Kun yksinäisyys painaa, apu voi löytyä ystävätoiminnasta. Eri tahot kaipaavat myös jatkuvasti lisää vapaaehtoisia mukaan ystäväksi yksinäisille. Katso listasta, mikä apu sopisi sinulle parhaiten.

Suomen Punainen Risti:

Laajinta apua yksinäisyyteen tarjoaa Suomen Punainen Risti. Sen ystävätoimintaa järjestetään ympäri Suomen. Ystävää kaipaava voi kysyä asuinpaikkakuntansa osastolta apua, oli toiveissa sitten pitkäaikainen ystävä tai kertaluonteinen tapaaminen. Eri asuinpaikkakuntien osastojen yhteystiedot löydät täältä. Pääkaupunkiseudulla tai Uudellamaalla asuva voi ottaa yhteyttä SPR:n ystävävälitykseen täältä. Nuorille suunnatusta ystävätoiminnasta löydät tietoa täältä

Jos haluat itse lähteä ystäväksi sellaista kaipaavalle, lue tämä.

Vanhustyön keskusliitto:

Vanhustyön keskusliitto tarjoa Ystäväpiiri-toimintaa, jonka tarkoitus on lievittää ja ennaltaehkäistä iäkkäiden yksinäisyyttä. Kyseessä on ryhmätoiminta, jota koulutetut ohjaajat järjestävät iäkkäille ihmisille joka puolella Suomea. Ystäväpiiriin on osallistunut yli 7000 ihmistä vuodesta 2006 lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy vuosittain eri paikkakunnilla. Katso lisätietoa täältä
Jos haluat lähteä ryhmänohjaajaksi, lue tämä. Ensi kevään ohjaajien haku on jo alkanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helsinkimissio:

HelsinkiMissio on järjestö, joka toimii seniorityön, nuorten kriisityön, lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa. Se etsii, löytää ja auttaa yksinäisiä kaupunkilaisia. HelsinkiMissio tarjoaa monenlaista apua yksinäisille:

Senioripysäkki toimii Helsingissä ja yli 30 muulla paikkakunnalla. Se tarjoaa ammattilaisten ohjaamia maksuttomia keskusteluryhmiä yli 60-vuotiaille. Keskusteluryhmät kokoontuvat 1,5 tunnin ajan kerran viikossa. Lue lisää täältä.

Aamukorva on päivystävä puhelin, johon voi soittaa kuka tahansa iäkäs, kuulijaa ja keskustelukumppania kaipaava. Puhelut ovat luottamuksellisia. Aamukorva-päivystäjän kanssa voi jutella mistä tahansa mieltä painavasta tai muuten vain mietityttävästä asiasta. Aamukorva on kuulolla joka aamu klo 5-9 numerossa 045 341 0504. Lue lisää toiminnasta täältä

Äiti- ja isämentoritoiminta on osa Pelastakaa sukupolvi -hanketta. Toiminta yhdistää henkistä ja arjen tukea tarvitsevan lapsiperheen ja mentorin. Tuen tarve on suuri esimerkiksi silloin, kun perheen omat tukiverkostot ovat puutteelliset tai kun vanhemmat ovat yksinäisiä. Toimintaa on Helsingissä ja Espoossa. Jos kaipaat perheellesi tukea, lue tämä. Jos haluat vapaaehtoiseksi mentoriksi, lue lisää täältä.

Kehitysvammaisten Tukiliitto:

Kehitysvammaisten Tukiliiton kaveritoiminnan takana on ajatus tasavertaisesta ja vapaaehtoisesta ystävyydestä. Tukiliitto yhdistää Best Buddies -toiminnalla kehitysvammaisen ja vammattoman ihmisen. Kaverukset ovat yleensä samaa sukupuolta ja suurin piirtein saman ikäisiä ja heillä on yhteiset kiinnostuksen kohteet. Liitto ohjeistaa, että kaverit pitävät yhteyttä viikoittain ja tapaavat pari kertaa kuussa.

Kaveritoimintaan pääset mukaan täältä

Mannerheimin Lastensuojeluliitto:

Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on yli 500 perhekahvilaa Suomessa. Kahvila voi kuitenkin olla apuna silloin, jos lähipiiristä ei löydy samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä. Kahvila on tarkoitettu myös sellaisille, jotka eivät koe olevansa yksinäisiä, mutta kaipaavat seuraa itselleen tai lapsilleen. Perhekahvilat kokoontuvat esimerkiksi kerhotiloissa ja päiväkodeissa ja ne ovat yleensä avoinna arkisin pari kertaa viikossa. Etsi lähin kahvilasi täältä

MLL järjestää myös perhekummitoimintaa eri puolilla Suomea. Se on suunnattu perheille, joilla ei ole tukiverkostoa samalla paikkakunnalla. Itsensä yksinäisiksi tai väsyneiksi kokevat vanhemmat saavat myös apua kummitoiminnasta. Lue lisää täältä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko: 

Suomen evankelisluterilainen kirkko toteuttaa vapaaehtoisperiaatteella diakoniatyötä, johon kuuluu ystävä- tai lähimmäistoiminta. Ystävätoimintaan ilmoittautuneet vapaaehtoiset tapaavat yksinäisiä, kaiken ikäisiä ihmisiä heidän kotonaan tai esimerkiksi sairaaloissa ja vankiloissa. Lisää tietoa voit etsiä oman seurakuntasi nettisivuilta.

Lisäksi diakoniatyöllä toimivat soittoringit. Niissä vapaaehtoiset pirauttavat sovituin ajoin ystävälleen ja vaihtavat kuulumiset. Soittorinkitoiminta tuo turvaa etenkin yksinasuvan vanhuksen arkeen.

Suomen Mielenterveysseura:

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallisen kriisipuhelimen tavoite on auttaa henkistä hätää kokevan oloa keskustelun avulla. Päivystäjä auttaa soittajaa miettimään, miten omaa tilannetta voisi helpottaa. Itsensä yksinäiseksi kokevat voivat saada apua kriisipuhelimesta.

Puhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin klo 09.00-07.00. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä päivystystä on klo 15.00-07.00.

 

KK:n lukijat vinkkaavat, mistä muualta löytyy apua yksinäisille:

Turun Seudun Vanhustuki ry:n Tukiystävätoiminta välittää vapaaehtoisia tuki- ja puhelinystäviä kotona asuville yksinäisille yli 70-vuotiaille. Lisää tietoa löydät täältä

Jäänmurtajat-blogista löytyy tietoa siitä, miten ystävän voi hankkia. Sitä voit lukea täältä.

 

Puuttuiko listalta joku tietämäsi taho, joka tarjoaa apua yksinäisille? Kerro siitä kommenteissa alla, niin päivitämme listaa. 

Petri Virolainen

Monilla vaikeavammaisilla ei ole vieläkään ystävää. Kaikista yksinäisimpiä ovat puhevammaiset.

Heidän yksinäisyyttään ei ole kukaan oikein esille nostanutkaan. Siksi kesäkuun 1. päivänä alkoi matkani kolmepyöräisellä Keravalta kohti Oulua. 10-uutisten tiimi kuvasi  lähtöpäiväni kevennykseen reissun startin ja vierailuni Hyvinkäällä Lounatuulen palvelukodissa.

Tällä Oulun reissullani tapasin myöskin Ipon, josta KK oli tehnyt jutun vähän ennen starttia.

Oulun reissullani sain kuulla ihan jokaisessa vierailemassani palvelukodissa, että asukkailla ei ollut ystäviä ennen pihaan kurvaamistani , mutta nyt on.

Viikonloppuna vietettiin kehitysvammaisten valtakunnallinen kirkkopyhä Kuhmossa, jossa pääsin päiväjuhlassa ajelemaan fillarillani Kuhmo-talon lavalle ja kertomaan Oulun reissustani.

Pääsin tutustumaan myös Kultakuusen palvelukodin asukkaisiin. Heilläkään ei ollut aikaisemmin yhtään ystävää eivätkä he olisi minua enää Keravalle päästäneetkään. 

Yksi Kultakuusen asukkaista vietti eilen synttäreitään ja sai elämänsä parhaan synttärilahjan - ensimmäisen ystävänsä.

Kolmepyöräiseni mittariin tulee vuodessa n. 17000 km vaikeavammaisten luona vierailuista.

  • ylös 32
  • alas 12
Karla N.

Jos yksinäinen haluaa järjestöystävän sijaan oppia taidot ystävien hankkimiseen, niin siihen löytyy paljon tietoa blogistani. Olisi hienoa saada tämä monen yksinäisten tietoisuuteen, sillä moni on näiden avulla löytänyt ystäviä ja parantanut elämänlaatuaan: http://jaanmurtajat.blogspot.fi

  • ylös 17
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla