Anna pöydän olla sekaisin, korvaa laatu määrällä ja tee työsi heikosti. Rentous tuottaa hyvää, väittää professori Juha T. Hakala.

LUOVUUS VAATII LAISKOTTELUA.

Työelämässä on liikaa pelon ja huolen sävyttämää suorittamista. Olemme töissä maitohapoilla, ja silloin ei pysty tuottamaan luovia ideoita. Luovuus on kuin arka eläin: kun sitä ahdistaa ja vokottelee, se jähmettyy koloonsa eikä suostu näyttäytymään. Tarvitaan aikaa ja tuumailua, jopa suoranaista laiskottelua, jotta aivot rentoutuvat.

TAUKO ON TÄRKEÄMPI KUIN TYÖ.
Kyvyttömyys pysähtyä on yleinen sairaus. On muodikasta pysyä liikkeessä ja olla kiireinen, mutta otollinen rentous syntyy oikeasta tahdista. Taukojen lisäksi tärkeitä ovat pidemmät suvantokohdat, jolloin ei tehdä mitään. Ne ovat ikään kuin venähtäneitä taukoja. ”Ilman sitä, että on pitkiä aikoja tekemättä mitään, menettää kaiken”, väitti amerikkalaiskirjailija Charles Bukowski.

RUTIINI VIE NUHJULAAN.

Rutiinit hyydyttävät ja turruttavat, uurtavat ajatusten nuhjulaan. Jos on mustasukkaisesti rakastunut rutiineihin, on menettänyt luovuutensa aikaa sitten. Varsinkin työelämässä toisto tappaa, ja loputon toisto tappaa vuorenvarmasti. Emme jaksa, viitsi tai uskalla nähdä asioita uusin silmin.

Käännä kokeeksi asiat nurin. Yleensä kierrät työpöydän, jotta pääset istumaan työtuolillesi. Mitä jos vaihteeksi konttaisit pöydän alta?

SOTKU ON HYÖDYLLISTÄ.

Luulin ennen, että siisteys ja järjestys ovat tehokkuuden merkki. Työpöytäni oli jatkuvasti kaaoksessa, ja joskus se hävetti. Sitten kuulin tiedemiehestä, jolle oli annettu toinen työhuone, koska hän ei enää voinut ottaa opiskelijoita turvallisesti vastaan varsinaisessa työhuoneessaan. Solan rakentaminen kaiken sotkun keskelle olisi ollut liian vaarallista.

Siisteys vie enemmän aikaa, rahaa ja päreitä kuin sekasotku. Kohtuullisen epäjärjestelmälliset ihmiset ja työpaikat ovat tehokkaampia ja luovempia kuin sellaiset, joissa ollaan tiukkapipoisen järjestelmällisiä. Ei sotku aina tarkoita järjestyksen puuttumista. Se on vain erilainen tapa tehdä asioita.

SEISKAN TASO RIITTÄÄ.

Työelämässä tehdään paljon ylilaatua. Useimpiin hommiin riittää seiskan taso, joskus vielä huonompi. Turmarajaksi voi kutsua laatutasoa, joka riittää nipin napin. Kaikilla töillä on oma turmarajansa, jota ei koskaan pidä ylittää reilusti. Toisaalta turmarajan alittaminenkaan ei pääty hyvin.

Kun oppii näkemään ”riittävän laadun”, säästää aikaa ja alkaa voida paremmin. Silloin saa myös lisää aikaa töihin, jotka vaativat kymppi plussan. Jos asettaa kympin tavoitteekseen aina, ei voi koskaan olla tyytyväinen itseensä ja uupuu taatusti ennen eläkeikää.

Usein määrä korvaa laadun. Hylkää laatu ja ala huiskia. Jos sinun on saatava yksi hyvä idea, ala keksiä huonoja. Pian huomaat, että sinulla on 73 ideaa, joista pari kolme on taatusti parempia kuin se yksi, jonka onnistuit synnyttämään ohimosuonia pullistaen. Sitä paitsi tason laskeminen tekee hommasta hauskaa.

LYKKÄÄ TYÖT VIIME TINKAAN.

Moni stressaa aikatauluista ja aloittaa hyvissä ajoin, jotta varmasti saa työnsä valmiiksi. Siten hommiin kuluu kuitenkin paljon enemmän aikaa kuin oli tarkoitus. Tehokkaaksi oppii, kun uskaltaa jättää työlle aikaa vain juuri ja juuri vaadittavan määrän, ja nipistää siitäkin himpun pois.

Viime hetkellä tehty työ ei tule tehdyksi parhaalla mahdollisella tavalla. Se tehdään seiskan arvoisesti. Juuri niin kuin on tarkoituskin.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2013.

SUORAT SANAT. Lemmikki ei vaadi luomuruokaa eikä muotivaatteita. Vaikka eläin ei ymmärräkään sanoja, ystävällinen suhtautuminen on sillekin tärkeää, muistuttaa eläintutkimuksen dosentti Nora Schuurman.

Söpö koira voi olla sairas.

Aiemmin eläinten hellimistä saatettiin paheksua. Erityisesti kissoihin suhtauduttiin väheksyvästi.

Nykyisin saamme osoittaa hellyyttä eläintä kohtaan. Esimerkiksi lemmikin kuoleman aiheuttamasta surusta voi puhua ilman ihmettelyä.

Läheinen suhde aiheuttaa sen, että alamme inhimillistää lemmikkejä. Se ei ole poikkeuksetta huono juttu, sillä sen ansiosta pidämme lemmikeistä hyvää huolta: steriloimme ja rokotamme. Lemmikin asema on nykyään paljon entistä parempi.

Jalostus on räikein esimerkki eläimen inhimillistämisestä.

Joskus inhimillistäminen menee kuitenkin yli. Räikein esimerkki siitä on jalostus.

Pyrimme muokkaamaan koiria ja kissoja ihmisille mieluisammiksi ja vaadimme niiden ulkonäöltä vauvamaista söpöyttä. Olemme jalostaneet lyhytkuonoisia koiria, jotka kärsivät hengitysvaikeuksista.

Kieltään ulkona pitävä koira voi näyttää herttaiselta, mutta läähättäminen saattaa olla sille ainoa selviytymiskeino. Myös kissojen vastaavanlainen jalostus on lisääntynyt.

Vaikka jalostuksen epäkohdista puhutaan, ylijalostettuja rotuja hankitaan yhä. Ongelmien valvonta ei toimi riittävän hyvin.

Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."
Kontiolahdella asuva eläintutkija kertoo höpöttävänsä lemmikeilleen kuten lapinkoiralleen joka päivä. "Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta ei sillä ole väliä."

Erota eläimen ja ihmisen tarpeet.

Inhimillistämisen motiivi on usein hyvää tarkoittava: haluamme tulkata lemmikkimme käytöstä ja sanoittaa sen tunteita.

Ystävällinen puhe ja rapsuttelu on tärkeää eläimelle.

Itse inhimillistän lemmikkejäni päivittäin höpöttämällä niille, osin huumorilla ja osin vain kommunikoidakseni. Ne eivät ymmärrä sanoja, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeää on ystävällinen puhe ja rapsuttelu.

Joskus sekoitamme eläinten ja ihmisten maailman. Näin käy esimerkiksi silloin, kun hevosta syytetään ontumisen näyttelemisestä ja sanotaan, että sillä on huono työ­moraali. Eläin ei ymmärrä ihmisten maailman arvosidonnaisia käsitteitä.

Lemmikki ei välitä muotivillityksistä.

Kulutustottumuksemme heijastuvat lemmikkeihin. Trendikkäät luomu ja lähiruoka kiinnostavat myös eläinten ruuassa. Korostamme yksilöllisyyttä: etsimme ratkaisuja, jotka sopivat juuri minun lemmikilleni. Yhä useammalla on varaa tällaiseen.

Koira ei kaipaa meikkiä.

Kiinnitän joskus huomioni pitkäkarvaisiin koiriin, jotka on sullottu hankalasti talvivaatteisiin. Se on turhaa. Lämpimistä maista tulleiden rotujen vaatettaminen taas voi olla sääolosuhteissamme välttämätöntä.

Kammottavin ylilyönti, johon olen törmännyt, on koirien värjääminen. Koira ei kaipaa meikkiä. Kilpavarustelu on turhaa.

Vapaus on lemmikin luksusta.

Terveen eläimen tarpeiden tyydyttäminen ei vaadi kummia. Lemmikin kanssa on tarkoitus rentoutua, ei stressata.

Ihmisen ja eläimen mieltymykset kohtaavat, kun lähdet lenkille aurinkoiseen luontoon. Luultavasti lemmikkisikin haluaisi olla siellä.

Koirien ja kissojen olisi tärkeä päästä ulkoilemaan vapaina mutta turvallisesti. Lemmikki ei nauti liian valvotusta elämästä.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2018.

Nora Schuurman

50-vuotias eläintutkimuksen dosentti asuu miehensä ja lapsensa kanssa Kontiolahdella. Lapinkoiran, hevosen ja kahden ponin omistaja on koukussa saksanpähkinöihin.

Teemu Keskisarjan mielestä mahdollisuus päästellä höyryjä keskusteluissa on ainoa hyvä asia, mitä internet on tuonut tullessaan.
Teemu Keskisarjan mielestä mahdollisuus päästellä höyryjä keskusteluissa on ainoa hyvä asia, mitä internet on tuonut tullessaan.

SUORAT SANAT. ”Mahdollisuus päästellä höyryjä keskusteluissa on ainoa hyvä asia, mitä internet on tuonut tullessaan. Jos pojankoltiaisilla olisi ollut vuonna 1918 sama mahdollisuus, he eivät olisi lähteneet lumiseen metsään ampumaan lähimmäisiään”, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja.

Saamattomuus on onni.

”Suomessa ei ole ääriliikkeitä. Meillä on vain äärimmäistä liikkumattomuutta.

Monikulttuurisuuden puolesta puhujien ja maahanmuuttokriitikoiden ideologiset erot ovat vuonna 2018 paljon suurempia kuin punaisten ja valkoisten erot olivat vuonna 1918.

Silti meille ei tule uutta sisällissotaa. Se johtuu siitä, että suomalaiset vain vetelehtivät internetissä.”

Moni lähti sotaan seikkailemaan.

”1600- ja 1700-luvuilla suomalaiset tiesivät, mitä sota on. Siihen aikaan sota tuli kerran sukupolvessa. Kylät poltettiin, naiset raiskattiin ja iso osa nuorista miehistä katosi Keski­Eurooppaan kunnian kentille.

Vuoden 1918 suomalaiset tiesivät sodasta yhtä vähän kuin me nyt. Keskeinen tietolähde oli Vänrikki Stoolin tarinat, ja moni lähti pyssyilemään seikkailunhalusta, niin punaisten kuin valkoisten puolella. Ei sitä nuori ihminen tule ajatelleeksi, että siinä voi kuolla itsekin.

Suurinta osaa suomalaisista sota kiinnosti sen verran vähän, etteivät he lähteneet ammuskelemaan kummallekaan puolelle. He jäivät kotiin. Punakaarti ja valkoinen armeija saivat yhteensä liikkeelle alle puolet asekuntoisista miehistä.”

Vapaussota se oli.

”Paras nimi vuoden 1918 sodalle on vapaussota. Punaiset kaatuivat oman vapautensa puolesta siinä missä valkoisetkin. Sana vapaus toistui punaisten palopuheissa vähintään yhtä usein kuin valkoisten.

Punaisille vapaus tarkoitti, että saadaan olla vapaana työpaikalla ja kansanvalta toimii kunnissa ja kaupungeissa. Puheissa kuului työväenluokan vapaus, leipä ja rauha, ihan tätä normaalia vallankumouskamaa.”

Johtajat halusivat sotaa.

”Vapaussodan osapuolilla ei ollut järeitä erimielisyyksiä varsinaisista asioista. Molempien mielestä itsenäisyys oli hyvä asia, oli kiva saada leipää ja hyvä, jos tehtaat taas käynnistyisivät. Porvaritkin olivat taipuvaisia ajattelemaan, että maata pitää myöhemmin jakaa torppareillekin.

Sota syttyi, koska niin moni johtajista halusi sitä sodan itsensä vuoksi. Punapäälliköt halusivat tehdä vallankumouksen niin kuin bolsevikit Pietarissa, vaikka he olivat saaneet kaikki vaatimuksensa läpi jo marraskuun suurlakossa 1917. Valkoisella puolella jääkärit ja tsaarin upseerit ajattelivat uraansa.

Kyllä monet rivimiehistäkin hyppäsivät vapaaehtoisesti liekkeihin, mutta johtajissa rauhantahto oli äärimmäisen vähäistä. Niin se on aina. Sotilaiden homma on sotiminen, ja sotia syttyy harvoin. Moni ei pääse sotimaan kertaakaan uransa aikana.

Mitä Mannerheim ja 500 muuta suomalaista tsaarin upseeria olisivat tehneet, jos punakaartit ja suojeluskunnat olisivat riisuutuneet aseista tammikuussa 1918? Ei heillä olisi ollut mitään hommaa. Sotilaiden homma on sotiminen.”

Nälkä oli pahin sotarikos.

”Ihmisten tappaminen nälkään leireillä oli vuoden 1918 pahin sotarikos. Siellä kuoli 13 500 ihmistä, paljon enemmän kuin teloituksissa. Kyse ei ollut yhdestä kostonkiihkoisesta hetkestä, vaan tappaminen jatkui monta kuukautta. Siitä olivat vastuussa kaikki tasot poliitikoista virkamiehiin ja sotilaisiin.

Nälkään tappaminen oli paitsi kostonhimoa myös kaikkein julminta virkamiehen välinpitämättömyyttä. Ruokapakettien toimittaminen vangeille kiellettiin monen kuukauden ajan käsittämättömillä perusteilla.

Vangeille ei järjestetty edes puhdasta vettä, vaikka joka leirin lähistöllä oli kaivoja, järviä ja jokia. Vartijat olisivat voineet panna luottovangit kiikuttamaan leiriin korennolla niin paljon vettä kuin tarvittiin.

Silkkaa rääkkäämistä se oli.”

Höyryt pitää päästellä.

”Mahdollisuus päästellä höyryjä keskusteluissa on ainoa hyvä asia, mitä internet on tuonut tullessaan.

Jos pojankoltiaisilla olisi ollut vuonna 1918 sama mahdollisuus, he eivät olisi lähteneet lumiseen metsään ampumaan lähimmäisiään.

Muuta hyvää internetissä ei sitten olekaan. Se vie ihmiseltä hirveästi työ- ja vapaa-aikaa, jonka voisi kanavoida johonkin hyödylliseen.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/2018.

 

Teemu Keskisarja

46-vuotias historioitsija asuu Helsingissä ja valmistelee syksyllä ilmestyvää kirjaansa Aleksis Kivestä. Hänen mottonsa on: ”Muuten olen sitä mieltä, että internet on tuhottava.”