Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän ja jopa sormiin saakka.
Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän ja jopa sormiin saakka.

Lihasjännityksen jumittama niska saattaa aiheuttaa esimerkiksi tinnitusta, huimausta ja pahoinvointia.

1. Sormien puutuminen

Tämä oire vaanii monia näyttöpäätetyötä tekeviä. Kiinnitä huomiota olkapään lihaksiin, etenkin jos käytät paljon hiirtä. Pidätkö olkapäätä hiukan koholla? Jännitätkö sen lihaksia?

Olkapään takaosan lihaksissa on kipupisteitä, jotka voivat heijastaa kipua jännittyneestä olkapäästä käteen. Kipu tuntuu joskus sormien puutumisena.

Sormet voivat puutua myös, jos jännitys aiheuttaa hermopinteen hartiaan tai rintalihakseen. Joskus harvoin puutumisen syynä on se, että jännittynyt lihas heikentää käden verenkiertoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tinnitus

Jännitysniska ja purentaongelmat voivat aiheuttaa myös tinnitusta eli jatkuvaa korvien soimista, huminaa tai jyrinää. Kun jumit saadaan hellittämään, tinnituskin usein helpottuu tai häviää kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marja Estolan mukaan lihaksiin kohdistuva hoito tuo apua kolmasosalle tinnituspotilaista. Estola on väitellyt tohtoriksi tinnituksen hoidosta.

3. Huimaus

Yläniskan asentotuntoreseptorit välittävät aivoille tietoa siitä, missä asennossa niska on ja miten se liikkuu. Jos niska on jumissa, hermotus lähettää virhetietoa. Kun tieto on ristiriidassa tasapainoaistin ja näköhavainnon kanssa, päätä voi alkaa huimata.

Huimaukseen on toki muitakin yleisiä syitä, esimerkiksi sisäkorvaan kertyvästä sakasta aiheutuva asentohuimaus tai matala verenpaine. Hakeudu lääkäriin, jos huimaus on niin voimakasta, ettet voi olla pystyssä, tai kestää useita tunteja putkeen.

4. Päänsärky

Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän. Sellainen on esimerkiksi pieni nikamien välinen fasettinivel yläniskassa. Yläniskasta kulkee myös päätä pitkin hermo, joka voi jäädä jännityksessä pinteeseen ja aiheuttaa päänsärkyä.

Jos jännität helposti hartioita, saatat jännittää myös purentalihaksia. Päänsärky saattaa heijastua sieltäkin.

5. Pahoinvointi

Pahoinvointi liittyy aikaisemmin mainittuihin oireisiin: kun päätä huimaa tai särkee pitkään, tulee huono olo.

Asiantuntijana osteopaatti ja urheiluhieroja Heikki Pirhonen.

nopainnogain

Moni oire puuttuu, joita niskajumi yleisesti aiheuttaa. Edellisten lisäksi

- niskan ja jopa kaulankin puutumista

- tois- tai molemminpuolisia poskiin ja korviinkin asti ulottuvaa tikkuilua ja puutumista

- repäsevät kipupiikit korvasta toiseen päälaen kiertäen

- vihlaisut niskassa ja päässä

- näköhäiriöt

- rytmihäiriöt

- väsymys

- käsien nopea väsyminen

- käsien kylmyys

- käsien motoriset häiriöt, esim. sorminäppäryys

- voi laukaista migreenikohtauksen

  • ylös 35
  • alas 9
Jepjep

hahahaha, voi jessus. ittellä melkoset kynäniskat ja harrastan erittäin paljon tuota jumissa olemista.  hartiat ko ovat jumissa ja selkeät kipupisteet löytyy se vihloo melkein aivoissa asti tai vasemassa jalassa. hiljemmin alkanut semmonen matala ihmeellinen jylinä korvassa joka on vähä sama kun subwooferi autossa, humisee muttei sykkeen mukana. välillä niskat ollut niinkin pahasti jumissa että jopa henkeä ahdistaa etenkin kaulan alueella. kaikki tutkimukset käyty läpi, kilpirauhaset ym ookoo, eikä syövästä merkkiä. Ahdituksen piikkiin ei voi laittaa kaikkea. Huomannut kun hierot niskoja auki niin olo tilat helpottanut monilla tavoilla. Eli tässä on hyvin paljon totuutta. Tunnetusti jos veri ei pääse viemään happea tarpeeksi päähän pyörrytys, huimaus ym hyvin mahdollista.

  • ylös 28
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla