Kaipaako itsekunnioituksesi kohentamista? Paljon voi tehdä ajatuksen voimalla. Kokeile näitä tapoja.

1. Ymmärrä, että olet huipputyyppi.

Jokaisessa on jotain ihan mielettömän hienoa. Sitä ei mikään tai kukaan voi viedä.

Sinun mahtavuuteesi ja ainutlaatuisuuteesi ei vaikuta se, miltä näytät, mitä ihmiset sinusta sanovat tai mitä olet saavuttanut. Et tarvitse mitään näyttöjä tai syytä itsesi arvostamiseen.

Et ole kuka tahansa. Olet ainoa sinä koko maailmassa.

2. Keskity siihen, mitä rakastat.

Paras tapa ymmärtää oma arvonsa on keskittyä kaikkeen siihen, joka tekee sinulle hyvää. Tutki itseäsi ja löydä ne asiat, joille palat. Niihin keskittymällä opit viis veisaamaan siitä, mitä muut ajattelevat.

Innostu elämästä ja siitä, mistä pidät.

3. Unohda täydellisyyden tavoittelu.

Jos jokin menee pieleen, älä haaskaa aikaa moittimalla siitä itseäsi. Olet loistava joka tapauksessa, eikä kukaan muu voi määritellä, millainen sinun pitäisi olla.

Nauti siitä, että olet elossa ja että voit myös oppia matkan varrella kaikenlaista.

4. Ole kiltti muille.

Sinuun itseesi vaikuttaa ihmeen paljon se, miten suhtaudut ihmisiin ja maailmaan ympärilläsi. Kohtele muita lempeästi ja näe se hyvä, mikä koko ajan olisi nähtävissä. Alat yllättäen tuntea paljon enemmän myönteisiä tunteita. Myös itseäsi kohtaan.

5. Älä odota hyväksyntää muilta.

Kellään muulla ei ole oikeutta kertoa, minkä arvoinen olet. Jos et jollekulle kelpaa, anna hänelle tyynesti mielessäsi anteeksi: hänen elämässään jokin on tehnyt hänestä kapeasti ajattelevan.

Olet uskomaton ja ainutlaatuinen, ja olet ollut sitä aina. Se ei ole jotain, mitä joku muu voisi kiistää.

6. Älä muistele vanhoja.

Älä jää jumiin niihin hetkiin, jolloin toisten kanssa on ollut vaikeaa. Ihmisyyteen kuuluu myös raskaita asioita. Ikävää käytöstä voi selittää kärsimys, joka ei näy päälle.

Jos joku on hylännyt sinut, älä haaskaa aikaa myöskään sen muisteluun: menetys oli oikeasti suurempi hänelle kuin sinulle. Keskity ihmisiin, joita elämässäsi on nyt ja jotka ymmärtävät arvostaa sinua.

7. Suhtaudu itseesi kuin parhaaseen ystävään.

Paras ystävä tietää, miten sinua voi ilahduttaa ja rohkaista. Hän ei painosta eikä syytä, vaan antaa sinun olla itsesi.

Mitä jos opettelisit suhtautumaan itseesi niin kuin paras ystävä suhtautuu? Ole itseäsi kohtaan lempeä ja keskity siihen, mikä sinussa on hienoa. Sinusta löytyy paljon sellaista, mistä voit olla ylpeä ja onnellinen. Ajattele kaikkea sitä usein.

Lähde: Howtoforgivepeople.com

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.