Jos et tiedä, mitä sanoa, kun joku purkaa sinulle huoliaan, lue tämä juttu. Lohduttamisen taidon voi oppia.

Lapsi suree huonosti mennyttä koetta, vanha äitisi alkaa puhelimessa taas kertoa juurta jaksaen nivelsärystään, ystävä avautuu viinilasin ääressä erostaan. Tuttuja tilanteita? Jos onnistut lohduttamaan, toisesta tuntuu paremmalta ja sinusta hyvältä, koska pystyit auttamaan. Jos taas epäonnistut, uuvut ja tunnet olosi hyödyttömäksi.

Oikeastaan lohduttaminen on yllättävän simppeliä: hyväksy ja rauhoita. Myötäile toisen tunnetta, mutta älä anna sen vaikuttaa omiin tunteisiisi.

Näin sen teet:

1. Hyväksy

Hyväksyntä tarkoittaa käytännössä sitä, että annat ihmisten ja tilanteiden olla sellaisia kuin ne ovat. Älä tuomitse tai yritä muuttaa mitään. Älä kauhistele tai säälittele, kuuletpa mitä tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Rauhoita

Älä anna lohdutettavasi tunteen tarttua itseesi. Mitä enemmän otat toisen tunnetta kantaaksesi, sitä todennäköisemmin sinusta alkaa tuntua yhtä surkealta. Jos toinen on ahdistunut, paras apu hänelle on olla ahdistumatta itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos toinen itkee särkynyttä sydäntään, älä yritä tukahduttaa hänen tuskaansa. Jos toinen purkaa työhuoliaan, älä ala kertoa, mitä hänen kannattaisi tehdä. Sen sijaan että yrittäisit ratkaista läheisesi ongelman, anna hänen kertoa siitä. Kuuntele ja ole läsnä.

Luot rauhoittavan tilanteen, jonka läheisesi tarvitsee oivaltaakseen itse ratkaisun ongelmaansa.

Surullinen, hermostunut tai ahdistunut ihminen nauttii tyynestä seurasta. Voit tehostaa vaikutelmaa ystävällisellä kosketuksella tai halauksella.

3. Kuuntele

Tämä on pohjimmiltaan ammattiterapeutin työtapa. Myötätuntoisesti kuuntelemalla hän heijastelee potilaan omia mietteitä. Niin voi toimia, vaikka et ammattilainen olisikaan. Jos joku kertoo sinulle ongelmastaan, toistele vastaukseksi hieman eri sanoin sitä ydinasiaa, josta hän sinulle puhuu. Esimerkiksi näin:

Murehtija: "Minulla on kaikkien aikojen kehnoin päivä. Työ stressaa ja koira sairastui."

Lohduttaja: "Voi, sinulla on tosiaan haastava tilanne."

Murehtija:" Pelkään, etten pysty hoitamaan Murua tarpeeksi hyvin ja se on ihan yksin kotona."

Lohduttaja: "On vaikea huolehtia yhtaikaa lemmikistä ja töistä."

Kirjoitettuna tämä kuulostaa typerältä, mutta jos jonkin ongelman kanssa painiessasi saat tällaista lohdutusta, huomaat, miten hyvältä myötäelävä kuuntelu tuntuu.

4. Komppaa

Tuntuuko liian helpolta ollakseen totta? Et oikeastaan tee mitään konkreettista toisen avuksi, komppaat vain hänen sanojaan. Se kuitenkin toimii, kokeile vaikka. Seuraavan kerran kun joku toivoo sinulta lohtua, rentoudu. Pysy tyynenä, anna toisen puhua, hyväksy kuulemasi.

Toista sitten vastaukseksi omin sanoin hänelle ne asiat, joista hän sinulle kertoo.

Helppoa? Kyllä. Ja fiksua.

Lähde: oprah.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla