Kysy itseltäsi: Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Mikä on parasta, mitä voisi tapahtua?
Kysy itseltäsi: Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Mikä on parasta, mitä voisi tapahtua?

Isoon elämänmuutokseen kannattaa valmistautua vähitellen. Sitten pitää enää uskaltaa hypätä uuteen.

1. Järjestä ajatuksesi.

Kirjoita kahden viikon ajan haluamastasi muutoksesta. Ota joka päivä eri näkökulma: Miltä muutos tuntuisi minusta? Kuinka se vaikuttaisi perheeseeni? Mitä ystäväni ajattelisivat siitä? Miten se voisi toteutua? Kahden viikon jälkeen muutos pelottaa sinua paljon vähemmän.

2. Hyväksy stressi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muutosta kohtaan tuntemasi epämääräinen vastustus (”haluan kyllä muuttua, mutta...”) johtuu usein tuntemattoman pelosta. Ihminen viihtyy parhaiten tutuissa oloissa. Usein jopa tuttu helvetti on helpompi valinta kuin tuntematon taivas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ahdistus ei kerro siitä, että tavoittelemasi muutos olisi väärin. Pyri hyväksymään muutosstressi ja luota siihen, että polun päässä odottava palkkio on hetkellisen pelkäämisen arvoinen.

3. Tee todellisuustarkistus.

Jos pelkäät uutta tilannetta, kysy itseltäsi kolme asiaa: Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Entä mikä on parasta, mitä voi tapahtua? Entä mitä tapahtuu todennäköisimmin?

4. Älä pelkää.

Moni välttelee muutosta siksi, että pelkää epäonnistuvansa. Todellisuudessa menetettävää ei usein ole. Vaikka epäonnistuisit haluamassasi elämänmuutoksessa, palaat ainoastaan sinne, mistä jo lähdit.

Asiantuntijana rohkeuskouluttaja ja tunne-elämän valmentaja Jevgeni Särki, Rohkeuskoulu ja Elä Paremmin -valmennus

Sisältö jatkuu mainoksen alla