Luuletko, että kuuden tunnin yöunet ovat ihan tarpeeksi pitkät? Olet väärässä, mutta todennäköisesti sinusta ei tunnu siltä.

Kuuden tunnin yöunet vastaavat valvottua yötä, toteaa amerikkalaistutkimus. Asia selvisi unitutkimuksessa, josta raportoi Sleep-lehti. Tutkimukseen osallistuvat ihmiset kuvailivat oloaan kuuden tunnin yöunien jälkeen virkeäksi, mutta tuntemus oli harhaa. 

Tutkimuksessa seurattiin kahden viikon ajan melkein 48 ihmisen nukkumista. Onnekkain osa tutkittavista sai nukkua kahdeksan tuntia, loput herätettiin neljän tai kuuden tunnin jälkeen. Yhden ryhmän piti valvoa kaksi yötä putkeen.

Osallistujien piti kahden tunnin välein tehdä kognitiivisia taitoja vaativia tehtäviä. Heidän mielialaansa ja tuntemuksiaan kyseltiin tutkimuksen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaiten tehtävissä menestyivät kahdeksan tuntia nukkuneet ja huonoiten neljä tuntia uinuneet. Kuusi tuntia nukkuneet näyttivät aluksi pärjäävän hyvin ja tunsivat olonsa mainioksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeen viitenä viimeisenä päivänä tapahtui kuitenkin merkittävä käänne: kuusi tuntia nukkuneet suoriutuivat tehtävistä yhtä huonosti kuin kaksi yötä valvoneet. He itse eivät kuitenkaan huomanneet sitä. Valvomaan joutuneet tunnistivat unettomuuden oireet, mutta kuuden tunnin pätkäyöläiset tunsivat olevansa täydessä iskussa.

Kumulatiivisen univajeen vaikutuksista ei aiemmin ole saatu yhtä konkreettista todistetta.

Tilannetta mutkistaa se, että ihmisellä on usein suhteellisen epämääräinen käsitys siitä, kauanko hän nukkuu. Yhden tutkimuksen mukaan ihminen arvioi nukkumansa ajan noin tunnilla yläkanttiin. Todennäköisesti sinäkin siis nukut vähemmän kuin kuvittelet.

Lähde: Fast Company

 

mummo uneton

Tuosta artikkelista sai jotenkin sellaisen kuvan, että ihminen itse valitsee lyhyet yöunet. Minä nukkuisin mielelläni pitkiäkin yöunia, mutta kun ei vaan saa unta. Enimmillään mennään viiden- kuuden tunnin unilla, joihin yleensä mahtuu pari heräämistä. En pysty myöskään nukahtamaan päivällä, joten enimmäkseen on aina vähän semmonen zombimainen olo. Erään ystäväni yöunet jää hyvin usein kolmeen tuntiin ja hän nukkuisi oikein mielellään vaikka nuo kuusi tuntia. En tiedä mitä unettomuudesta kärsivä saa irti noin asenteellisesta artikkelista, vastaan itse, ei mitään.

Vierailija

Mä en varmaan aikuistumisen jälkeen ole nukkunut 8 tunnin yöunia. Sitä, että nukkuisin 6 tuntia heräämättä kertaakaan tapahtuu äärimmäisen harvoin. Mun mielestä olen reipas, terve ja kohtalaisen älykäs. Millainenhan superihminen olisin, jos nukkuisin tuon 8 tuntia, jos noin viidelläkin porskuttelee ihan hyvin? Tottakai olen aina kadehtinut hyvin yönsä nukkuvia, mutta näinkin pystyy elämään. Näköjään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla