentävät aurinkoeleganssin

Aurinkolasit ovat ehkä auringonottajan tyylikkäin suojavaruste, mutta ne ovat myös yksi tärkeimmistä. Auringon UV-valo kun lisää silmien kivuliaan sarveiskalvon tulehduksen, kaihin ja silmäpohjan ikärappeuman vaaraa.

CE-merkki aurinkolaseissa tarkoittaa, että niissä on tärkeä UV-suojaus.

6 Sä kuulut aamuun ja iltaan

Vielä yksi vinkki: iho palaa varmimmin kello 11–15. Puolet päivän UV-säteilyannoksesta tulee silloin.

Ei siis ole yhtään huono ajatus lähteä rannalle vasta illalla töiden jälkeen tai tehdä aurinkolenkki aamupäivällä.

Asiantuntijana jutussa on Anne Vuorenmaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 10/2018.

Kasviksia kannattaa opetella syömään satokauden mukaan – maukasta ja edullista!
Kasviksia kannattaa opetella syömään satokauden mukaan – maukasta ja edullista!

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mielestä kasvisten tärkeyttä ei ole vielä ymmärretty. ”Kasvisten syömisestä pitäisi ravintokeskusteluissa puhua paljon enemmän, sokereista ja rasvoista vähemmän.”

Ovathan ne terveellisiä ja ovathan ne kevyitä, ne kasvikset. Se tiedetään, mutta harva ymmärtää, miten tärkeitä kasvikset ovat.

”Kasvisten syömisestä pitäisi ravintokeskusteluissa puhua paljon enemmän, sokereista ja rasvoista vähemmän. Toisaalta ei mikään ihme, että ihmiset eivät tiedä kasvisten tärkeyttä. Vasta uusimmissa ruokapyramideissa kasvikset ovat tippuneet pyramidin juurelle, sinne eniten syötäviin ruokiin”, Borg sanoo.

Kasviksista saa tietysti vitamiineja, ja kasvikset täyttävät vatsaa mutta ovat kevyitä. Se tärkein juju on kuitenkin kasvisten sisältämistä antioksidanteissa.

”Monet eivät tiedä, että kasvisten syömisellä on selkeä yhteys mielialaan.”

”Antioksidanteilla on akuutteja hyvinvointivaikutuksia. Koska antioksidantit kärsivät kaikesta prosessoinnista, niitä ei saa pillereistä. Ainoa tapa saada antioksidantteja on syödä paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.”

”Ainoa tapa saada antioksidantteja on syödä paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.”

”Monet eivät tiedä, että kasvisten syömisellä on selkeä yhteys mielialaan. Uusi tutkimusnäyttö osoittaa, että riittävä kasvisten syönti vähentää ahdistusta. Kasvisten syömisen tärkeyden rinnalla sokerin syönti tai lisäainepuheet ovat aika lailla pieni asia.”

Univaje ja stressi sekoittavat nälän

Hyvä syöminen käy vaikeammaksi, kun stressiä on liikaa ja unta liian vähän.

”Univaje lisää nälkää, koska se sekoittaa nälkähormonien toimintaa. Uni on monen syömistään miettivän sokea piste, sen merkitystä ei ymmärretä”, Patrik Borg sanoo.

”Mikä hirveä määrä syyllisyyttä asiasta, jonka pitäisi tuoda hyvää vointia ja mieltä.”

”Myös stressi vaikuttaa ihmisen hormonitoimintaan ja sekoittaa siksi elimistön nälkämekanismia. Se voi vaikuttaa eri tavoin: Niin, että ruoka ei maistu esimerkiksi aamuisin, jolloin juuri pitäisi maistua. Tai sitten elimistö kaipaa esimerkiksi rasvaisempaa ruokaa tai jotakin muuta kaukana kasviksista.”

Lisää stressiä aiheuttaa myös syöminen itse. Borg kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan naisista noin puolet ja miehistäkin joka neljäs kokee syömisestä syyllisyyttä viikoittain tai päivittäin.

”Mikä hirveä määrä syyllisyyttä asiasta, jonka pitäisi tuoda hyvää vointia ja mieltä. Moni ajattelee, että hyvin syöminen vaatii valtavasti itsekuria ja kieltäytymistä. Ei vaadi. Terveellinen syöminen on taito, jonka voi oppia. Kun perusta on kunnossa, yksittäisistä epäterveellisistäkään herkuista ei ole syytä tuntea muuta kuin iloa.”