Vuoden raskain työviikko on usein se viimeinen ennen lomaa. Tässä yhdeksän tapaa lähestyä lomaa helpommin.

 

Loma alkaa mukavammin, kun valmistaudut siihen jo töissä. Työnohjaaja ja joogaohjaaja Sari Marita Ikäheimo Suomen työnohjaajat ry:stä kertoo, miten.

1. Paina jarrua

Kun kiire tuntuu olevan kovimmillaan, pysähdy hetkeksi. Päässä pyörivien keskeneräisten tehtävien sekamelska ahdistaa takuulla. Kun yrität ajatella ja tehdä monta asiaa samaan aikaan, tulet vain lietsoneeksi paniikkia entisestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Keskity hengitykseen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun sinusta tuntuu kaoottiselta etkä tiedä mihin tarttua, hanki käyttäytymiseesi selkeyttä. Anna hengityksen kulkea luonnollisesti ja seuraa sisään- ja uloshengittämisen vuorottelua. Rauhoitut vähitellen. Hengittämistä seuraamalla voi myös laskea kohonnutta verenpainetta. Poistu vaikka työpisteeltä vessaan, jotta saat olla rauhassa.

3. Tee lista ennen lomaa tehtävistä asioista

Kirjoita lomaa edeltävälle viikolle lista töistäsi. Mieti, mitkä asiat ovat ehdottoman tärkeitä ja mitkä voivat odottaa. Vaikka jokin tehtävä tuntuisi tärkeältä, mieti onko se sitä todella. Harvoin on kyse ihmishengistä.

4. Tee lista töistä, jotka on tehtävä loman jälkeen

Todennäköisesti murehdit töitä loman aikana vähemmän, kun työpöydällä odottaa lista, josta voit aloittaa.

5. Järjestä työpöytäsi tai kaappisi

Työpisteen siistiminen on tärkeä rituaali, joka auttaa aivojasi siirtymään kohti lomaa. Kun työpöytä tai pukukaappi on siisti, on töihin myös mukavampi palata.

6. Älä suostu ryhmäpaniikkiin

Ympärilläsi saattaa olla paljon työkavereita, jotka purkavat ääneen työahdistustaan. Paniikki tarttuu helposti sinuunkin, vaikka oma tilanteesi ei hirveä olisikaan. Hakeudu tietoisesti paikkaan, jossa voit viettää hetken aikaa itseksesi. Syö vaikka lounas yksin. Saat tilaa omalle ajattelulle, kun poistut hetkeksi muualle.

7. Keskity positiiviseen puheeseen

Pohdi itseksesi, mitä loma sinulle merkitsee ja mitä arvostat lomassa eniten. Mieti, voisitko aloittaa loman suunnittelematta sitä etukäteen. Kunnon hengähdystauko loman alussa on monelle paikallaan. Haasta myös työkaverit juttelemaan mukavista lomasuunnitelmistaan. Positiivisuus voi levitä.

8. Juokaa lomakahvit

Työpaikoilla monet lähtevät lomalle samoihin aikoihin. Juokaa lomallelähtijäiskahvit koko porukalla. Siirtymäriitit katkaisevat ajanjakson ja ovat merkki siitä, että nyt alkaa jo jotain muuta.

9. Älä ole tavoitettavissa

Etenkin asiantuntijatöitä tekeviltä unohtuu joskus, ettei lomalla pidä olla puhelimen päässä. Aseta sähköpostiisi ja puhelimeesi automaattinen vastausviesti, jossa kerrot, milloin palaat töihin. Mieti samalla, kannattaisiko loman aluksi pistää puhelin kokonaan syrjään, edes yhdeksi päiväksi?

Vinkit antoi Työnohjaaja STOry ja joogaohjaaja SJL Sari Marita Ikäheimo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla