Epävarmuus kuuluu työelämään, joten sen kanssa on paras tehdä sopu. Lue tästä psykologin neuvot.

1. Ota askel taaksepäin

Jos olet jatkuvasti hädissäsi, ota askel taaksepäin ja katso työpaikkaasi kauempaa. Onko onnellisuutesi todella tästä yhdestä työpaikasta kiinni? Voisitko ajatella laajemmin: et ole yhtä kuin työpaikkasi? 

Sinun ei tarvitse olla yltiöpäisen kiitollinen juuri tästä työpaikasta eikä roikkua siinä kiinni, jos voit huonosti. Työ ei ole pyhää, vaan normaali osa toimivaa yhteiskuntaa. Sinulla on oikeus voida hyvin, jahdata unelmiasi ja jopa irtisanoutua, vaikka alallasi vallitsisi epävarmuus. Työn pitää olla myös nautinnon lähde.

2. Uskalla näkyä

Työn tekemiseen liittyy arvostelu. Sinut voidaan kehua, lytätä, jopa ohittaa. Jos haluat varmistaa, että kukaan ei koskaan arvostele sinua, pysy näkymättömänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työelämään kuuluu se, että uskallat olla näkyvä. Näkyvillä oleminen vaatii rohkeutta. Se tarkoittaa, että et lannistu vastoinkäymisistä, uskallat ottaa vastuutehtäviä ja siedät sen, että kaikki eivät aina pidä kaikesta mitä teet. Näkyvillä eläminen ei ole helppoa, mutta se tekee elämästäsi mielekästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Listaa asiat, joihin voit vaikuttaa

Itsestä huolehtiminen ei ole itsekästä. Päinvastoin: ihminen, joka ei lepää eikä pidä hauskaa, on harvoin hyvä työntekijä.

Listaa asiat, joihin voit töissäsi vaikuttaa. Älä kuluta energiaasi niistä asioista purnaamiseen, joihin sinulla ei ole vaikutusvaltaa. Jos haluat valtaa, selvitä miten saat sitä. 

Muista, että jokaiseen työhön liittyy myös epämukavia asioita. Siksi sitä kutsutaan työksi, ja siksi saat siitä rahaa.

Lähteet: Ilona Rauhala: Uskalla! Nainen työelämässä ja psykologi Annukka Merikallion haastattelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla