Suomi on syrjätettyjen vanhusten maa, jossa iäkkäille syötetään liikaa lääkkeitä ja liian vähän ruokaa, sanoo emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä.

Maailma on työikäisiä varten.

Yhteiskunnassamme kaikki on suunniteltu nuoria ja hyväkuntoisia varten. Puhelimet kehitellään yhä pienemmiksi, eikä vessaan pääse rollaattorilla. Lääkepurkkien avaaminen vaatii näppäriä sormia, samoin vaativat korujen lukot, paitojen napit, kaikki. Yhteiskunnasta tulisi demokraattisempi, kun iäkkäät otettaisiin mukaan kaikkeen suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Naapurit sulkevat sydämensä.

Ikääntyvät ihmiset haluaisivat asua kotona, ja päättäjät kannustavat siihen. Naapurit eivät kannusta. Yhtiökokouksissa nuoret jaksavat huutaa, että suihkutiloihin ei laiteta tukikahvaa, kun sitä ei halua kuin pari vanhaa asukasta. Vaikka se kahva maksaisi muutaman kympin ja sen avulla huonokuntoiset voisivat käydä itsenäisesti suihkussa. Monen vanhuksen kotona asumisen este on taloyhtiön välinpitämättömyys ja naapureiden itsekkyys. Suomalainen perisynti on, että ei sallita erilaisuutta.

Vanhuksia lääkitään kuoliaiksi.

Olen nähnyt 20 viime vuoden aikana jatkuvasti, kuinka täysin turrutettu ihminen on palannut kuoleman rajalta, kun lääkkeitä on vähennetty. Joka vuosi sadat vanhukset Suomessa ylilääkitään liikuntakyvyttömiksi. Jos iäkkäällä on kuutta eri lääkettä tai enemmänkin, tarvitaan kokonaisarviointeja, joissa on lääkärin lisäksi hoitaja, farmaseutti, ihminen itse ja tarvittaessa omainen. Pitää katsoa koko lääkelista: ovatko kaikki tarpeen, onko annos oikea, vaikuttavatko lääkkeet toisiinsa. Iäkkäiden oireet eivät välttämättä johdu sairauksista. Täällä luullaan vanhenemisen olevan sitä, että ihminen menee jäykäksi, unohtaa sanoja ja makaa suu auki sängynpohjalla. Se voi johtua myös lääkkeistä.

Lääkärit eivät tunne vanhuutta.

On paljon hoitajia ja lääkäreitä, joiden ei pitäisi koskaan olla tekemisissä vanhusten kanssa, koska he eivät ymmärrä vanhusten sairauksien erityispiirteitä. Muistelu ja muisteluterapia parantavat vanhusten masennusta yhtä tehokkaasti kuin masennuslääkkeet. Myös sosiaalisuuden ja liikunnan parantava vaikutus on todella hyvä. Näitä vain ei lääkäreille opeteta, ja kun lääkärit eivät tunne niitä, he pitävät niitä humpuukina. Lääketiede on nimensä mukaisesti lääkkeillä hoitava tiede.

Osa iäkkäistä näkee nälkää.

Ravitsemus pitäisi saada osaksi vanhusten hoitoa. Ei tarvitse kuin mennä sairaalan ovesta sisään laboratorioon ja röntgeniin, niin näkee liian laihoja, vanhoja ihmisiä. Mietin monta kertaa, että voi kun tuolle ihmiselle joku kertoisi, mitä pitäisi syödä, ja olisi vielä järjestämässä sitä ruokaa. Nälkää nähdään myös laitoshoidossa. Muistisairaus ei laihduta vanhusta vaan se, että hän ei saa tarpeeksi ravintoa.

Vanhuksia syrjäytetään.

Meillä on syrjäytyneitä vanhuksia, mutta vielä enemmän syrjäytettyjä. Palvelujärjestelmä tekee sen. Joku käy jakamassa lääkkeet ja kurkkaamassa, että vanhus on elossa. Ruokapalvelu nakkaa ruuan ovesta sisään sen sijaan, että hakisi vanhukset päiväkeskuksiin syömään ja tapaamaan muita. Ajatellaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta vanhalla ihmisellä ei enää ole arvoa. Vanhus on kuluerä. Jos minulla olisi valta, muuttaisin ensimmäiseksi tämän arvomaailman.

Työikäiset pelkäävät kuolemaa.

Vanhuksia kohdellaan Suomessa kaltoin yleisen tietämättömyyden ja taitamattomuuden vuoksi. Kaikkein suurin huonon kohtelun syy on kuitenkin työikäisten oma vanhenemisen pelko. Kun on raihnaisen vanhuksen tai muistisairaan kanssa, tulee olo, että herrajumala, minäkin voin joskus olla tuommoinen. Oma kuolemanpelko on niin valtava, että se koetetaan poistaa kieltämällä koko vanhuus.

Vierailija

Sirkka-Liisa Kivelä: Vanhus on kuluerä

Murheellista luettavaa mutta totta. Varsinkin osio, jossa kuvaillaan lääkkeiden suunnatonta määrä, jota vanhoille ihmisille määrätään.Seurasin sitä äitini osalta. Täytettyään 85 hän päätti, että jättääosan lääkkeistä pois. Ainakin jatkuva päänsärky parani. Tulevaisuus peloittaa. Meillä ei ole sukua, joka kantaisi vastuuta vanhoista ihmisistä. Kauhistus on joutua kotihoidon varaan. Senkin monia mielettömyyksiä jouduin äitini kohdalla seuraamaan, Kunpa pysyisi vireäni kauan!
Lue kommentti
Vierailija

Sirkka-Liisa Kivelä: Vanhus on kuluerä

Totta kyllä kauhulla ajattelee varsinkin niitä ikäihmisiä joilla ei ole puolustajia tässä yhteiskunnassa. Surullista kun kaikki menee nuorten ehdoilla, ropotit näyttävät olevan heidän tarjoamia käsiä, nähtävästi kotihoidossa kaikki tehdään nykyisin kiireellä ja äkkiä pois asiakkaan luota ettei vaan mitään ylimääräistä tarvitse tehdä.
Lue kommentti
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.
Sovellusasiantuntija Tuula Pajamäki, 58, asuu Nakkilassa. Hänellä on kolme aikuista poikaa. Tuulan mielestä kauhujen joulu olisi aattoillan vietto hotellissa vieraiden ihmisten kanssa seuraleikkejä leikkien.

Joulu yksin ei ole välttämättä yksinäinen. Se voi olla oma valinta.

Yksin voi olla ihanaa.

Olen aina rakastanut joulua. Tunne on säilynyt, vaikka eri elämänvaiheissa olen viettänyt hyvin erilaisia jouluja.

Erosin toisesta avioliitostani joitakin vuosia sitten. Sen jälkeen olen ymmärtänyt, kuinka upea yksin vietetty joulu voi olla.

Aattona käyn iltapäivällä hautausmaalla ja ateriaa valmistellessani kuuntelen taustalla aaton lastenohjelmia. Kuuseen ripustan jokaisen poikani oman enkelin. Kynttilöitä pitää olla ja hiljaisuutta, joulumusiikkikaan ei saa soida liian kovalla.

Joka joulu tirautan yhden itkun, se on melkein jo perinne. En itke yksinäisyyttäni, mutta muistelen lapsuuden jouluja ja edesmenneitä läheisiäni. Jouluitku on vapauttava, ei surullinen. Se tulee kaipuun, tuoksujen ja hyvän olotilan sekoituksesta.

Rohkeutta on tehdä omanlainen joulu.

Nautin, kun saan viettää jouluaattoillan yksin pipareiden, hyvän viinin ja juustojen kera. Vielä kymmenen vuotta sitten en ehkä olisi uskaltanut kertoa tätä ääneen. Nykyisin välitän paljon vähemmän siitä, mitä muut ajattelevat valinnoistani.

Traditiot ovat minulle tärkeitä, mutta uskallan päästää niistä irti, kun on sen aika.

Laskeudun jouluun pikkuhiljaa jo pyhäinpäivästä lähtien. Laittelen kotiin jouluvaloja ja koristeita. Teen perinteiset jouluruuat: tärkeimpiä ovat lanttulaatikko, kinkku ja satakuntalainen sallatti.

Sukujoulua ei pidä vääntää väkisin.

Ymmärrän, että yksinolo jouluna voi olla musertavaa, jos se on vastentahtoista. Minulle se on oma valintani. Läheiset ovat silti tärkeä osa jouluani.

Kun kolme poikaani muuttivat yksi kerrallaan pois kotoa, sanoin kaikille saman asian: viettäkää sellainen joulu kuin itse haluatte. Aattona ei ole pakko tulla käymään.

Tapaan kyllä kaikkia lapsiani ja heidän perheitään joulun aikaan. Yhden luona saatan käydä puurolla, toinen tulee kumppaneineen luokseni syömään joulupäivänä ja kolmas ehkä tapanina.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joskus poikani ehdotti, että kokoontuisimme koko klaani yhteen vaikka aatonaattona. Tulimme yhdessä siihen tulokseen, että ajatus on kaunis, mutta toteutus turhan stressaava. Nykyinen järjestely sopii meille.

Miniäni ovat minulle rakkaita. Sen vuoksi säästän heidät siltä, että pakottaisin koko suvun kolmeksi päiväksi samojen seinien sisään.

Joulu saa muuttua.

Joulun viettäminen yksin ei ole ollut minulle erityinen tavoite tai valinta. Joulu on vain muotoutunut luonnostaan tällaiseksi vuosien saatossa.

Lapsuudenkodissani joulua valmisteltiin uutterasti joulurauhan julistukseen asti. Sen jälkeen aika tuntui pysähtyvän joulunpyhiksi.

Kun poikani olivat pieniä, vietimme perinteisiä lapsiperhejouluja. Silloin oli ihanaa katsella lasten intoa ja odotusta, mutta lasten kuuluu kasvaa ja alkaa elää omaa elämäänsä. Uusiin elämäntilanteisiin on helpompi sopeutua, kun ei haraa niitä vastaan.

Älä odota kiiltokuvaa.

Media muokkaa käsitystä täydellisestä joulusta. Minullakin on mielessä tavaratalon joulumainos monen kymmenen vuoden takaa. Siinä siistiksi suitut lapset ja koko suuri suku istuu pitkän pöydän ääressä. Kattaus on virheetön, samoin kaikkien ilmeet.

Muistan ennen ajatelleeni, että tuohon en koskaan yllä. Nyt ymmärrän, ettei tarvitsekaan.

Joulutonttu

Tuula Pajamäki, 58: ”Nautin, kun saan viettää joulua yksin”

Kun elin kahden poikani kanssa meillä oli ihania jouluja, perinteisiä.Sellaisia mitkä opin lapsena.Laitoin ja touhusin , niin kuin äiti oli opettanut.Jotain uutta tuli mukaan silloisesta kotimaastani. Äiti oli joskus mukana mutta hänkin haluasi useimmiten viettää joulunsa kotonaan. Joulu on aina ollut mun juttuni ja lapsuusjoulut saavat mut kaipaamaan sitä aikaa takaisin. Joskus kesälläkin on etsittävä lapsuusajan joulukoristeet esille.Äidinäidin ja äidin antamat. Vanhat joululiinat. Olin...
Lue kommentti
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.
Kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen, 44, asuu Turussa perheensä kanssa. Hän opettaa suomen kieltä ja kirjallisuutta Luostarivuoren koulussa. Kinnusen molemmat romaanit Neljäntienristeys (2014) ja Lopotti (2016) nousivat Finlandia-ehdokkaiksi.

SUORAT SANAT. Teineillä on paha maine tuiskahtelevina, epäkohteliaina mörökölleinä. Oikeasti he ovat hienoja tyyppejä, sanoo kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen.

Teinien kanssa on kivaa.

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?” Ei todellakaan ole, vaan äärimmäisen ihanaa.

Teinit ovat mahtavia tyyppejä. Pidän kasvattajan roolista, vaikka kasvattamisella on ikävä klangi: se liitetään helposti kurinpitoon. Tykkään olla aikuisena läsnä nuorten elämässä ja vastata heidän kysymyksiinsä. Millainen pitää olla, että on pidetty? Olenko ok, vaikka en tajua matematiikasta mitään? Olenko vain minä vai kaikki muutkin vähän eksyksissä?

Kun kerron työskenteleväni yläkoulun opettajana, ensireaktio on usein sama: ”Eikö se ole kauheaa?”

Teini elää herkkää aikaa lapsuuden ja aikuisuuden kynnyksellä. Siinä iässä harvinaisen moni asia askarruttaa: aikuistuminen, seksuaalisuus ja tulevaisuuden suunnittelu.

Teinit eivät ole mörököllejä.

Oman kokemukseni mukaan uuden sukupolven teinit ovat lahjakkaita keskustelijoita ja hyviä perustelemaan kantansa. Vaikka sukupuoliroolit istuvat sitkeässä, ne ovat vähitellen murtumassa. Tytön ei enää tarvitse olla hiljaa, vaan ilmaisunvapaus kuuluu kaikille.

Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin avautuminen voi vaatia houkuttelua. Se ei tarkoita, etteikö nuori tahtoisi rupatella vanhempansa kanssa. Keskusteluyhteys vaatii yksinkertaisesti sopivien tilanteiden luomista yhdessäolon kautta. Tärkeintä ei ole paikka, vaan kiireetön tunnelma. Se voi löytyä päivällisellä, kirjastoreissulla tai metsäretkellä. Kysy, miten menee, ja pysähdy oikeasti kuuntelemaan vastausta.

Teinin ei tarvitse pärjätä.

Maailma aukeaa teinille helposti kaoottisena. Siksi nuorelle on tärkeää osoittaa, ettei hän ole yksin. Hukassa saa olla ja apua saa – ja pitääkin – pyytää.

Yksinäisyys on yleistä kaiken ikäisten suomalaisten keskuudessa, mutta usein tuntuu, että teinit jäävät erityisen yksin. Heidän itsenäisyydellään jopa ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin. Pärjäämisen korostaminen kulttuurissamme kannattaa kyseenalaistaa.

Teinien itsenäisyydellä ylpeillään: meidän lapsi on niin reipas ja pärjää itsekseen, se vietti koko kesän kotona yksin.

Teinin suru on totta.

Unohda päteminen, sillä teini ei kaipaa ylhäältä päin neuvomista. On tärkeää ymmärtää, että aikuiselle arkipäiväisen kuuloiset ongelmat ovat nuorelle isoja juttuja.

Kun ensimmäinen parisuhde loppuu, ”se kuuluu tuohon ikään” -lause ei lämmitä. En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

En minäkään haluaisi eron hetkellä kuulla mummoltani, että avioero kuuluu tiettyyn ikään.

Some tekee teinille hyvää.

Sosiaalinen media ei ole sen pahempi muoti-ilmiö kuin mikään muukaan. On totta, että teinien keskittymiskyky on välillä koetuksella, mutta heidän aktiiviseen somettamiseensa liittyy myös paljon hyvää. Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Kysyin taannoin seiskaluokkalaisilta, kuinka monella on netin kautta ystävä, jota ei ole koskaan tavannut. Kolme neljäsosaa viittasi. Joillekin nettiystävä oli se läheisin, jolle voi kertoa ihan kaiken. Se on lohdullista.

Somen kautta se välitunnilla yksin nurkassa kyhjöttävä tyyppikin voi löytää ryhmän, johon kuulua.

Teiniltä voi oppia paljon.

Arvomaailmaltaan nuoret ovat vanhempiaan liberaalimpia. Lisäksi teini-ikäiset ovat suoria ja mutkattomia, ja se on hienoa. Palaute tulee äkkiä – oli se myönteistä tai kielteistä. Teinit eivät pelaa pelejä tai pullota mielipahaansa, vaan purskauttavat tunteensa ulos. Aikuisilla olisi siitä oppimista.

Teinit eivät suhtaudu juuri mihinkään hohhoijaa-asenteella, sillä he eivät ole ehtineet kyynistyä. Maailma on heille uusi ja kiinnostava. Siitä voimme olla heille suorastaan kateellisia!

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Ria Hafren kirjoitti: Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta... Hei Ria, hauska kuulla! Ja niin se aika kiitää...
Lue kommentti
Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Kirjailija ja yläkoulun opettaja Tommi Kinnunen ylistää teinejä: ”Oikeasti he ovat hyviä keskustelijoita ja mahtavia tyyppejä”

Minusta edellisenkin sukupolven teinit olivat fiksuja, kohteliata, iloisia ja mukavia. Kun tyttäreni oli teini-ikäinen meillä ramppasi paljon teinejä. Heidän kanssaan oli mielenkiintoista keskustella. Siitä on pyöreästi 25 vuotta...
Lue kommentti