Jos kosmetiikka muuttaa väriä tai alkaa haista kummalliselta, tuote on saattanut pilaantua.

Kauneudenhoitotuotteita ei pitäisi käyttää niiden säilyvyysajan jälkeen, sillä pahimmassa tapauksessa pilaantunut tuote saattaa aiheuttaa ihoon näppyjä tai ihottumaa.

"Näpyt voivat edetä tulehdukseksi, jos pilaantuneen tuotteen käyttöä jatketaan", kertoo Yliopiston Apteekin kosmetologi Eveliina Jäppinen. Vanhentuneen ripsivärin käyttö voi aiheuttaa silmien kutinaa tai jopa silmätulehduksen.

Kosmetiikkaa pitää säilyttää suojassa auringolta.

Sormi pois purkista!

Kauneudenhoitotuotteissa tuotteiden säilyvyyttä ilmaistaan yleensä merkinnällä, jossa on purkin kuva ja numero kuukausina, jonka tuotteen luvataan kestävän avaamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kosmetiikan säilyvyyteen vaikuttaa moni asia. Jos tuotteen haluaa pysyvän hyvänä, ainakin perusasioista kuten hygieniasta on pidettävä huolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tuotetta tulisi säilyttää auringolta suojassa, eikä sitä kannata ottaa purkista sormin, sillä sormet lisäävät tuotteeseen bakteereja ja likaa", Jäppinen neuvoo.

Sen sijaan ainetta voi ottaa purkista lastalla ja levittää kasvoille puhtain käsin.

Pilaantuneen tuotteen tunnistaa muuttuneesta hajusta tai väristä.

Jäppisen mukaan etenkin anti-age-tuotteet ja aknen hoitamiseen tarkoitetut kosmetiikkatuotteet säilyvät muita lyhyemmän aikaa.

Tarkkaile hajua ja väriä

Jäppinen kertoo, että jos tuote on pilaantunut, sen voi mahdollisten iho-oireiden lisäksi nähdä tuotteen ulkonäöstä tai hajusta.

"Pilaantunut tuote on yleensä härskiintyneen hajuinen tai sen väri on saattanut muuttua. Myös tuotteen rakenne saattaa olla erilainen kuin avatessa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla