Joulu on yhdessäolon aikaa, mutta pakkojoulu omien tai kumppanin vanhempien luona saattaa ahdistaa. Silloin on paikallaan miettiä, millaisen joulun itse todella haluat.

Moni sinkku ja perheellinen kipuilee jouluna sitä, että on suorastaan pakko mennä omien tai kumppanin vanhempien luo joulunviettoon.

"Pakon taustalla voi olla vanhempien hyvä tarkoitus. Se voi kuitenkin olla myös kykenemättömyyttä kunnioittaa aikuisen lapsen tarvetta omaan elämään", sanoo kirjailija, teologi ja kouluttaja Anna-Liisa Valtavaara. Hän on kirjoittanut muun muassa teoksen Kiltteydestä kipeät.

Valtavaara lisää, että joskus on niinkin päin, että aikuiset lapset odottavat vanhempiensa täyttävän heidän toiveensa

"Tärkeintä on miettiä, mitä itse haluat joululta. Punnitse, onko järkevää mennä vanhempien luo, vaikka et halua, ja mitä seurauksia siitä on? Näyttelevätkö kaikki iloista? Ovatko kaikki pahalla päällä ja palaavat kotiin katkerin mielin?"

Velvollisuus, syyllisyys vai oma halu?

Valtavaara arvioi, että sinkkuihin kohdistuu joskus isompi paine kuin perheellisiin. Heillä kun ei muka ole muuta tekemistä.

Iäkkäät vanhemmat saattavat painostaa sinkkuna elelevää jälkikasvuaan sanomalla, että olo on sen verran huono, että tämä joulu voi olla viimeinen.

Niin sanottuja viimeisiä jouluja saattaa kuitenkin kohta olla kymmenkunta ja lapsonenkin huitelee viisissäkymmenissä.

Sama viimeiseen jouluun vetoaminen pakottaa usein myös perheellisiä lähtemään mummolaan.

"Tilanne on hankala ja syyllistävä, mutta mieti kaikesta huolimatta, missä itse haluat viettää joulun. Tahdotko olla yksin tai oman perheesi kanssa vai haluatko todella lähteä vanhempiesi luo. Jos päätät mennä, päätä myös pysyä hyväntuulisena."

"Käy läpi sekin, että kyseessä voi todella olla se viimeinen joulu. Mutta onko silloinkaan parempi viettää juhlapyhät ahdistuneena vanhempiensa luona vain odottaen, milloin voi lähteä pois? Voi ajatella niinkin, että viettää joulun omassa kotona ja jaksaa sitten mennä muulloin käymään."

"Jos päätät mennä, voit lyhentää vierailuaikaa. Sen sijaan että vietät vanhempien luona koko jouluviikon, oletkin siellä vain yhden tai kaksi yötä."

Ole ajoissa liikkeellä

Anna-Liisa Valtavaaran mielestä päätös joulusta kannattaa joka tapauksessa tehdä ajoissa, varsinkin jos asia on jo aiemminkin ollut ongelmallinen. Aatonaattona ei kannata alkaa perua vierailuja.

Vierailun jättämisestä väliin voi puhua ensiksi loivennellen. Ehkä jopa annat ymmärtää, että ratkaisu koskee vain tätä joulua. Eletään joulu kerrallaan.

"Aloita asian pohjustus ja rohkeuden kerääminen jo kesällä. Kerro, että tänä vuonna pidämme vierailusta välivuoden, ja vietät vapaapäivät yksin, ystävien tai oman perheen kesken."

Lievennykset voivat mennä helpommin perille, kun ne tekee asteittain, vaikka vuosi vuodelta:

Ensin: Tulemme vain aattoillaksi ja sen jälkeen menemme omaan kotiin tai hotelliin yöksi.

Sitten: Kaikkia jouluruokia ei sitten tarvitse tehdä eikä ainakaan syödä.

Ja sitten: Ja emme muuten myöskään kierrä kaikkia sukulaisia läpi, vaan haluamme rauhoittua teidän kanssanne.

Taustalla usein puhumattomuus

Anna-Liisa Valtavaara muistuttaa, että sukupolvien välistä yhteyttä kannattaa aina vaalia, jos suinkin mahdollista. Toki yhteyttä voi pitää yllä muulloinkin, mutta jouluisin suhteiden laatu usein korostuu.

"Tapaaminen voi olla erityisen arvokasta myös lapsenlapsille, jotta he oppivat tuntemaan isovanhempiaan ja muitakin sukulaisia – sellaisina kuin nämä ovat."

Valtavaaran mukaan jouluongelmienkin taustalla saattaa usein olla puhumattomuus.

"Osapuolet eivät ehkä tiedäkään toistensa toveista, vaan vain olettavat ja touhuavat luulojensa perusteella."

Avointa ja rehellistä keskustelua kannattaa yrittää mahdollisimman varhain, eikä vasta räjähdyspisteen lähestyessä. Kun tiedetään toisten odotukset jo ennalta, säästytään monelta pettymykseltä.

Puhuminen ja anteeksianto antavat mahdollisuuden myös avata solmuja, jotka jo pääsivät syntymään.

"Vaikka jouluvierailu ei olisikaan aivan vuoden kohokohta, kannattaa miettiä, millä ehdoilla ja missä rajoissa se voisi kuitenkin onnistua niin, että kaikille osapuolille jäisi mahdollisimman hyvä mieli. Tai jos yhteydenpito ei luonnistu jouluna, niin miten ja milloin sitten?"

Eikö jaksaisi siivota? Ja pitääkö taas ostaa aikuisillekin lahjoja? Lue, miten voit välttää joulun muut kriisin paikat.

Tonttutyttö

Ahdistaako joulu vanhempien luona? Näin selviydyt siitäkin

Minusta on aivan ihanaa mennä lapsuuteni kotiin jouluksi, vaikka olen asunut omillani jo 8 vuotta ja avopuolisokin minulla on ollut jo useamman vuoden. Osallistun innoissani jouluvalmisteluihin: siivoan äitini apuna, haen isäni kanssa joulukuusen, teen jouluruokia, koristelen taloa ja lähden myös mielelläni valmistelemaan ainoan elossa olevan isovanhempani talon joulukuntoon. Avopuolisoni on joko mukanani valmisteluissa tai omien vanhempiensa tykönä. Koiranikin ovat erittäin tervetulleita niin...
Lue kommentti
Reissujoulu ahdistaa

Ahdistaako joulu vanhempien luona? Näin selviydyt siitäkin

Minä ja avopuolisoni vietimme kumpikin joulun omien vanhempiemme luona ja järjestely sopi meille mainiosti. Kun saimme lapsia, aloimme viettää joulun vanhempieni luona, sillä he asuvat lähellä meitä, samassa kaupungissa. Mieheni vanhemmat asuvat 200 kilometrin päässä. Nyt olemme viettäneet 7 joulua vanhempieni luona ja mieheni haluaisi tänä jouluna matkustaa omien vanhempiensa luokse. Ajatuskin siitä ahdistaa minua, ei huvittaisi millään pakata tavaroita ja lahjoja autoon ja lähteä reissuun...
Lue kommentti
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com