Tavallisin syy äkilliseen selkäkipuun on lihaksen venähtäminen.
Tavallisin syy äkilliseen selkäkipuun on lihaksen venähtäminen.

Usein selkäkipu talttuu itsehoidolla, mutta loputtomiin sitä ei pidä jäädä kuuntelemaan. Joskus kipu on sellaista, että lääkäriin on lähdettävä viivyttelemättä.

Kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee elämänsä aikana alaselkäkipuja. Tavallisin syy äkilliseen selkäkipuun on lihaksen venähtäminen. Horjahdat ja korjaat asentoa tai nostat jotakin nopealla liikkeellä, ja kipu vihlaisee kuin puukolla olisi isketty. 

”Venähtänyt selkä voi olla niin kipeä, että sitä on pakko pitää vinossa, mutta varsinaista vauriota siinä ei ole. Kipu tulee jännittyneistä lihaksista”, kertoo selkäortopedi Ville Puisto Ortonilta.

Toinen yleinen syy kipuun ovat selkärangan kulumamuutokset. Ne voivat aiheuttaa jaksoja, jolloin kipu pahenee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Selkävaivojen syytä on vaikea selvittää pelkästään sen perusteella, millaista kipu on.”

Kipu voi olla peräisin myös selkävammasta. Esimerkiksi putoaminen, kaatuminen tai liikenneonnettomuus saattavat saada aikaan jopa murtuman. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kipu säteilee alaselästä jalkaan, syynä on todennäköisesti hermopinne. Toisin sanoen jokin selän hermoista on jäänyt puristuksiin. Sen vapauttaminen voi vaatia leikkauksen.

”Lihasvenähdys on yleensä aika selkeä tapaus, mutta muuten selkävaivojen syytä on vaikea selvittää pelkästään sen perusteella, millaista kipu on. Röntgen- tai magneettikuvat selästä auttavat lääkäriä tarkentamaan tautimääritystä.”

Itsehoitoa korkeintaan kuusi viikkoa

Äkillistä selkäkipua kannattaa hoivailla ensin tavallisilla miedoilla särkylääkkeillä. Tärkeää on myös pysyä liikkeessä.

”Kävele rauhallisesti ja palaa päivittäisiin toimiin niin nopeasti kuin pystyt. Jos jäät paikallesi, lihakset helposti jumittuvat, ja kohta sinulla on kaksi kipuilevaa paikkaa”, Ville Puisto sanoo.

”Jos kipu jatkuu pitkään, kasvaa vaara, että se muuttuu pitkäaikaiseksi ja jatkuvaksi.”

Lihasvenähdyskivut ja kuluman aiheuttama selkäkivun paheneminen menevät yleensä ohi itsehoidolla. Ellei kipu hellitä kuudessa viikossa, käänny lääkärin puoleen.

”Viimeistään silloin pitää ryhtyä selvittämään kivun syytä ja miettimään toimenpiteitä sen helpottamiseksi. Jos kipu jatkuu pitkään, kasvaa vaara, että se muuttuu pitkäaikaiseksi ja jatkuvaksi.”

Heti lääkäriin, jos selkä oireilee näin

On myös selkäkipua, jota ei pidä jäädä parantelemaan itsekseen. Hakeudu viivyttelemättä tutkimuksiin, jos sinulla on näitä oireita:

  1. Selkäkipu on sietämätöntä, eikä se helpota särkylääkkeillä tai asentoa vaihtamalla.
  2. Selkä on kipeä putoamisen, kaatumisen tai muun onnettomuuden jäljiltä.
  3. Selkäkipuun liittyy kuume.
  4. Kipu säteilee jalkaan tai käteen niin, ettei raaja toimi normaalisti.
  5. Kivun lisäksi sinulla on vaikeuksia virtsata tai pidätellä ulostetta.

Asiantuntijana selkäortopedi Ville Puisto Ortonilta. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 8/2018.
 

Ettei kipu uusisi

  • Koeta pitää painosi normaalina.
  • Jätä tupakka, jos suinkin voit.
  • Treenaa vartalon ja lantionpohjan lihakset hyvään kuntoon.
  • Liiku säännöllisesti.
Tummu

Vuosi ankaraa selkäkipua, kovia lääkkeitä ja niistä känniolo n.puoli vuotta. Ei lähettä röntgeniin eikä magneettiin. Magneetissa kävin yksityisellä puolella ja vikoja löytyi selkärangasta runsain mitoin, siltikin tk-lääkäri vain määräsi entistä kovempiä lääkkeitä eikä lähetettä esim. ortopedian polille arviointiin. Viimein kävi niin, etten enää päässyt kävelemään ollenkaan ja jouduin päivystykseen. Selästä leikattiin pullistuma joka painoi molempien jalkojen hermohommeleihin ja sitä myötä jalkoihin jäi kivuliaat hermovauriot. 

tia,a-mummo 68 v.

Hyvä asialinen artikeli.Kuinka moni lääkäri julkinen sektoori terveysasemat laitaa läheteen erikoislääkärille asiasta tai mangnetti kuvaukseen oli kyse selkä vaivat tai polvivaivat?Huomioimatta nuorellakin voi olla selkäranka reuma?Siitäkin  huolimatta on urheilutausta,opiskelu ja työ.Tai vain ihan työ ikäinen nainen tai mies.Jokainen tietää röngen kuvat näytää vain luut,ei kaikkea ja lääkäri sanoo; Mitän ei näkynyt röngen kuvissa,määrää kipulääkeitä,uudetkin reseptit yhä uudeleen.Kun röngen kuvissa mitään ei näy vedoten.Kipuun on aina lääke liike,liiku:Oli kipu mikä tahansa, pitää kuitenkin paikansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla