Levitä deodorantti tai antiperspirantti puhtaalle ja kuivalle iholle.
Levitä deodorantti tai antiperspirantti puhtaalle ja kuivalle iholle.

Kukaan ei halua, että dödö pettää. Miten ihmeessä sitä osaisi valita deodorantin, joka pitää hien ja hienhajun loitolla parhaiten? Kysyimme farmaseutilta. 

Kesähelteillä tulee hiki, vaikka ei heilauttaisi eväänsäkään, ja deodoranttien toimivuus punnitaan. Kauppojen ja apteekkien hyllyt ovat täynnä kainalon raikastajia, mutta valinta ei aina ole helppo. 

On deodoranttia ja antiperspiranttia, tuoksullisia ja tuoksuttomia, alkoholillisia ja alkoholittomia. On myös ekologisia vaihtoehtoja. Mutta mikä niistä on tehokkain?

Antiperspirantti estää hikoilua, deodorantti ei.

Hikoilu on hyvin yksilöllistä ja oikea tuote löytyy kokeilemalla. Kaikkein tehokkain hienpoistaja on silti antiperspirantti, sanoo farmaseutti Leeni Tolvanen Yliopiston Apteekista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Antiperspirantti estää hikoilua, deodorantti ei.” 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Arkikielessä niputamme helposti kaikki kainaloon levitettävät hienpoistajat deodoranteiksi, mutta deodorantti ja antiperspirantti ovat kuitenkin kaksi eri tuotetta, joiden vaikutusmekanismi on erilainen.

Antiperspirantti vaikuttaa pitkään

Useimmat antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja, jotka liukenevat hikeen. Ne muodostavat hikirauhasten suulle veteen liukenemattoman geelikerroksen ja siten vähentävät hien määrää.

Antiperspiranttien vaikutus voi kestää 24, 48 tai jopa 72 tuntia. Voimakkaasti hikoilevan kannattaa levittää antiperspiranttia puhtaalle, kuivalle iholle jo illalla. 

Suihku ei vähennä antiperspirantin tehoa.

”Tehoaineet vaikuttavat yön aikana, kun hikirauhaset lepäävät. Vaikka aamulla menisi suihkuun, tuotetta ei tarvitse levittää lisää. Suihku ei vähennä antiperspirantin tehoa”, kertoo Tolvanen.

Alumiiniyhdisteiden käyttäminen iholla on kuitenkin herättänyt huolta, koska niiden on pelätty aiheuttavan esimerkiksi rintasyöpää.  Tolvasen mukaan tutkimukset eivät osoita, että antiperspiranttien tai deodoranttien sisältämä alumiini aiheuttaisi terveysriskejä.

”Antiperspiranttien alumiini ei imeydy ihon läpi vaan toimii ihon pinnalla.”

Deodorantti peittää hajuja ja tappaa bakteereita

Deodorantti puolestaan sopii vähemmän hikoilevalle. Sen vaikutusmekanismi on erilainen kuin antiperspirantilla: se ei estä hikoilua, koska siinä ei ole antiperspirantin sisältämiä metallisuoloja. 

Deodorantti estää bakteereiden lisääntymistä.

”Deodorantissa on aineita, jotka vähentävät bakteereiden lisääntymistä ja peittävät hajuja”, farmaseutti Leena Tolvanen kertoo. 

Monesti deodoranttien vaikuttava aine on alkoholi, mutta se voi olla myös jokin muu yhdiste, jolla on antimikrobisia ominaisuuksia. Deodorantit sisältävät yleensä myös hajusteita, jotka peittävät hienhajua. 

Myös ekologisia vaihtoehtoja

Myös kemikaalittomia, ekologisia vaihtoehtoja löytyy hikoilua estämään. 

”Vegaani- tai luonnonkosmetiikkatuotteet ovat aina deodorantteja eivätkä antiperspirantteja, sillä antiperspirantit sisältävät aina jonkin kemiallisen metallisuolan”, Tolvanen kertoo. 

Tuotteiden koostumukset voivat olla hyvin erilaisia. Vaikka vegaani- tai luonnonkosmetiikkadeodorantit eivät sisällä metallisuoloja, ne voivat kuitenkin sisältää alkoholia. 

Mineraalikivideodorantti puolestaan on luonnontuote, jossa ei ole alumiiniyhdisteitä, alkoholia, hajusteita eikä säilöntäaineita. Sitä käytetään kostuttamalla joko kainalo tai kivi ja sivelemällä tuotetta puhtaalle iholle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla