Joulu on ihana, lämpöinen juhla, mutta monissa se herättää myös ahdistusta. Tässä viisi hyvää keinoa, joilla pidät jouluahdistuksen loitolla.

1. Vältä olemasta marttyyri

Marttojen suosittu slogan ”jos et aio viettää joulua komerossa, älä siivoa sitä”, on loistava.

"Joulun ikävä kaava on: ensin tulee kiukku, sitten riita ja sitten syntyy marttyyri", sanoo kouluttaja Anna-Liisa Valtavaara, joka on kirjoittanut useita teoksia kiltteydestä.

Marttyyreja ilmaantuu etenkin joulun tienoilla: yksi touhuaa vimmaisesti, ja hänen mielestään muut eivät sitä huomaa tai osaa antaa sille arvoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Etenkin tyttäriin tuo iskee pahimmin, kun he alkavat pyörittää sitä, miten omassa lapsuudenkodissa on tavattu toimia. Ei tarvitse mennä siihen samaan, mitä oma äiti on tehnyt."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Muista lepo ja joulun tarkoitus

Jouluna ei tarvitse väsätä sataa sorttia joulun perinneruokia. Varsinkin jos syömättä jääneet kipataan roskiin, ja siitäkin tulee huono omatunto.

"Kenenkään arvon äitinä, puolisona tai lapsena ei pitäisi olla kiinni siitä, kuinka on joulu laitettu", Valtavaara muistuttaa.

3. Ole lujana lahjapäätöksissä

Usein päätetään, että aikuisten kesken ei osteta lahjoja. Mutta mitä tapahtuukaan: yksi jos toinenkin alkaa siitä lipsua. Silloin Valtavaaran mielestä ostetaan lahjoilla hyväksyntää. 

"Kannattaa jo hyvissä ajoin alkaa muistutella toisia, että nyt on sitten tosiaan sovittu, ettei aikuisten kesken osteta lahjoja. Jos lahjoja kuitenkin haluaa antaa, voi päättää yhdessä, minkä verran lahja saa maksaa."

4. Pyydä ja anna anteeksi

Jos riita paukahtaa päälle ja joulu menee pilalle, Valtavaaran mielestä on paikallaan pysähtyä tuumimaan, miksi niin kävi. Etenkin selkeän syypään, esimerkiksi ilkeästi sanoneen, on syytä mennä itseensä ja miettiä mitä tuli tehtyä.

"On hyvä osata sekä pyytää että antaa anteeksi."

5. Toteuttakaa yhteinen joulu

Valtavaaran mielestä hankauksia aiheuttaa, jos pariskunta on tuonut omista kodeistaan perintöinä hyvin erilaiset tavat viettää joulua. Toinen kriisin paikka voi olla, jos molempiin vielä kohdistuu lapsuudenkodista paineita tulla vierailulle.

"Sopikaa hyvissä ajoin, mitä kunkin omasta perinteestä toteutetaan ja missä joulu vietetään. Pysykää päätöksessä ja tukekaa toisianne. Eri vuosina voi myös toimia eri tavoin, rauhassa harkiten. Yksineläjäkin saa haluta erilaisen joulun kuin mitä lapsuudenperheessä oli."

 

Neuvot antoi kirjailija ja kouluttaja Anna-Liisa Valtavaara, joka on kirjoittanut mm. kirjat Kiltteydestä kipeät (2012) sekä Huolena huolehtiminen (2013).

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla