Kirsi Vornanen, 37, on kerännyt vuorotteluvapaalla energiaa vaativaan esimiestyöhön. Kodin Kuvalehden muuttumisleikistä hän toivoi vinkkejä hiuspulmiin ja tummiin silmänalusiin.

Kirsi Vornanen, 37, viettää vuorotteluvapaata työstään Tilastokeskuksen aluepäällikkönä ja 30-henkisen tiimin esimiehenä.

Työ on vaativaa ja kiireistäkin, joten vapaavuoden aikana Kirsi on halunnut keskittyä omaan hyvinvointiinsa ja matkusteluun. Hän on myös edistänyt työn ohessa aloittamiaan tradenomiopintoja.

Helsinkiläisen Kirsin miesystävällä on maatila Polvijärvellä. Toinen koti maaseudulla tuo kaupunkielämään mieluisaa vastapainoa. Vapaa-aikanaan Kirsi nauttii metsälenkeistä koiran kanssa ja puuhaa ammattiyhdistyksessä.

Muuttumisleikkiin tullessaan Kirsi listasi useita laittautumishaasteita: hiukset ovat liukkaat ja ohuehkot ja kulmakarvat huomaamattoman vaaleat.

Meikissä Kirsi halusi oppia käyttämään varjostus- ja korostusvärejä. Hän tahtoisi osata tehdä luonnollisen meikin, joka piilottaisi tummat silmänaluset.

Vinkit vaaleaverikön meikkiin:

1. Levitä vaaleisiin kulmakarvoihin puuterimaista, vaaleahkoa kulmaväriä. Se tuo ryhtiä, mutta lopputulos on luonnollinen.

2. Sipaise tummiin silmänalusiin kevyttä peiteainetta siveltimellä ja tasoita sormin. Levitä tummaa varjostusta isolla siveltimellä kevyesti poskiluun alle. Vaalean korostussävyn oikeat paikat ovat kulmaluu, poskipäiden kärjet, otsan keskikohta ja leuan kärki.

3. Korallinvärinen huulipuna sopii vaaleaverikölle. Sävy valaisee kasvot ja saa siniset silmät hehkumaan.

Vinkit hentojen hiusten hoitamiseen:

1. Suosi sampoota ja hoitoainetta, jotka eivät ole liian hoitavia ja kosteuttavia. Jatkuvassa käytössä kovin kosteuttavat tuotteet ovat raskaita lasimaiselle hiuslaadulle.

2. Kannattaa valita käsiteltävyyttä ja tuuheutta lisääviä muotoilutuotteita. Ohuille hiuksille antaa rakennetta esimerkiksi suolasuihke. Muotovaahto on usein liian hoitava.

3. Jotta saat kampaukseen muhkeutta ja ilmavuutta, käsittele hiukset ensin kreppiraudalla. Muista lämpösuojasuihke!

Kuinka Kirsi muuttui? Katso vaihtokuvat tästä!


Kirsi jälkeen
Kirsi ennen
  

Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.
Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.

Liian kuumassa saunassa hoitoaineen teho saattaa heiketä.

Saunassa mieli rentoutuu, ja samalla on ihana helliä hiuksia hoitoaineella. Löylyissä hoito ehtii vaikuttaa mukavan pitkään.

Vaan hetkinen! Joskus kuulee varoitteluja siitä, ettei saunan kuumuus tee hiuksille hyvää.

Saako lauteille siis mennä hoitoaine päässä, parturi-kampaaja Marja Liimatainen?

”Saa mennä. Yleisesti ottaen lämpö tehostaa hoitoaineen vaikutusta.”

Mutta jos saunassa ottaa kovat löylyt, hoitoaineen vaikutus voi kuitenkin huonontua, Liimatainen huomauttaa.

”Kuumissa löylyissä kostea hius ja kosteuttavia ainesosia sisältävä hoitoaine voivat reagoida hiuksen kannalta haitallisesti.”

Jos hoitoaine päässä menee lauteille, hiukset kannattaisikin suojata lämmöltä. Se onnistuu esimerkiksi kietomalla ne pyyhkeeseen.

Toinen vaihtoehto on saunoa maltillisesti, jotta lämpö ei pääse kuumentamaan hiuksia ja hoitoainetta liiaksi.

Hoitoaine päässä kannattaa saunoa maltillisesti.

”Silloin saunassa kannattaa olla ilman, että heittää kauheasti löylyä”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen muistuttaa, että hoitoaine ja muut hiustuotteet pitäisi myös säilyttää niin, ettei saunan lämpö pääse kuumentamaan niitä.

”Saunan löylyhuone ei ole oikea säilytyspaikka pesu- ja hoitotuotteille, sillä tuotteiden säilyvyys, koostumus ja hoitoteho kärsivät liiallisesta kuumuudesta, samoin kuin jäätymisestä.”

Älä pidä hiuksia pyyhkeessä koko iltaa

Ihanan saunahetken jälkeen on kiva kääräistä pyyhe päähän ja mennä sohvalle tai terassille vilvoittelemaan. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin pyyhkeen kietoo turbaaniksi päähän. Sitä ei saisi kääntää kovin tiukaksi.

”Jos pyyhe käännetään liian tiukalle, hius jää sinne väliin ja hiukseen tulee kierre.”

Jos hius vielä pääsee kuivumaan kierteisenä pyyhkeen sisään, sen joustavuus voi huonontua.

”Kun joustonvaraa ei ole ja hiukseen kohdistuu äkillinen veto esimerkiksi takkua harjatessa, nykäisy voi katkaista hiuksen.”

Siksi pyyhe kannattaa kietoa löysähkösti ja ottaa pois päästä heti, kun se on ehtinyt imeä suurimmat kosteudet pois hiuksista. Hiusten ei saisi antaa kuivahtaa pyyhkeen sisällä, Liimatainen sanoo.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.