Aamuvirkkuus kannattaa, koska aamulla ihmisen mieli ja keho ovat parhaimmillaan. Usko tai älä. Muutos iltakukkujasta aamuvirkuksi on mahdollinen.

Jos torkutat aamuisin pari kertaa ja joudut juoksemaan bussiin, on aika tehdä parannus. Se kannattaa.

Syyn tietää jo vanha suomalainen sanalaskukin: aamu on iltaa viisaampi. Kehosi ja mielesi ovat levänneitä erityisesti varhaisaamulla. Silloin myös motivaatiosi on korkeammalla kuin myöhemmin illalla. Aamulla on vähemmän asioita, jotka saattavat vaikuttaa työhösi negatiivisesti.

”Aamuvirkuilla on parempi mahdollisuus menestyä töissä. He saavat yleensä parempia arvosanoja koulussa, joten he pääsevät arvostettuihin kouluihin ja työpaikkoihin”, sanoo biologian professori Christoph Randler.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tee siis parannus, illanvirkku! Tässä helpot askeleet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Selvitä motivaatiosi etukäteen

Haluatko hikoilla salissa, juosta metsässä vai laittaa terveellistä aamupalaa perheellesi? Jos tahdot nousta sängystä ajoissa, sinulla on oltava hyvä syy. Motivaatio saa sinut toteuttamaan tavoitteesi. Tarvittaessa kirjoita motivaatiosi ylös.

2. Nuku tarpeeksi

Et voi herätä pirteänä, ellet saa tarpeeksi unta. Mieti, mitä voit jättää tekemättä, jotta saat nukuttua tarpeeksi. Aikuinen tarvitsee keskimäärin 7–9 tuntia unta joka yö.

3. Pidä kiinni uniaikataulusta

Älä nuku hyvin silloin tällöin. Nuku hyvin joka päivä. Psykiatri Colette Haward varoittaa epämääräisestä uniaikataulusta eli siitä, että valvot viikonloppuna kaksi tuntia myöhempään kuin arkena.

”Meillä kaikilla on sisäinen kello, joka säätää elimistömme aktiivisuutta. Parin tunnin heitto suistaa sen kaaokseen”, Haward totea.

Tee itsellesi säännöllinen uniaikataulu ja sopeudu siihen 15 minuuttia kerrallaan. Jos päivällä nukuttaa, ota lyhyet nokoset.

4. Luo rentouttava iltarutiini

Rentouttava iltarutiini rauhoittaa mielesi ja ilmoittaa kehollesi, että uniaika on tulossa. Haward suosittelee 30 minuutin iltarutiinia, joka koostuu kolmesta askeleesta.

Käy suihkussa. Kehon lämpötila laskee, joten nukut paremmin.

Kirjoita ylös asiat, joista olet huolissasi. Tyhjennä mielesi. Himmennä valo ja hengitä sisään ja ulos säännöllisesti. Harjoittele lihasten rentoutusta.

Juo kuppi kofeiinitonta teetä ja mene peiton alle. Lue kirjaa 20 minuuttia.

5. Sisusta uniystävällisesti

Unelle suotuisa huone on puhdas, pimeä, viihtyisä ja hiljainen. Paras lämpötila on noin 20 astetta.

Jätä puhelin ja tabletit makkarin ulkopuolelle. Niiden sinertävä valo estää unihormoni melatoniinin syntymistä. Lopeta surffailu tunti ennen nukkumaanmenoa.

6. Nukahda

Ellet saa unta puolessa tunnissa, nouse sängystä. Lue kirjaa tai ratko sanaristikoita hämärässä 20 minuuttia. Huomaat, että silmäluomesi alkavat painaa.

7. Eroa torkkunapista

Kun kello aamulla soi ja haluat torkuttaa, paina torkkunappia, mutta nouse ylös. Venyttele, keitä kahvia tai raapusta unipäiväkirjaan – mitä tahansa, mikä saa sinut pysymään heräillä. Kun herätyskello soi uudestaan, olet valmis ihanaan päivään.

8. Ajattele hyviä asioita

Kun olet herännyt, muistuta itseäsi siitä, miksi heräsit varhain. Mieti hyviä asioita, joita voit sen ansiosta tehdä. Väsymyksen valittaminen ja päivän ikävien asioiden miettiminen ovat huono tapa aloittaa päivä eivätkä ainakaan edistä aamuvirkkuuttasi.

 

Lähde: Lifehack.org

 

 

 

Rise, no shine.

Nyt täytyy kyllä olla eri mieltä. Minä olen pienestä pitäen ollut todella vahvasti iltavirkku ja aamuntorkku, ja siihen ei ole mitkään kikkakolmoset koskaan auttaneet. Ilmeisesti lisämunuainen erittänyt snadisti liikaa kortisolia aina. Mutta tosiaan, ei aamuvirkuksi noin vaan ryhdytä, eikä iltavirkuksi tulla laiskuuttaan.

Vaikeaa se varmaan on! Itse olen iltavirkku, joka meni naimisiin aamuvirkun kanssa ja vähitellen tässä vuosien mittaan rytmini on muuttunut kohti aamuvirkkuutta. Puolisoni rytmi on vahvempi kuin minun, selvästi. Mutta mitään fyysistä syytä iltavirkkuudelleni ei ole, ja jos minut jättää viikoksi yksin kotiin, alan kukkua iltaisin pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla