Juuri nyt opettajat arvioivat lastemme päättyvää kouluvuotta. Tiesitkö sinä, mikä saa nuokkuvan teinin kiinnostumaan oppitunnilla? Opettajat tietävät.

Kouluvuoden päättyessä opettajat miettivät myös omaa onnistumistaan. Tuliko tehtyä alkeellisia virheitä? Valpastuiko koko luokka kertaheitolla? Tässä kymmenen käskyä opettajalta opettajalle:

 1. Vältä sanoja säkki ja kassi. Puhu painavasta repusta, vaikka se ei olisi reppu vaan kassi. Unohda palli-sana, pyydä oppilaita istumaan vain jakkaroilla.

2. Älä opeta lukuja 1-10 ruotsiksi luettelemalla niitä takaperin. Jos oppilas sitä ehdottaa, älä ilahdu aktiivisuudesta vaan muista syy: hän odottaa kohtaa 8, 7, 6.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Älä sano liikuntatunnin jälkeen mitään tukan kuivaamisesta vaan käytä sanaa hiukset. Älä erehdy väittämään, että tukka tarkoittaa vain hiuksia. Oppilaat ottavat taskustaan älypuhelimensa ja näyttävät, että wikisanakirjakin tietää, mikä on tukan toinen merkitys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 4. Älä pyydä kääntämään kirjaa sivulle 69. Älä luetuta tekstejä tai teetä laskuja, joissa tuo numero on.

 5. Käytä vain ja ainoastaan sanaa kananmuna, älä lyhennä sitä. Silti, että kananmunavoi kuulostaa naurettavalta.

 6. Kananmunavoita laitetaan kotitaloustunnilla karjalanpiirakan päälle. Missään tilanteessa munavoita ei panna piirakan päälle.

 7. Pesäpalloa pelatessa pesis-lyhenteen käyttö sen sijaan toimii. Ilo irtoaa joka tapauksessa, kun kovimmat pojat juoksevat kakkospesältä kolmospesälle.

 8. Jos pääset valitsemaan sijaisen, retkioppaan tai kenet tahansa, jonka nimen kerrot oppilaille, älä valitse ketään Jormaa.

 9. Tekstiilityö on monimutkainen oppiaineen nimi. Alat pitää siitä, jos puhut yläkoululaisille käsitöistä.

 10. Kun luokkaan tulee rehtori tai vaikka presidentti, älä pyydä oppilaita seisomaan. ”Nouskaa ylös” on parempi, mutta riskinsä on siinäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla