Ottaisitko kissamaiset vai pilottimallin? Optikko paljastaa tämän kevään silmälasitrendit ja kertoo myös vinkit, joilla onnistut sinulle sopivien pokien ja linssien valinnassa.

Silmälasitrendeissä näkyvät tänä keväänä yhtäältä keveys ja sirous sekä toisaalta pyöreät ja pehmeät muodot. Klassikkomalleista pinnalla ovat kissamaiset kehykset ja pilottimalli. Optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista kertoo, että kevään muotikehykset on valmistettu läpikuultavista materiaaleista.

”Läpikuultava muovikehys on raikkaan ja kevyen näköinen kasvoilla. Vaikka väriksi valitsisi rohkeamman sinisen tai vihreän, kehys ei silti erotu liikaa sen materiaalin ansiosta.”

Mitä muuta silmälasien valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Optikko kertoo viisi vinkkiä, joilla onnistut silmälasiostoksilla.

1. Etsi kehys, joka istuu hyvin.

Kun kehys on oikean kokoinen, lasit tuntuvat miellyttäviltä ja pysyvät kasvoilla oikealla kohdalla. Ne myös toimivat silloin näön kannalta parhaiten, koska katsomme linssin läpi juuri oikeasta kohdasta.

Entä mistä istuvuuden tunnistaa? Kehyksen pitää istua tasaisesti molempien korvien ja nenän päällä. Jos lasit ovat nenältä liian isot, ne lepäävät poskilla, pokat tuntuvat epämiellyttäviltä ja linssit huurtuvat helpommin. Jos lasit ovat liian pienet, ne puristavat ja tuntuvat ikäviltä.

Kun kehys on oikean kokoinen, lasit tuntuvat miellyttäviltä ja pysyvät kasvoilla oikealla kohdalla.

Varsinkin muovikehyksissä istuvuus on tärkeää, sillä niissä ei yleensä ole nenätyynyjä, joiden avulla istuvuutta voidaan säätää.

Silmälasien oikea leveys riippuu kehyksen mallista ja siitä, mikä on silmien välinen etäisyys toisistaan. Itse ei tarvitse arvailla, sillä optikko onneksi auttaa oikean koon ja istuvuuden määrittämisessä.

2. Valitse oman tuntuinen.

Kokeile avoimin mielin eri värivaihtoehtoja. Ei ole olemassa yleissääntöä, mikä väri sopii juuri vaaleille tai tummille.

”Punaisesta ja sinisestäkin löytyy paljon eri sävyjä. Joku punaisen sävy tekee sinut aivan kalpeaksi, kun taas toisenlainen punainen voikin tuntua kaikkein parhaalta”, Agbonogieva sanoo.

Makutuomarit ovat oiva apu silmälasikaupassa, mutta tee lopullinen päätös itse.

Useimmille käyvät kaikki värit, ja enemmän värivalinta onkin rohkeudesta kiinni. Kehyksiä sovitellessasi leikittele rohkeasti värien kanssa.

Valitse kehys, joka sinusta tuntuu omimmalta. Makutuomarit ovat oiva apu silmälasikaupassa, mutta tee lopullinen päätös itse. Silloin lopputulos on mieluisin ja laseja tulee myös pidettyä.

3. Tarkistuta samalla näkösi.

Kun olet hankkimassa uusia laseja, tarkistuta linssien tilausta varten näkösi. Vaikka tuntuisi, ettei se ole välttämätöntä ja että näet nykyisillä laseillasi hyvin, olet oikeasti vain saattanut vähitellen tottua muuttuneeseen voimakkuuteen.

Toisilla näkö pysyy samana vuosia, toisilla muutoksia voi tulla lyhyessäkin ajassa. Kun voimakkuus on ajan tasalla, uudet silmälasit ovat käyttökelpoiset pidemmän aikaa.

4. Mieti kaikki käyttötapasi.

Mieti, mihin kaikkialle sinun tulee uusilla laseillasi nähdä. Tarvitsetko yleiskäyttöiset kaukolasit vai kenties erilliset näyttöpäätelasit tai lähilasit?

Samoilla laseilla ei välttämättä näe joka etäisyydelle. Linssit pitää valita käyttötarkoituksen ja voimakkuuden mukaan.

5. Vertaa linssien ominaisuuksia.

Nykyisin linsseissä on lähes aina naarmuuntumista estävä kova pinnoite ja häikäisyltä suojaava pinnoite. Näiden lisäksi saatavilla on vettä ja likaa hylkiviä pinnoitteita ja sellaisia, jotka estävät älylaitteista tulevan sinisen valon pääsyä silmään.

Linsseihin saa naarmuuntumista ja häikäisyä estävän pinnoitteen lisäksi vettä ja likaa hylkivän pinnan.

Jos valitset linssit, jotka tummuvat automaattisesti auringossa, silmälaseja ja aurinkolaseja ei tarvitse koko ajan vaihdella keskenään.

Vinkit silmälasien valintaan antoi optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista.

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.