Lastentarhanopettaja Päivi Kirjavainen, 48, asuu Raumalla ja on kolmen teini-ikäisen pojan äiti. Muuttumisleikissä hän sai maanläheisiä meikkineuvoja. "Kävin saman tien ostamassa BB-voiteen, ja meikistä tuli huolitellumpi."
Lastentarhanopettaja Päivi Kirjavainen, 48, asuu Raumalla ja on kolmen teini-ikäisen pojan äiti. Muuttumisleikissä hän sai maanläheisiä meikkineuvoja. "Kävin saman tien ostamassa BB-voiteen, ja meikistä tuli huolitellumpi."

Päivi Kirjavaisen rohkeat rock-hiukset pääsivät oikeuksiinsa meikkivinkkien ja uuden kampauksen ansiosta.

Kolmen teinipojan äiti toivoi muuttumispäivältä uutta potkua päivittäiseen laittautumiseensa. Hän tunnustaa, että oma naiseus on tuntunut jäävän pitkäksi aikaa lasten jalkapalloharrastusten, hikisten treenivaatteiden pyykkäyksen ja lastentarhanopettajan työn jalkoihin.

"Tunnen itseni nukkavieruksi. Entinen upea blondi on muuttunut värittömäksi hiirulaiseksi", Päivi puuskahtaa.

Päivin työ ei vaadi meikkaamista tai laittautumista. Hän pyöräilee töihin ja ulkoilee paljon. Koska meikkaus ei ole rutiinia, se ei tunnu Päivistä sujuvalta. Arkimeikki syntyy ripsivärillä, kulmavärillä ja huulikiillolla. Joskus hän saattaa laittaa luomiväriä.

"Minulla on kokeileva kampaaja, joka ehdottaa kaikkea uutta, esimerkiksi tätä sinistä metallisävyä."

Meikatessa Päivin isoin haaste on meikkipohja. Kuivan ihon vuoksi siitä ei tahdo tulla siistiä, vaan meikkivoide jää paakuiksi. Myös sävyn löytäminen on vaikeaa.

Päivi viihtyy lyhyissä hiuksissa, mutta vaihtelunhaluisena muuttaa niiden tyyliä usein.

"Minulla on kokeileva kampaaja, joka ehdottaa kaikkea uutta, esimerkiksi tätä sinistä metallisävyä."

3 vinkkiä meikkiin

  1. Kuivaihoisen helppo meikkipohja syntyy BB-voiteella, joka myös kosteuttaa. Vaikka ihosi olisi punakka, älä tee paksua meikkipohjaa. Se vain korostaa pintakuivuutta ja juonteita.
  2. Älä säiky tummaa rajausväriä, vaikka olisit luonnostasi vaalea. Se tuo silmät esille kauniisti.
  3. Kauniinmuotoisia huulia ja heleää ihoa korostaa raikas huulipunan sävy. Näytät viimeistellyltä.

3 vinkkiä hiuksiin

  1. Väri säilyy hiuksissasi pidempään kauniina, kun käytät värjättyjen hiuksien sampoota.
  2. Kiharat hiukset ovat luonnostaan kuivat. Muista hoitaa niitä kosteuttavilla tuotteilla.
  3. Helpoin kampaus syntyy, kun pesun jälkeen laitat kiharahiusten muotoilutuotetta, puristelet hiuksia ja annat kuivua. Sileään kampaukseen suihkuta ensin kampausnestettä ja föönaa pyöröharjalla sileäksi. Viimeistele muotoiluraudalla.

Katso vaihtokuvasta, miltä Päivi näytti ennen muuttumisleikkiä!


Päivin haaste on kuivan ihon meikkipohja.
Päivin sininen rokkitukka pääsee pöyhittynä oikeuksiinsa.
 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2016.

Kultakutri

Kolmen teinin äiti Päivi, 48, sai astetta rohkeamman rokkitukan – katso kuvat ennen ja jälkeen!

Olen eri kysyjä kuin tuo vierailija, mutta ihmettelin myös ennen-kuvan puuttumista. Pallosta vetämällä tulee kuva naisesta, jolla on samanlainen sininen tukka, lyhyemmän näköisenä tosin. Ehkä se on se ennen ja uusi tukka on nyt tuo pidempi tuossa kuvassa, jossa naisella on sininen poncho. Mitään kovin kummoista eroa en näe, paitsi toisessa tukka on kammattu pystyyn.
Lue kommentti
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.

Joskus sen vaan tietää. Aina ei.
Joskus sen vaan tietää. Aina ei.

Hajuvesipullot saattavat kestää käytössä vuosia. Tuoksu ei kuitenkaan säily kunnossa ikuisesti.

Käsi ylös, kuinka monella on kaapissa yli kolme vuotta vanhoja hajuvesiä? Tuoksut eivät usein kulu nopeasti, koska niitä tulee suihkautettua niin vähän.

Monella on myös samanaikaisesti käytössä useita tuoksuja, jolloin yksikään hajuvesi ei ehdi kulua loppuun ennen parasta ennen -päiväystä.

Tuoksuissa on yleensä merkintä, kuinka kauan ne säilyvät hyvänä avaamisen jälkeen. Tavallisesti ne säilyvät käyttökelpoisina noin kaksi vuotta ensimmäisen suihkauksen jälkeen. Sen jälkeen ne alkavat pilaantua.

Päiväyksen lisäksi on myös muita keinoja selvittää, onko hajuvesi nähnyt jo parhaat päivänsä.

Onko tuoksu entistä miedompi? Sekin voi kertoa vanhenemisesta.

”Hajuveden vanhentumisen huomaa siitä, kun sen väri joko vaalenee tai tummuu. Myös itse tuoksu muuttuu erilaiseksi kuin millainen se on alun perin ollut”, kosmetologi Sara Pulkamo kertoo.

Joskus vanhentunut hajuvesi voi tuoksua selvästi pilaantuneelle, toisinaan vain alkuperäistä miedommalle.

Pidä poissa valosta ja kuumasta

Myös suurehkot pakkauskoot edistävät sitä, ettei tuoksuja ehdi käyttää parissa vuodessa. Hajuvedet on yleensä pakattu joko 30 tai 50 millilitran pulloihin. Lentokentältä voi saada sadan millilitran pakkauksia.

”Vaikka pullot ovat joskus valtaviakin, on hyvä muistaa, että hajuveden määrä niiden sisällä on usein paljon pienempi kuin itse pullon koko. Näyttävät pullot luovat brändiä”, Pulkamo sanoo.

Kylpyhuone on hajuvesille painajainen.

Miten tuoksuja sitten pitäisi säilyttää, jotta ne pysyisivät parhaiten kunnossa?

Hajuvedet eivät pidä kosteasta ja lämpimästä, joten ikävä kyllä, luontaisen tuntuinen säilytyspaikka eli kylpyhuone on niille painajainen. Ne ovat myös hyvin herkkiä valolle, joten tuoksuja ei kannata säilyttää auringonvalossa. Paras on kuiva, auringonvalolta ja lämmöltä suojaisa paikka.

Jos omistaa hajuveden, jota käyttää vain kerran pari vuodessa, kannattaa harkita sen säilyttämistä huoneenlämpöä kylmemmässä paikassa, jopa jääkaapissa. Pullo on kuitenkin pakattava muovipussiin, jotta sen vahva tuoksu ei leviä ruokiin eivätkä ruokien aromit puolestaan hajuveteen.

”Jääkaappisäilytyksessä käyttöikä voi helposti tuplaantua”, kosmetologi Sara Pulkamo vinkkaa.