Laadukas vaate on sadan valinnan summa. Tarkista kaupassa ainakin hinta, materiaali ja piston pituus.

Laadukkaan vaatteen metsästyksessä näppituntuma ratkaisee.

”Ei voi usein suoraan sanoa, onko jokin vaate laadukas vai ei. On tuhat asiaa, jotka on tehty paremmin tai huonommin. Laatu on niiden keskiarvo”, kertoo tietokirjailija Rinna Saramäki.

”Yksinkertaistakin vaatetta tehdessä on tehty kymmenen eri päätöstä. Millainen ompelulanka otetaan? Miten saumat käännetään?”

Jos haluat päästä laadun jäljille, tarkista kaupassa ainakin nämä.

1. Piston pituus

Pitkät pistonvälit ovat varmin merkki kehnosta laadusta.

”Pitkä pisto on valittu, koska niin säästetään minuutti ompelijan aikaa. Jos siitä säästetään, vaate on tehty muutenkin halvalla ja halvoista materiaaleista”, Rinna Saramäki sanoo.

”Pitkä pisto on valittu, koska niin säästetään minuutti ompelijan aikaa.”

Jos piston pituuden tunnistaminen tuntuu vaikealta, kannattaa vertailla eri hintatason vaatteita ja katsoa, kuinka niiden saumat on ommeltu. Mitä paksumpaa vaatteen kangas on, sitä pidempää pistoa siinä voidaan käyttää.

Pitkän piston voi tunnistaa myös siitä, että kun vaatteen saumaa venyttää varovasti molemmilta puolilta, pitkillä pistoilla ommeltu kangas alkaa helposti irvistellä. Jos pistot on ommeltu tarpeeksi tiheään, ne eivät erotu selvästi toisistaan.

2. Saumat

Jos saumat kiertävät jo kaupassa, vaate kannattaa jättää hyllyyn.

3. Materiaali

Luonnonmateriaalit, kuten silkki, villa ja pellava, ovat pääsääntöisesti tekokuituja varmempia valintoja. Ne hengittävät ja ovat viileitä kuumalla ja lämpimiä kylmällä.

Joskus tekokuidun ominaisuudet ovat luonnonmateriaalia paremmat: Teknisissä urheiluvaatteissa tekokuidut kestävät. Ohuen vekkihameen vekit eivät edes pysyisi muodossaan luonnonkuituisessa kankaassa.

”Jos halutaan tiivistä kestävää ohutta kangasta, tekokuitu on paras valinta”, Saramäki sanoo.

”Ei ole mitään estettä tehdä vaatetta halvalla ja huonosti ja laittaa sille silti kova hinta.”

Mieti kuitenkin, mitä tekokuituja ostat. Akryyli sähköistyy, hiostaa ja nyppyyntyy helposti. Elastaania taas on mahdotonta kierrättää. Se on niin joustavaa, että se tukkii laitteet, joilla uusiokäyttöön meneviä kankaita käsitellään.

Suurin osa napeista ommellaan koneellisesti. Sellaiset irtoavat ennen pitkää. Kuva: Kimmo Taskinen.
Suurin osa napeista ommellaan koneellisesti. Sellaiset irtoavat ennen pitkää. Kuva: Kimmo Taskinen.

4. Napit

Käsin ommellut napit alkavat olla niin harvinaisia, että sellaisen löytäessään saa olla varma vaatteen laadusta. Jos taas napista törröttää lanka jo kaupassa, se on todennäköisesti ommeltu napinkiinnityskoneella, joka ei osaa tehdä solmua.

”Se lähtee irti sataprosenttisen varmasti. Kyse on vain siitä, milloin”, Saramäki sanoo.

5. Vetoketju

Ole tarkkana, kun huomaat vaatteessa piilovetoketjun. Se on siro ja kiinni vain yhdellä ompeleella per puoli, eikä siksi yhtä tukeva kuin tavallinen vetoketju.

Piilovetoketjun ompeleminen on nopeampaa kuin tavallisen, ja siksi sellaisia käytetään joskus myös paikoissa, joissa ne eivät kestä.

”Esimerkiksi pinkeä juhlamekko, jossa on piilovetskari kyljessä, ei kestä kauan”, Saramäki sanoo.

6. Hinta

Hinta antaa osviittaa laadusta, mutta sokeasti siihen ei kannata luottaa. Järkevämpää on selvittää, mistä maksaa.

