Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän ja jopa sormiin saakka.
Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän ja jopa sormiin saakka.

Lihasjännityksen jumittama niska saattaa aiheuttaa esimerkiksi tinnitusta, huimausta ja pahoinvointia.

1. Sormien puutuminen

Tämä oire vaanii monia näyttöpäätetyötä tekeviä. Kiinnitä huomiota olkapään lihaksiin, etenkin jos käytät paljon hiirtä. Pidätkö olkapäätä hiukan koholla? Jännitätkö sen lihaksia?

Olkapään takaosan lihaksissa on kipupisteitä, jotka voivat heijastaa kipua jännittyneestä olkapäästä käteen. Kipu tuntuu joskus sormien puutumisena.

Sormet voivat puutua myös, jos jännitys aiheuttaa hermopinteen hartiaan tai rintalihakseen. Joskus harvoin puutumisen syynä on se, että jännittynyt lihas heikentää käden verenkiertoa.

2. Tinnitus

Jännitysniska ja purentaongelmat voivat aiheuttaa myös tinnitusta eli jatkuvaa korvien soimista, huminaa tai jyrinää. Kun jumit saadaan hellittämään, tinnituskin usein helpottuu tai häviää kokonaan.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marja Estolan mukaan lihaksiin kohdistuva hoito tuo apua kolmasosalle tinnituspotilaista. Estola on väitellyt tohtoriksi tinnituksen hoidosta.

3. Huimaus

Yläniskan asentotuntoreseptorit välittävät aivoille tietoa siitä, missä asennossa niska on ja miten se liikkuu. Jos niska on jumissa, hermotus lähettää virhetietoa. Kun tieto on ristiriidassa tasapainoaistin ja näköhavainnon kanssa, päätä voi alkaa huimata.

Huimaukseen on toki muitakin yleisiä syitä, esimerkiksi sisäkorvaan kertyvästä sakasta aiheutuva asentohuimaus tai matala verenpaine. Hakeudu lääkäriin, jos huimaus on niin voimakasta, ettet voi olla pystyssä, tai kestää useita tunteja putkeen.

4. Päänsärky

Hartioissa ja niskassa on paljon lihaksia, joiden kipupisteet voivat heijastaa kipua päähän. Sellainen on esimerkiksi pieni nikamien välinen fasettinivel yläniskassa. Yläniskasta kulkee myös päätä pitkin hermo, joka voi jäädä jännityksessä pinteeseen ja aiheuttaa päänsärkyä.

Jos jännität helposti hartioita, saatat jännittää myös purentalihaksia. Päänsärky saattaa heijastua sieltäkin.

5. Pahoinvointi

Pahoinvointi liittyy aikaisemmin mainittuihin oireisiin: kun päätä huimaa tai särkee pitkään, tulee huono olo.

Asiantuntijana osteopaatti ja urheiluhieroja Heikki Pirhonen.