
Tämän ohjeen avulla voit pelastaa läheisesi hengen.
Tässä helppo PIAN-muistisääntö aivoinfarktin tunnistamiseen:
P = PUHE: Pyydä potilasta toistamaan jokin yksinkertainen lause, kuten ”Aurinko paistaa tänään”. Pystyykö hän toistamaan sen oikein vai onko puhuminen hankalaa ja puhe epäselvää?
I = ILME: Pyydä potilasta hymyilemään. Onko hymy tavallinen vai jääkö toispuoleiseksi? Roikkuuko toinen suupieli tai onko kasvojen toinen puoli tunnoton?
A = AVUTON RAAJA: Pyydä potilasta nostamaan molemmat käsivartensa suorina eteen tai sivuille. Roikkuuko toinen käsivarsi alempana, onko se heikko tai tunnoton?
N = NYT: Jos oireet tai jokin niistä täsmää, toimi heti. Soita hätänumeroon 112. Älä jää odottamaan, korjautuuko tilanne. Se saattaa korjaantua, mutta tilapäinenkin aivoverenkiertohäiriö voi olla merkki uhkaavasta halvauksesta.
PIAN-muistisäännöllä voidaan tunnistaa noin yhdeksän kymmenestä aivoinfarktitapauksesta. Muitakin oireita voi silti olla, kuten huimaus, puutuminen, sekavuus ja näköhäiriöt.
MUISTA VIELÄ TÄMÄ:
Aivoinfarkti ei yleensä aiheuta kipua. Oireet eivät siksi tunnu potilaan mielestä hälyttäviltä, toisin kuin esimerkiksi sydäninfarktissa.
Pahimmassa tapauksessa aivoinfarktin saanut päättää vain huilata kotona peiton alla ja odottaa, että olo kohenee. Oireiden alkaessa ei kuitenkaan pitäisi odottaa hetkeäkään.
Joka viides nainen saa aivoinfarktin jossakin vaiheessa elämäänsä, miehistäkin joka kuudes. Useimmiten heidän lähettyvillään on silloin joku muu. Jos vieressä olet sinä, on elintärkeää, että tunnistat oireet.
Lähde: Neurologian professori Risto O. Roine & Aivoliitto