”Esimerkiksi kalliiden merkkien halvemmat linjat ovat usein kehnoja. Ne ovat samaa kamaa kuin halpatuotetut, mutta logo lisää hintaa”, Saramäki sanoo.

”Ei ole mitään estettä tehdä vaatetta halvalla ja huonosti ja laittaa sille silti kova hinta. Yleensä kallis ei silti ole ihan sama kuin halpa.”

Yksinkertaisia t-paitoja ja alusvaatteita voidaan tehdä hyvin halvallakin, monimutkaisia jakkuja ja villakangastakkeja taas ei.

”Mitä mutkikkaampi vaate, sitä kalliimpi sen pitää olla, että se olisi hyvä.”

Asiantuntijana muun muassa Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut tietokirjailija Rinna Saramäki.

Ei taaskaan mitään päällepantavaa! Tuttu tunne?
Ei taaskaan mitään päällepantavaa! Tuttu tunne?

Kuulostaako tutulta: avaat vaatekaapin etkä taaskaan tiedä, mitä laittaisit päällesi. Missä vika, kun vaatekaappi on täynnä vaatteita, mutta mitään sopivaa ei tunnu löytyvän?

Usein syynä on se, että vaatteita on kerta kaikkiaan liikaa. Käyttövaatteet hautautuvat kaikkien mahdollisten kotivaatteiden, villapaitojen ja verkkareiden sekaan.

Toinen syy voi olla se, että vaatekaapin koostumus on väärä. Vaatteet eivät sovi toisiinsa tai niille ei vaan löydy käyttötarkoitusta kodin seinien ulkopuolella.

Ammattijärjestäjä ja bloggaaja Ilana Aalto sanoo, että vastaus voi löytyä myös persoonastasi. Jos elät fiilistellen, et todennäköisesti halua luopua mistään vaatekappaleesta – ethän voi etukäteen tietää, minkälainen tunnelma juuri huomenna on. Toiset taas antavat lempipaitansa kulua vaikka puhki ennemmin kuin lähtevät shoppailemaan ja hikoilemaan sovituskoppeihin.

Aalto kertoo, että on olemassa viisi erilaista pukeutujatyyppiä – ja viisi eri syytä, miksi et löydä vaatekaapistasi mitään. Mikä sinä olet?


 


Kummasta vaatekaapista löytää helpommin päällepantavaa? Voisivatko nämä kaksi kuvaa selittää, miksi pukeutuminen tuottaa toisille enemmän tuskaa kuin toisille?

1. Fiilispukeutuja

Katsot aamulla ulos ikkunasta ja tiedät saman tien, onko päivästä tulossa punainen vai keltainen. Fiilistelet, inspiroidut ja toteutat luovuuttasi vaatteilla. Vaatehyllysi pursuavat ja henkaritangot notkuvat. Kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen joukosta on vaikea löytää juuri sitä oikeaa.

Vinkki: Luovu liian pienistä vaatteista tai vaatteista, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan tai jotka eivät istu. Ne eivät nostata fiilistä.

Luovuuden lähde ei sammu, vaikka vaatekaappia vähän karsisikin.

2. Vuosikertafashionista

Hamstraat 70-luvun leveälahkeisia sammareita ja 90-luvun olkatoppausjakkuja, koska tiedät, että jonain päivänä ne tulevat taas muotiin. Ajankohtaiset asut hukkuvat eri vuosikymmeniltä peräisin olevien keräilyaarteiden sekaan. Koska vaatteiden keräily on tärkeä harrastus, poisheittämistä ei sinulta voi oikein vaatia.

Vinkki: Vaatteet voi järjestää hyvin. Vuosikertavaatteet voi koota omaan varastoonsa, jossa ne lisäksi kannattaa luokitella omiin osastoihinsa.

Mieti myös, puetko vaatteen todella päällesi 2010-luvulla, jos et käyttänyt sitä 80-luvullakaan?

3. Sitkuttelija

Säilytät pieneksi käyneitä vaatteita ”tavoitevaatteina”, jotka muistuttavat sinua siitä, että jonain kauniina päivänä aiot vielä laihduttaa. Vedät aamuisin viidet väärän kokoiset housut jalkaan ennen kuin ne oikeat löytyvät.

Tee asennemuutos. Miksi tavoitella koko ajan sitä, mistä tulee riittämättömyyden tunne tai paha mieli?

Vinkki: Heitä pahan mielen tavoitevaatteet kierrätykseen ja muista, että olet omana itsenäsi ihana.

Upeita vaatteita löytyy monenmuotoisille ja -kokoisille ihmisille.

4. Supershoppaaja

Ostat ihanan mekon, mutta et käytä sitä, koska etsit ikuisesti siihen täydellisesti sopivaa jakkua tai puuttuvaa palaa alennusmyynneistä. Uudet löydöt unohtuvat ostoskasseihin tai roikkuvat koskemattomina henkareissa hintalappuineen.

Vinkki: Koska vaatekaapissasi on paljon vaatteita, kokoa niistä eri käyttötarkoituksiin sopivia ”vaatekapseleita”. Koosta vaikkapa työ-, harrastus- ja kotivaatekapselit, jotka sisältävät keskenään yhteensopivia vaatteita.

Mieti, mikä muu asia voisi tuoda saman tunteen kuin shoppailu. Ystävien kanssa lorvailu? Löytöjen tekeminen taidegalleriassa, jossa heräteostosten teko ei olisi niin helppoa kuin vaatekaupassa?

5. Aliostaja

Et löydä vaatekaapista mitään siistiä päällepantavaa. Vaatteiden ostaminen on työlästä, kun mieleisiä vaatteita on vaikea löytää eikä vaatekaupoissa kiertely tai vaatteiden sovittelu innosta. Vaatteesi reikiintyvät päälle.

Vinkki: Kapselivaatekaappi auttaa myös aliostajaa, koska voit suunnitelmallisesti miettiä, mitä tarvitset. Kun tiedät, että tarvitset sinisen bleiserin ja mustat housut, voit keskittyä vain ja ainoastaan niiden etsimiseen.

Ota stylisti tai pukeutumisneuvoja avuksi vaatteiden etsimisessä, niin pääset itse helpommalla.

Pukeutumistyypit laati ja vinkit antoi ammattijärjestäjä ja bloggaaja Ilana Aalto. Lue lisää Aallon Paikka kaikelle -blogista.

Perheen koira Sissi kunnioittaa muotia eikä ole koskaan syönyt yksiäkään tossuja. "Nike Huarache Runoit ovat tämän hetken suosikkini. Mallin tunnistaa muoviremmeistä, jotka kulkevat kantapään yli. Sneakereiden kanssa sopivat hyvin rennot pyjamahousut, nämä ovat Yasin."
Perheen koira Sissi kunnioittaa muotia eikä ole koskaan syönyt yksiäkään tossuja. "Nike Huarache Runoit ovat tämän hetken suosikkini. Mallin tunnistaa muoviremmeistä, jotka kulkevat kantapään yli. Sneakereiden kanssa sopivat hyvin rennot pyjamahousut, nämä ovat Yasin."

Nina-Sofie Hytönen keräilee lenkkitossuja eli sneakereita ja käyttää niitä melkein kaikkialla. Mieluiten hän yhdistää tossut mekkoon.

Miksi juuri lenkkarit? Hyvät sneakerit jalassa tuntuu kuin kävelisin puoli metriä maan pinnan yläpuolella. Tossujen muotoilu kiinnostaa minua: jokainen yksityiskohta on suunniteltu tarkkaan. Jopa nilkan takana oleva nauha on tärkeä. Nyt käytetään paljon slimmejä farkkuja, joissa nilkat vilkkuvat ja tossun yksityiskohdat näkyvät. Itselläni on lähes aina sneakerit ja mekko. Ensin valitsen aina kengät, sitten muut vaatteet.

Nina-Sofie Hytönen, 40, harrastaa jalkapalloa ja neljävuotiaan poikansa kuskaamista futistreeneihin. ”Viimeisin tossuostokseni olivat nämä Porter Japan X Adidas Originals NMD C1 Chukkat, joissa on sinisiä yksityiskohtia ja kantapään lenkissä kolme raitaa. Jahtasin niitä netissä pari viikkoa. Kenkien kanssa sopii musta Other Storiesin vekkihame ja Selected Femmen nahkatakki.”
Nina-Sofie Hytönen, 40, harrastaa jalkapalloa ja neljävuotiaan poikansa kuskaamista futistreeneihin. ”Viimeisin tossuostokseni olivat nämä Porter Japan X Adidas Originals NMD C1 Chukkat, joissa on sinisiä yksityiskohtia ja kantapään lenkissä kolme raitaa. Jahtasin niitä netissä pari viikkoa. Kenkien kanssa sopii musta Other Storiesin vekkihame ja Selected Femmen nahkatakki.”

Mistä innostuksesi alkoi? Pelasin monta vuotta koripalloa Tapiolan Hongassa. Voitimme jopa Suomen mestaruuden 1990-luvun alussa. Silloin kovin tossumerkki oli Reebok. Kilahdukseni tapahtui 14 vuotta sitten, kun olin töissä Nikellä ja ostin Air Max 97 -tossut. Joskus saatoin ostaa saman mallin kolmessa värissä. Töissä kohtasin ihmisiä, jotka olivat aivan hurahtaneita. Eräs myyntiedustaja pakkasi aina kaksi matkalaukkua: yhden vaatteille ja toisen tossuille. Parhaimmillaan minulla oli 30 paria. Perusasuni oli farkut, college ja sneakerit.


”Mieltymykset eivät ole sidoksissa ikään. Mieheni on skeitannut 25 vuotta – miksi rakas harrastus pitäisi lopettaa nelikymppisenä? Minä pidän sneakereistä enkä aio lopettaa niiden käyttöä vain siksi, etten ole enää kaksikymppinen.”

Mistä saat vaikutteita? Käyn työni vuoksi usein Tanskassa. Tanskalaiset osaavat viimeistellä tyylin, ja heidän pukeutumisensa on kivan boheemia. Suosikkikohteeni Kööpenhaminassa on tossukauppa Naked CPH, jossa myydään naisten sneakereitä. Päivitän tietojani netissä, ja Insta­gram on loputon inspiraation lähde.

Mikä nyt on pinnalla? Tuntuu siltä, että Tanskassa kaikilla nuorilla naisilla on nyt sneakerit ja pitkä, liehuva hame. Monet trendikkäimmät sneakerit ovat uudelleen tuotantoon otettuja 1980- ja 90-luvun juoksukenkiä. Hip hop -artisti Kanye Westin suunnittelemat Adidaksen Yeezyt ovat tossut, joista puhutaan.


”Tämä asu on supertanskalainen. Mustakukallinen mekko on Yasin, ja jalassa on Adidaksen Tubular X PK:t.”

Mitä muotitossut maksavat? Sneakerini maksavat yleensä 150 euroa. Niken Air Max -97:t ovat kalleimmat. Parisataa on oma kipurajani, mutta kalleimmat harvinaisuudet maksaisivat kymmeniä tuhansia. Eräs harrastaja arvioi Ylen haastattelussa, että Suomen kalleimmat Red October -lenkkarit löytyvät Mikael Gabrielin jalasta. Niiden hinta on 6 000 euroa. Kovat hinnat houkuttelevat markkinoille väärennöksiä. Usein harrastajien ryhmissä kysellään kuvien kera tossujen aitoutta. Itse ostan tossuni liikkeestä, jotta minun ei tarvitse miettiä aitousasiaa.

”Talvella käytän tossuja kuin korkokenkiä. Vaihdan ne jalkaan vasta sisällä.”

Kuinka monet tossut sinulla on? En tiedä tarkkaa lukua, mutta ostan noin yhdet tossut kuukaudessa. Samaan tahtiin myyn niitä edelleen ystävilleni. Osa keräilijöistä ostaa kerralla kahdet: toiset käyttöön ja toiset sijoitusmielessä. Loppuunmyytyjen mallien hinnat kohoavat joskus nettikaupassa huimiksi. Itse en ole lähtenyt siihen peliin. Kaikki menevät käyttöön.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/2018

Nina-Sofien vinkit: Lenkkareita voi käyttää melkein kaikkialla

Unohda ikärajat. Tossuihin voi pukeutua minkä ikäisenä tahansa.

Kengissä on eroja. Jos yhdistät lenkkarit arkiasuun, valitse ne vapaa-ajan mallistosta. Treenikengissä on monta mallistoa lajien mukaan.

Pue lenkkareiden kanssa nilkkapituiset housut, liehuvat lahkeet tai hame. Yläosaan sopii löysä neule tai rento svetari. Suosi varrettomia sukkia.

Luo kokonaisuus. Pue vaikkapa kukkamekko, jonka kukissa toistuu tossujen yksityiskohdan väri. Erillisistä vaatekappaleista tulee siten yhtenäinen asu.

Siistit sneakerit sopivat hyvin toimistoon, myyntityöhön ja rentoon edustamiseen. Ne sopivat myös vapaamuotoisiin juhliin, mutta häissä korkeintaan jatkoille.