Katse. Kosketus. Enkeli. Yksinäisyys. Katkeruus. Kaikkiaan 20 tärkeää sanaa – etenkin parisuhteessa, joka on kestänyt vuosikymmeniä.

1. Ongelma

Joihinkin ongelmiin ei ole ratkaisuja tai vastauksia.

Eli joidenkin ongelmien kanssa pitää vain elää.

2. Katkeruus

Meillä kaikilla on traumoja, ja jotkut niistä on pantu aikoinaan heti jäihin pakastimeen. Vanhemmiten pakastin alkaa sulaa ja peruskysymykset palautuvat esiin ja kouraisevat entistä syvemmältä.

Jos ei käy läpi elämäänsä, katkeruus ja kauna pahentuvat.

On otettava oma vastuu omasta elämästä: En syytä muita, enkä itseäni. Vastuu on minun, mutta olen itselleni lempeä. En ole voinut tietää kaikkea, olen elänyt niin hyvin kuin olen kunakin hetkenä osannut.

3. Enkeli

Höpelösti rakastunut usein luulee menevänsä naimisiin enkelin kanssa, mutta vuosien mittaan enkelin väri saattaa paljastua ihan joksikin muuksi kuin puhtoisen valkoiseksi.

Mutta mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää on pestautua puolisonsa enkeliksi. Olemme syntyneet tänne maailmaan vahvistamaan toisiamme.

4. Epätasapaino

Kaikilla meillä on kipupisteemme: vaurioitunut itsetunto, hylkäämisiä, kykenemättömyyttä puhua tunteista ja osoittaa niitä...

Jos puoliso ei pysty antamaan sitä, mitä minä itse haluaisin ja niin paljon kuin minä haluaisin, on vain tyydyttävä siihen, että minä itse joudun panemaan suhteeseen enemmän.

5. Oletus

Pitkässä parisuhteessa osataan usein täydentää toisen lauseet ja jopa ajatuksetkin.

No, ei kuitenkaan kannata olettaa, että toinen sanomattakin tietää, mitä minä tarvitsen tai haluan.

6. Peukutus

Kun kommunikaatio sanoin ei jostakin syystä onnistu, avuksi voi ottaa Facebookistakin tutun peukutuksen sekä huumorin:

Hienoa: peukku ylös.

Huono homma: peukku alas.

Erittäin paska juttu: keskisormi.

7. Rakkaudettomuus

Rakkausliiton vastakohta ei ole järkiliitto.

Rakkaudellisen liiton vastakohta on rakkaudeton liitto.

Puoliso ei tarkoita ihmistä, jota syytetään oman elämän vaikeuksista ja jota kiusataan.

Rakkaudessa kaikki kompuroimme, emme ole sen ammattilaisia vaan amatöörejä – koko elämämme ajan.

8. Ystävyys

Pitkä suhde on kuin pitkä hidas keskustelu ja toisinaan väsynyttä ystävyyttä.

9. Suhteellisuudentaju

Elämässä loppujen lopuksi kaikki asiat ovat jotenkin vinossa, rempallaan.

10. Armollisuus

Sinä et hylkää minua, vaikka tunnet minut ja tiedät, mikä ja millainen minä olen.

11. Nauru

Kyky nauraa kohtalolle. Kun kaksi ihmistä nauraa tuskansakin keskellä, se on kuin syvässä äänimaailmassa tapahtuva syleily.

12. Yksinäisyys

Yksinäisyys on väistämätöntä myös parisuhteessa, kun puoliso esimerkiksi dementoituu.

13. Hyväksyntä

Erityisesti menetyksien keskellä hyväksytyksi tuleminen on elintärkeää, niin henkisesti kuin ruumiillisestikin.

Puolisoa voi katsoa kuin Colosseumia tai ihanaa patsasta ja nähdä myös raunioissa ja rapistumisessa se vanha loisto.

14. Ärtymys

Kiukkuisuus ja ärtyisyys voivat olla myös menettämisen pelkoa.

15. Alku

Ihminen säilyy ytimeltään samana, mutta toki hän vuosien varrella muuttuu.

Niin omassa elämässä kuin parisuhteessakin voi aina aloittaa jotain uutta ja nähdä itsensä oppijana. Tämän päivän elämä ei jatkoa entiselle elolle, vaan se on sarja uusia asioita, ilon ja innoituksen lähteitä.

16. Sovinto

Pyydän ja annan anteeksi. Anteeksianto on hyvä teko myös itseä kohtaan. Teen sovinnon myös oman elämäni kanssa.

17. Rakkaus

Rakkaus on ajan antamista. Se on kosketusta, katsetta ja sanoja.

18. Kosketus

Hellyys. Ystävällinen kosketus – vaikka vain ohimennen.

19. Katse

Rakkaus on sitä, että katsoo toista kasvoihin ja silmiin asti.

20. Sanat

Huomenta. Otatko kahvia. Mennään tekemään ruokaa. Tässäpä lääkkeesi. Katsotaanko uutiset. Hei, hei. Hyvää yötä. Nuku hyvin.

Lähde: Tämä juttu ”Pitkän parisuhteen 20 pientä sanaa” perustuu Ryppyjä ja rakkautta – seniorielämää -tilaisuudessa kuultuihin esitelmiin, joita pitivät Matti J. Kuronen, Liisa ja Pentti Tuovinen sekä Kaijamaria ja Lari Junkkari Helsingissä. Seminaarin järjesti Kataja-parisuhdekeskus ry, ja se kuului RAY:n rahoittamaan Senioriparisuhde-projektiin.

Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com