Joka päivä kannattaa vähän hullutella!
Joka päivä kannattaa vähän hullutella!

Kyllästyttääkö? Mitä jos tekisit jotain toisin?

Lapsi keksii leikin vaikka pikkukivistä bussin lattialla. Aikuinen tyytyy istumaan penkillään ja tylsistymään. Miksi aikuisten ajattelu on niin rajoittunutta?

Esitystaiteilija Meiju Niskala sanoo, että olemme tottuneet toimimaan tiettyjen sosiaalisten normien mukaan.

”Vanhan sananlaskun mukaan ei synny miestä tyhjän naurajasta. Pitää tehdä henkihieverissä töitä tai vähintään näyttää stressaantuneelta, jotta joko ympäristö tai ihminen itse sallisi höllentää otetta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leikkiminen kuitenkin kannattaisi. Aivosi reagoivat heti, kun teet jotain eri tavalla kuin yleensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Itse merkitsen kalenteriin aikaslotteja, jolloin voin seikkailla ja eksyä. Minulle se on tärkeää. Olen utelias maailmaa kohtaan.”

Meiju Niskala ehdottaa leikkejä kenen tahansa arkipäivään. Kokeile ja kerro, mitä tapahtui!

 1. Tee asioita eri aikaan kuin tavallisesti.

Jos saunot aina iltaisin, sauno ensi kerralla aamulla.

”Joskus voi syödä jälkiruoan aluksi”, Niskala sanoo.

2. Vaihda työpistettä.

Tee töitä uudessa ympäristössä. Kokeile työpaikan kattoterassia tai kellaria tai vaihda työpistettä päiväksi työkaverisi kanssa. Toisen tavarat ja kuvat herättävät uusia ajatuksia.

3. Tee tutkimusmatka.

Jos kuljet aina samalla bussilinjalla, hyppää pois pysäkillä, joka näyttää mielenkiintoiselta tai kun kiinnostavalta vaikuttava tuntematon kanssamatkustaja jää pois. Tutki ennakkoluulottomasti.

”Todennäköisesti Kolumbus ei lähtenyt vaaralliselle löytöretkelle pelkästään rahan ja maineen himosta. Seikkailun idea on, ettei ihan varmasti tiedä mitä tapahtuu.”

4. Pistä työmatka uusiksi.

Seiso kadulla vartti ja yritä liftata pyöräntarakalle kyytiin. Jos et onnistu, saat ainakin hauskaa puhuttavaa tuntemattomien kanssa.

5. Anna kirjaimen viedä.

Valitse kirjain ja tutustu kaikkeen sillä alkavaan: C-rapun naapureihin, roskiksesta löytyviin c-kasettinauhoihin, cayennepippuriin ja curryyn, kirjaston C-hyllyn kirjailijoihin. Halutessasi vaihda kirjainta.

6. Seuraa väriä.

Harhaile yksi jakso päivästäsi, esimerkiksi kahden näläntunteen välinen aika. Valitse väri ja katso, mihin se johdattaa.

”Seurasin kerran oranssia ja päädyin napatanssijoiden pikkujouluihin. Olen päätynyt väriä seuratessani myös suoraan radiolähetykseen Yhdysvalloissa.”

7. Rakenna maja.

Tee itsellesi turvallinen pesä.

”Kaikilla on joskus raskaita asioita. Kerran minusta tuntui, että olisin halunnut olla kuin pieni vauva, nukkua ilman huolia. Rakensin itselleni majan ja nukuin tosi hyvin.”

8. Vaihtakaa rooleja.

Entä jos lapset nukkuisivatkin aikuisten makkarissa ja aikuiset lastenhuoneessa? Miten pukeutuisit töihin, jos antaisit lapsesi pukea sinut?

9. Heitä noppaa.

Heitä noppaa jokaisessa tienristeyksessä. Esimerkiksi silmäluvulla yksi käänny oikealle ja silmäluvulla kaksi vasemmalle.

Jos haluat toteuttaa unelmiasi, muttet uskalla, listaa kolme niistä paperille. Heitä noppaa ja sitoudu noudattamaan se unelma, jonka nopan luku määrää.

10. Kysy tärkeimmät.

Jos sinulla olisi enää yksi elinpäivä, mistä haluaisit puhua ihmisten kanssa? Listaa aiheet paperille ja keskustele kaikkien kanssa niistä.

Meiju Niskala on yksi Leikki vieköön -kirjan kirjoittajista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla